Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

AZ EMBER FIZIKAI ÉS SPIRITUÁLIS ÖSSZETEVŐI AZ EGYIPTOMI VALLÁSBAN

Az egyiptomi Halottas Könyv több helyen hivatkozik az ember mint isteni természetű lény fizikai és metafizikai alkotóelemeire. Amíg más vallások azon vitatkoznak, hogy van-e egyáltalán az embernek lelke, avagy csak tudattal bír-e, addig az egyiptomi vallás egy fantasztikusan kidolgozott és minden mástól részletesebb, továbbá gyakorlatiasabb képet nyújt erről a jelenségkörről.

 

KHAT – az ember fizikai testét hívják így, nem mintha az anyag nem besűrűsödött energia volna, de a mai, földhöz kötött tudatunk számára ez a legnyilvánvalóbb. A mumifikálás ennek a felbomlását hivatott késleltetni, legalábbis egy bizonyos ponton megállítani a rothasztó folyamatokat, és minél tovább konzerválni a testet.

A KHAT valójában az értelem megfelelője volt Egyiptomban. Amikor valakinek megzavarodott az elméje, mert az anyagi világ látszatai teljesen megtévesztették, akkor ezen az értelmi részen kellett dolgozniuk az embereknek, illetve a beavatott jelölteknek.

 

KA – hasonmás. Az isteni képmás, melynek mivolta anyagtalan. Ez biztosította a stabilitást és az egyensúlyt a halott tudata számára. Ez voltaképpen a lélekszikra, de olykor az életerőnek a szimbóluma is. A lélekszikra az isteni Én egyedi és megismételhetetlen, parányi részegysége, az isteni tulajdonságok és tudás egyik hordozója. Nélküle a test életképtelen, ezért szerepe elengedhetetlen. Szimbóluma két könyökben meghajlított, nyitott tenyerű kar.

Spirituális értelemben a KA az asztráltest megfelelője. Ez áll legközelebb az ember tudatalatti fogalmához. Hatalmas mennyiségű spirituális információ raktározódik benne. Olykor „kettősségnek” is nevezték, mivel a hamis én és a valódi én közötti harc benne játszódik le.

 

BA – magasabb rendű lélektípus, mely szoros kapcsolatban áll az IB-szívvel. Többnyire emberfejű madárként – sólyomként – ábrázolták (madárléleknek is nevezik). Úgy tartották, hogy a túlvilágon a BA-t fenyegette a tudatosság elveszítésének és legrosszabb esetben a szétszóródásnak a veszélye. Későbbi korokban folyamatos étel- és italáldozatokat mutattak be számára, hogy életét meghosszabbítsák és szavatolják.

A BA ténylegesen a mentális test egyiptomi elnevezése. Ez hordozza magában a személyiségünk vonásait és a lélek megvalósító erejét. Ez az ember egyik magasabb rendű alkotórésze. A BA a halált követően Ozirisz Birodalmába távozik. A BA az ihlet és az inspiráció hordozója. Az okkultizmus szerint a csontvelőben lakozik és életet ad.

 

IB – Szívnek is mondják, de lényegében a jó és rossz olvasztótégelyét értik alatta. A szív a jó és a rossz természetfeletti tudásának és mérlegelésének a helyszíne. A túlvilágon a Szavak Megmérettetése napján az IB került a mérleg serpenyőjébe. Ilyesformán az ember tökéletesen őszinte benső hangját, az igazat szóló részét jelöli, aki akár a lélek ellen is vallhat az Igazság Csarnokában a túlvilágon. Ma a lelkiismeret áll a legközelebb az IB-hez, de nem pontosan fedi ezt a fogalmat.

 

KHAIBIT – az Árnyék. Ez az ember jellemének hordozója, tulajdonképpen a szenvedélyeink, a vonzódásaink és a taszítódásaink gyűjtője, így értve árnyék. Szokás még rokonítani a tudattalannal. A KHAIBIT a túlvilágon elpusztítható.

Valójában a KHAIBIT az ember éterteste, amely a szerint téved rossz utakra és vesz fel negatív tulajdonságokat, hogy milyen mértékben találkozik a fizikai világ lehúzó és elcsábító ingereivel. A KHAIBIT összefüggésben áll az egyén tanulékonyságával. Ez az emlékek feneketlen kútja, a sejtemlékezet és az időtlen tudás.

 

KHU – más néven „szent szellem”, aki a túlvilágnak azon a vidékén él, illetve létezik, amely az istenek lakhelye, s távol esik a Duattól, ahol a visszaszületésre váró lelkek tanyáznak. Amíg a KHAIBIT a sötét árnyék, addig a KHU a ragyogó. Az égbolton található csillagok ilyen ragyogó, halhatatlan, isteni KHU-k. A misztika ezt nevezi gyémánt léleknek.

 

SEKHEM vagy SEHEM – mágikus akarat, valamint az önmagunk felett elnyert uralom. Az ókori egyiptomi orvos-papokat Szekhem papjainak nevezték. Fordításokban az erő és a hatalom szavakkal adható leginkább vissza. Indiában ezt nevezik siddhi-nek, a görögök dynamis-nak, míg az evangéliumok exusis-nak hívják. A SEKHEM az emberi lélek legmélyén nyugszik és csak különleges módszerekkel aktiválható.

 

REN – „szent név” vagy mágikus „név”, amelynek elfelejtése komoly veszélyeket hordoz magában. Ha valaki ismerte egy szellem mágikus nevét, akkor hatalmat nyert felette. A név az egyik legmélyebb részünk, amely már egészen közel áll ahhoz, akik valójában vagyunk. A név még a varázshatalomnál (SEKHEM) is mélyebb metafizikai valóságot tükröz. Alapvető fontosságú, hogy az ember valakinek a nevét tudja. Ekkor ugyanis a lény titkát tudjuk. Például ha bemutatkozunk a valódi nevünkkel, lényünk egyik legszentebb titkát adjuk át a másiknak. A név és a lélek elválaszthatatlanul összefonódik, éppen ezért ésszel nem magyarázható.

 

SAHU – „dicsőséges test”, a megvilágosodott szellem. A legmagasabb önmegvalósítási szint, amelyről a Halottak Könyve tesz említést. A SAHU az örökkévaló és halhatatlan szellemtest. Az egész túlvilági bolyongás és vándorlás voltaképpen a SAHU kifejlesztése érdekében véghezvitt erőfeszítés. A SAHU-ban kombinálódik és egységesül az előtte említett megannyi alkotórész. Ez a végső állomás, a lényeg, a halhatatlan végcél. Ez az egyszeri és megismételhetetlen részünk. Ez az isteni Én, amit a hermetikusok Opus Magnum-nak, a hinduk atman-nak hívnak. Ezzel léphet be a lélek az istenek közé.

 

AZ EMBER KILENC TESTE

 

Az egyiptomi spirituális tanok szerint az ember szervezete kilenc testből áll. Ezek mindegyikének központja a fizikai test egy jól körülhatárolható részén található. Vegyük sorra ezeket!

 

  1. Spirituális szempontból a KHU Isten egyetemes szelleme. A KHU ott van a világegyetem minden egyes atomjában.
  2. A BA az okkultizmus szerint a csontvelőben lakozik és életet ad.
  3. A KA központja a vékonybélben található.
  4. A SZAA a spirituális test, amely a májban lakik. Életet, erőt, védelmet és a genetikai tulajdonságokat adja.
  5. A KHAIBIT a lépben és a hasnyálmirigyben székel.
  6. A SZEKHEM egy elektromágneses testhez hasonlítható, amely ki-be jár az emberi testben és az emberi lelket tápláló öt áramlást hozza magával.
  7. Az IB a valódi szívben lakik, illetve a szív és a rekeszizom közötti területen.
  8. REN a hang teste, amely a belső szervek egyesített rezgései és az egyén neve alkot.
  9. KHAT a fizikai test, amelynek 12 fő belső szerve van, 434 izomból, 101 ízületből, 206 csontból, 12 fő energiavezetékből, 8 tengerből, az ezeket összekötő folyamokból és 22 edényből áll, amelyek az agyból a szervek felé szállítják az energiát.

 

Minden élő célja, hogy legyőzze a saját gonosz részét és a halhatatlan isteni Énje felé fejlődjön. A személyiség a hamis öntudat, míg a valódi egyéniség az igazi öntudat. E két felünk küzd egymással. Ez okozza a félelmeinket, a kételyeinket, a dühünket, a haragunkat stb. Ezek gonosz viselkedést váltanak ki az emberből, aminek azonban nem feltétlenül kell megtörténnie. A dolog ott dől el, hogy felfedezi-e az ember a csakis önmagára jellemző tulajdonságokon kívül az egyetemes jellemzőit is. S ha felfedezte, mutat-e hajlandóságot arra, hogy e kettő részét összebékítse, vagy sem. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a léleknek a megszületése előtt át kell haladnia a felejtés folyóján, így egy öntudatlan (nem ártatlan) állapotba süllyed az isteni Énjét illetően. Ezért könnyen a testével és az érzelemivel azonosíthatja önmagát az ember.

Az élet megoldása a KA tulajdonságainak kifejlesztése. Mert aki elnyomja vagy hagyja elnyomni saját KA-ja jó tulajdonságait, annak élete romlani kezd. Ez a jelenség eleinte nem mindig nyilvánvaló, lehet rejtett is. Sokszor nem a kedves, finomkodó, könnyen fogyasztható eszmék, hanem a rossz tapasztalatok ébresztik fel az emberek KA-ját.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..