Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

AZ EGYIPTOMI NEVEK JELENTÉSE

Egyiptomi szokás szerint a gyermek születési nevét az édesanya választotta meg azokból a szavakból, amelyeket a csecsemő a szüléskor kimondott. A herceg például ezt a nevet egészen a koronázásig viselte, később pedig még egy nevet kapott mellé. Az egyiptomi nevek inkább rövid mondatok, mintsem egyszavas nevek, amelyeknek az a céljuk, hogy az újszülöttet valamelyik isten oltalma alá helyezzék. Az óegyiptomiak számára a név mintegy összefoglalta és kifejezte egy princípium (isteni eszme) jellegzetes tulajdonságait.

 

Az óegyiptomiak nem családnévvel, hanem legtöbbször a foglalkozásukat, társadalmi hovatartozásukat kifejező titulusokkal pontosították személyüket. A királynevekben megjelenő titulusoknak öt fajtája ismeretes: Hórusz név, nebty név, Arany Hórusz név, trónnév, fő királyi név.

 

KIRÁLYI TITULATÚRA

 

A király nevét kezdetben a palota homlokzatát jelképező téglalapba, szerehbe írták, majd ezt váltotta fel a kerek, hosszúkás gyűrű alakú kartus. Az ötelemű titulatúra már az Óbirodalomban kialakult.

 

  1. Hór(usz)-név: A király isteni eredetére utal a Hór(usz) megjelölés. Olyan díszítő jelző, amely a fáraót Hórusz egyik megtestesülési formájaként vagy utódjaként azonosítja. Ez a legrégebbi királyi cím, egészen a római korig fennmaradt. A Hór-név mindig valamilyen jelző, amely fizikai erőre, az uralkodás alkalmasságára utal. Az Újbirodalom korában általános az „Erős Bika” elnevezés.

 

  1. Nebty-név: A „két úrnő” királyi címe, vagyis a nebty név, amely világossá teszi, hogy a fáraó Felső- és Alsó Egyiptom védőistennőinek, Nehbetnek és Uadszetnek az oltalma alatt áll. Ménész, az I. dinasztia alapítója volt az első, aki magára öltötte a nebty címet szimbolizálván azt a tényt, hogy egyesítette a két birodalmat. Felső Egyiptom ugyanis a Méh Országa, míg Alsó Egyiptom a Nád Országa. Uto kobra a deltabeli Pe és Dep testvérvárosok helyi istensége volt, majd a két város Paurit (Buto) néven egyesült. Az alsó-egyiptomi kobra és a felső-egyiptomi keselyű együttes szerepeltetése az egyesített koronán (Pszent) szintén a két országrész egyesítésére utal.

 

  1. Arany Hórusz-név (Hór-nub): Ez a cím a legkésőbb megjelenő titulus, hogy egy, hol kettő arany Hórusz szerepel. Az Újbirodalom után pedig ezt a rangot kapcsolatba hozták Hórusznak Széth fölötti győzelmével. Dzsószer (Nub Ré = Arany Nap) fáraónál tűnik fel először ez a jelző, mint „Arany Nap”. Ebben szerepel Ré neve, amit a király trónra lépéskor vesz fel. Ez a király nubti neve. (nub = arany)

 

  1. Trónnév (nesu-bit): A nesu-bit cím „Alsó- és Felső-Egyiptom királya” jelentéssel bír. Ez utal a két ország egyesítésére. A niszut-biti szó szerint: „nád és méh”. A fáraó első kartus-neve (a királyi címben viszont a 4. név), amelyet trónra lépésekor vett fel. Ez voltaképpen egy Rére vonatkozó, a későbbiekben díszítő jelzővel kibővített megállapítás. Például Menheperuré (IV. Thutmózisz) jelentése: „Maradandóak Ré megtestesülései”. A trónnév először Dzsedefré nevében használatos.

 

  1. Fő királyi név: Az ötödik a király születésekor kapott neve, melyet a „Nap (Ré) fia” (Szi Ré) megjelölés vezet be. Ezt követte a második kártusnév, a király születési neve vagy felvett neve, az a név, melyen ma ismerjük a fáraókat (például Ramszesz). A titulatúra 4. és 5. nevét foglalják kartusba.

 

A 9. dinasztia idején alakult ki a teljes királyi titulus, amely kisebb sorrendmódosulásokon ment keresztül. Ezen kívül azért is módosulhatott a királyi titulatúra, mert a fáraók néha életükben többször is nevet változtattak.

Vegyünk néhány konkrét példát!

Például IV. Thotmesz teljes titulusa vagy neve (a kettő Egyiptomban ugyanazt jelentette) a következő volt:

  1. Hórusz: hatalmas bika, diadalmas megjelenéseiben
  2. Két úrnő: tartós királyságú, mint Atum
  3. Arany Hórusz: erős karú, a Kilenc Íj leigázója
  4. Alsó- és Felső-Egyiptom királya: Menheperuré
  5. Ré fia: Thotmesz, a megjelenésében nagyszerű, Amon-Ré kedvence

 

A XVIII. dinasztia 8. fáraója.

 

Hórusz-név

Kanakht Tuthau
Az erős bika, a tökéletes megjelenésű
Nebti-név

Djedyneszutmitem
Akinek tartós a királysága mint Atumé
Arany Hórusz-név

Uszerkhepesderpediti
Akinek kardja hatalmas, aki leveri a Kilenc íjat
Alsó‑  és Felső‑Egyiptom királya
Menheperuré
Ré megjelenései maradandók
Ré fia

 
Thotmesz
Thot gyermeke

 

I.AMENHOTEP

 

A XVIII. dinasztia második fáraója.

 

Hórusz-név

Kanaftau
A bika, ki uralma alá hajtja az országokat
Nebti-név

Aaneru
Aki nagy félelmet kelt
Arany Hórusz-név
Wahrenput
Hosszú életű
Alsó‑  és Felső‑Egyiptom királya
Dzseszerkaré
Ré lelke szent
Ré fia

 

Amenhotep
Ámon elégedett

 

 

EHNATON

 

Az öttagú titulatúra az V. dinasztia után ritkán módosult. A második átmeneti időszakban többször előfordult, hogy az uralkodó egyáltalán semmilyen titulust nem vett fel.

A legérdekesebb titulusvariáció Ehnaton nevéhez fűződik. A dolog azzal vette kezdetét, hogy az Amon-papság hatalmi csúcsán a születésekor Ámon elégedett (Amenhotep) nevet kapó uralkodó már a koronázási nevei közé sem vett fel egyetlen olyan elemet sem, amely Ámonra utalt volna. (Szépek Ré alakjai, Ré egyetlenje, Amon elégedett – Noferheperuré Uaenré Amenhotep). Az igazi botrányt az kavarta, amikor a Ré fia Amenhotep neve mellé az alábbi titulust is felvette: Főpapja Ré-Harahtinak, a Horizonton ujjongónak, az Atonban levő izzásnak. Majd ezután kezdődtek Ehnaton a vallási reformjai.

 

A XVIII. dinasztia tízedik fáraója.

 

Hórusz-név

Kanakht-Meriaton
Az erős bika, Aton kegyeltje
Nebti-név

Werneszitemakhetaton
Az ahet-atoni nagy király
Arany Hórusz-név

Wetjeszrenenaton[78]
Aki feltünteti Aton nevét
Alsó‑  és Felső‑Egyiptom királya

Noferhepruré Waenré
Szépek Ré megjelenései; Ré egyetlene
Ré fia

 

Ehnaton
Aki hasznos Atonnak

 

II. RAMSZESZ

 

A XIX. dinasztia harmadik fáraója.

 

Hórusz-név

Kanakht Merimaat
Az erős bika, az igazság kedveltje
Nebti-név

Mekkemetwafkhaszut
Egyiptom védelmezője, az idegenek legyőzője
Arany Hórusz-név

Uszerrenput-szanakhtu
Hatalmas és kitartó, nagy győzelmű
Alsó‑  és Felső‑Egyiptom királya

Uszermaatré Szetepenré
Ré igazsága erős; Ré választottja
Ré fia

 

Ramszesz Meriamon
Ré gyermeke; Ámon kegyeltje

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..