Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

AZ EGYIPTOMIAK RÉGI VISELETE

Nem is hinnénk, hogy mennyire aktuális és meghatározó korunkban az egyiptomi divat, öltözködési stílus és viselet. Ruhakészítőktől, ékszerészektől, ötvösöktől egyaránt hallottam, hogy sokszor járnak múzeumokba új ötletekért. Különösen az egyiptomi stílus ragadja meg a művészi fantáziájukat. Hogy mennyire így van ez, igazolja a mai női és férfi viselet. Bizony, szembeötlő hasonlóságokat fedezhetünk fel az egyiptomi szobrok és reliefek, valamint a mai módi között.

A tiszta ruházat mindig alapkövetelmény volt Egyiptomban. Minden korszakban tisztelték a hagyományokat, merítettek belőle, ezért újabb színben, de a múltat idézve tűnik fel az archaizáló divat.

 

A férfiviselet legfőbb darabját a test köré tekerték, majd csomóra kötötték. A férfiak rövid lenvászon kötényt viseltek. A nők legfőbb ruhadarabja a pántokkal megtartott, egyenes Nehé-ruha volt. Ez az egyszerű öltözék az Ó- és Középbirodalomban is minden társadalmi osztály ruházata volt. Ez egy hengeres ruhadarab volt, amely a mell alatt kezdődött, s széles szalaggal rögzítették vállban. Többnyire fehér színű volt, viszonylag ritkán díszítették. A gyapjút nem sűrűn használták, mivel a sírmellékletben állati eredetű dolgokat tilos volt elhelyezni. A szolgálók gyakran viseltek színes, geometrikus mintájú szoknyát. Az V. dinasztiától kezdve a férfiak széles, elálló, keményített formában is, a nők inkább testhez simuló formában viselték az öltözéküket.

 

Télen és a hűvös estéken nagy kendőt vagy köpenyt terítettek magukra. Ez azonban ritkán tűnik csak fel a sírfestményeken, minthogy a túlvilágon ideális körülményekre számítottak. Ha pedig fárasztó, izzasztó vagy piszkos munkákhoz láttak, akkor a férfiak kötényt, avagy ágyékkötőt viseltek, míg a nők rövid szoknyát vettek fel. Jó idő esetén a gyerekek általában meztelenül szaladgáltak, s a borotvált fejükön csak egyetlen hosszú tincset, az úgynevezett ifjúság fürtjét hagyták meg.

 

A menyasszonyok gyöngyös ruhát viseltek. A gyöngyszemeket vagy felvarrták a kelmére, vagy egybefűzték, úgy aggatták a ruha fölé. Középbirodalmi divat szerint a hajat kitöméssel dúsították vagy ékszerekkel díszítették. Abban az időben ritkaság számban ment a rövid haj, mivel a félhosszú, befont paróka, valamint a hosszú, fonatos hajviselet jött divatba. Csíkos, kockás, rombuszmintás vagy egymásra boruló ruhát szintén viseltek.

A parókaviselet már ekkor általánosan elterjedt szokás volt. Fejüket sokszor borotválták (általában minden testszőrzetet eltávolítottak), a paróka elsősorban a tűző nap ellen védett. Az óbirodalmi női hajviseletre a rövidre vágott frizura volt a jellemző, ámbár az ábrázolásokon nem mindig egyértelmű, hogy saját hajat, vagy parókát látunk-e.

 

Az Ó- és Középbirodalom korában nem volt széles körben elterjedt a lábbeli hordása, sokkal inkább afféle státuszszimbólumnak számított, amelyet külön szolga hordozott a nagyurak után. Ennek ellenére gyékényből vagy papiruszból font saruk, bőrcipők és csizmák ugyancsak ismertek a leletanyagokból.

 

Az Újbirodalom kora jelentős változásokat hozott a divatban. A nemes úr szívesen húzott hosszú köntöst ruhája fölé. Divatos volt a bő, vékony köpeny.

A nők egyenes ruhája redőzötté vált, később ujjakat is varrtak hozzá, amelyek szintén redőkben omlottak a felkarra. A XVII. dinasztiától kezdve a nők bő ruhát, illetve rakott, hímzett kabátkákat is hordtak. A vállkendőt egyetlen anyagdarabból tekerték a test köré, s mell alatt megcsomózták. Ekkortájt már gyakran inget viseltek alsóruhaként, azonfelül szíriai hatásra díszítések, szegélyek kerültek rá, s a hossza erősen változó volt.

 

Az Újbirodalom hajdivatja a hosszú, sok fonattal, fürttel cifrázott hajviselet volt. Tutanhamon sírjából pedig százszámra kerültek elő kis dekoratív aranyérmék. Mindegyik át volt fúrva, ami arra vall, hogy ruhára varrhatták fel őket dísznek. (A gombot még nem ismerték.) Az ábrázolások tanúsága szerint a királynék ünneplőjét toll díszítette. Alighanem a fáraók is viseltek tolldíszes köpenyt.

 

A vezír földig érő, hátán szalaggal összefogott, testhezálló ruhában járt. A király olykor kötényben, övéről hátrafelé lecsüngő hosszú állatfarokkal jelent meg. Az Óbirodalomban ritkábban, később már gyakrabban viseltek a papok leopárdbőrt. Ennek oka az, hogy a régebbi korokban csak a legmagasabb beavatásban részesülő papok hordhatták a leopárdbőrt, amely a legmagasabb státuszszimbólum volt a főpapok körében.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..