Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az emberi érzelmeket feltérképező kutatás erős kapcsolatot mutat az elme és a test között

A szeretet mindenhol melegséggel tölt el bennünket, s most a tudósok olyan testtérképet készítenek, amely ezt igazolja.

 

Egy finnországi tudóscsoport egy topográfiai önértékelő módszert használt fel arra, hogy feltárja azokat a hatásokat, amelyeket a különféle érzelmi állapotok gyakorolnak a testi érzékelésre. A tudósok meglepő összefüggéseket tártak fel a több mint 700 finnországi, svéd és tajvani résztvevő bevonásával készített öt kísérlet alatt, amelyek során kiértékelték, hogy a résztvevők hol éreznek a testükben különböző érzelmeket. Kutatási felfedezéseiket publikálták a Nemzeti Tudományos Akadémia Eljárásai című műben.

(Adalékinformáció: A topográfiai anatómiai értelemben a test valamely részének leírását jelenti, különösen a felszín egy meghatározott területével való összefüggésben.)

 

A legtöbb alapérzelem kapcsolatban állt a mellkas felső területén történő megemelkedett aktivitás érzéseivel és valószínűleg összhangban van a légzés és a szívritmus változásaival. Hasonló módon, a fejtájon jelentkező érzések kivették a részüket mindezen érzelmekből, ami valószínűleg részint az arcon jelentkező fiziológiai változásokat, részint az érzelmi események által kiváltott elmeállapotokban beálló, érzékelt változásokat tükrözik.

A felső végtagokban lévő érzések a legkiemelkedőbbek a szemlélet-orientált érzelmek, a düh és a boldogság esetében, míg a csökkentett végtagaktivitás a szomorúság meghatározó jellemzője. Az emésztőrendszerben, valamint a torok tájékon elsősorban az undorral kapcsolatos érzések jelentkeznek. Az összes többi érzelemmel ellentétben, a boldogság az egész testben a felfokozott érzelmekkel áll kapcsolatban.

 

http://www.extremetech.com/

 

Az érzelmekre adott viselkedési és a pszichológiai válaszok segíthetnek az olyan kedélyállapotbeli konfúziók megértésében, mint a szorongás és a depresszió.

 

Az érzelmeink a viselkedésünkkel és a pszichológiai állapotainkkal működnek összhangban a túlélés szempontjából legfontosabb, illetve a kellemes kölcsönhatások alatt. Még ha gyakran tudatosan oda is figyelünk az aktuális érzelmi állapotunkra, mint amilyen a düh és a boldogság, ezek a szubjektív érzéseket előidéző mechanizmusok akkor is feloldhatatlanok maradnak.

Itt alkalmaztuk a topográfiai önértékelő eszközt annak feltárására, hogy a különféle érzelmi állapotok kapcsolatban állna-e a topográfiailag eltérő és kulturálisan univerzális testérzetekkel; amely érzések a tudatos érzelmi élményeink alapját képezhetik. Az érzelmek által kiváltott testérzetek topográfiájának megfigyelése világra hozott egy egyedülálló eszközt, amellyel az érzelmek kutathatók, és amely egy érzelmi rendellenességeket jelző biológiai marker (jelző).

 

http://a.fastcompany.net/

 

Ez a kutatás újabb nagyszerű példa az elme és a test közötti kapcsolatra. Az agyunk jeleket küld a testünknek, mivel bizonyos helyzetekkel foglalkozunk, ami a mi részünkről bizonyos pszichológiai változásokat idéz elő mindenféle gondolat nélkül. Ezek a testi érzések viszont segíthetnek abban, hogy az elme tudatosan felismerje, hogy éppen milyen érzéseink vannak. A kutatásnak ez a típusa segíthet megmagyarázni, hogy miért erőltetünk magunkra mosolyt, illetve hogy az esetlen tartás helyetti egyenes ülés miért képes megváltoztatni az agyunkat, javítani a kedélyállapotunkat és megváltoztatni az általános természetünket.

 

Az emberek úgy tekintenek az érzelmeikre, mint az olyasfajta dolgokra, amik a többi emberrel állnak kapcsolatban. – állítja Antonio Damasio, a Dél-Kaliforniai Egyeteme professzora. – „Azonban, az érzelmeknek ahhoz is közük van, hogy mi hogyan viszonyulunk a környezethez – fenyegetések és kedvező alkalmak tekintetében.” Mindezen célokból – mondja Damasio – van szükségünk a testünkre és az elménkre egyaránt.

 

(source: NPR)

Research Mapping Human Emotions Shows Strong Mind Body Connection

A teljes kutatás megtekinthető itt: http://www.pnas.org/content/early/2013/12/26/1321664111.full.pdf+html

 

Forrás: http://www.wakingtimes.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..