Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az emlékezés művészete – a virtuóz memória titka

Az emlékezet megőrzése és a szellemi frissesség mindig is foglalkoztatta az embereket. Az emlékezet sokféle spirituális, intellektuális és fiziológiai folyamattól függ. Ismerkedjünk meg a memóriafejlesztés virtuóz változataival.

 

A theogónia az isteni nemzedékek születésével foglalkozó diszciplína. A görög theogónia leírásával találkozhatunk Hésziodosznál, aki szerint kezdetben csak Khaosz (Űr) létezett. Belőle szökkent elő Gaia és Erosz. Gaia először párját a csillagos égboltot hozta létre. Ő lett Uranosz. Kettejük szent kozmikus nászából jött létre az istenek második nemzedéke, az Uranidáké: a hat titán és a hat titanida, három egyszemű Küklopsz és a három Százkarú.

A hat titanida egyike Mnémoszüné, az Emlékezés istennője, a kilenc múzsa anyja. Ugyanakkor Mnémoszüné volt a neve Hadész egyik folyójának is. Ennek a folyónak a párja volt Léthé. Ama holtak lelkei, akik Léthé vizéből ittak, nem emlékeztek korábbi életeikre, miután újra testet öltöttek. Ám, azok a kiválasztottak, aki Mnémoszüné vizéből kortyoltak, képesek voltak hozzáférni a lelkük tudásához, mindahhoz a tudásmennyiséghez, amely a korábbi életek alkalmával felhalmozódott. Ők voltak a misztériumvallások beavatottjai.

 

Az ősi egyiptomi, indiai és sumer kultúrában még komolyan gondolták mindazt, amit a görög-római kultúrkorszakban már csak a mitológia és a szinkretikus vallások szintjén őrzött a nép az emlékezetében. Később pedig egyre inkább szárba szökkent egy olyan tendencia, mely már nem a lélekből akart meríteni, ha a legtisztább tudásra volt szüksége, hanem az elmét használva akarta egyre több információval terhelni magát. Így alakult ki az okkultizmustól némiképp elszakadva egy olyan tendencia az ókori Görögországban, amely a vizualizáció technikáival akarta az emberi emlékezetet fejleszteni.

 

Az emlékezés művészete tehát egy olyan módszer, amellyel rendkívüli mértékben megnövelhetjük az elménk kapacitását, ily módon az átlagosnak mondható információmennyiséghez képeset, akár százszor annyi adatot is meg tudunk jegyezni és elő tudunk hívni.

 

A középkorban Giordano Bruno és Robert Fludd tett szert nem kis jártasságra az emlékezés művészetének területén. Ők a konkrét módszerekről is írtak. Bruno tanítványán, Alexander Dicson-on keresztül a szabadkőművességbe is utat talált magának az emlékezés művészete, s számos rituáléjuknak a részévé vált az idők folyamán.

 

Ezek után pillantsunk bele a memóriafejlesztés, avagy a mnemotechnika titokzatos világába!

Az emberi emlékezet egy olyan rendszer, amelyben minden kép, szín, hang stb. egy természetes egységgé áll össze. Ez az egység érzelmekkel, érzetekkel, gondolatokkal és akár testi állapotokkal is összekapcsolódhat. Így vésődnek belénk az emlékek örökre.

Természetesen nem minden emlék egyenrangú azon a skálán, amelyen az emlékek „hőfokát” mérjük. Viszont, olykor különös kapcsolatokat hozhat létre egy-egy emlékfoszlány egy másikkal. Ezt hívhatjuk képzettársításnak, amikor csak úgy bevillan az egyik dolog a másikról.

 

A mnemonika annyiban haladja meg mindezeket a jobbára ösztönös folyamatokat, hogy az alkalmazója megtanulja, hogyan hozhat létre ő maga tudatosan ilyen ún. ikonokat, s azokat hogyan raktározhatja el a memóriájában olyanképpen, hogy ahhoz bármikor hozzáférhessen. Ezt kellően kitartó és alázatos gyakorlással tökélyre lehet fejleszteni.

Láthatjuk, hogy ez egy kifinomult módszer, amely több éves gyakorlással juttatja el az embert a mesteri szintekig. Köztünk is élnek ilyen emberek.

 

Andi Bell a memória nagymestere, háromszoros memória világbajnok. Ezt a szintet 15 év gyakorlásával érte el. Jelenleg képes alig több mint 31 másodperc alatt megjegyezni egy komplett kártyapakli lapjainak a sorrendjét. Egy óra alatt pedig több mint ezer lap sorrendjét képes memorizálni. Hihetetlen sebesség és teljesítmény, nemde?

Andi a klasszikus iskola híve, amely azon alapul, hogy egy jól ismert helyet kell kiválasztani az igazán jó memorizáláshoz. A hely ebben az esetben egy többszobás ház, például az, ahol felnőttünk. Az épület egyes helyiségei a memória egyes fakkjai lesznek. Ha például Andi-nek a történelmet kellene megjegyeznie villámgyorsan, akkor az egyes szobák az évszázadoknak felelnének meg. Az 1066-os Hastings-i csatát a hálószoba közepére képzelné el, Viktória királynőt a konyhaszekrényen, a Mona Lisa-t az ebédlőben, és így tovább.

A technika alapötlete, hogy az eseményt valamilyen különös módon képzeli el, és attól függően helyezi el a szobában, hogy mikor történt az adott században. (szoba = évszázad, szobán belüli hely = pontos időpont) Például az ajtó közelébe helyezi, ami az adott század elején történt. A bútorok lehetnek az események, a személyek valamilyen tevékenységet végezhetnek a helyiségben. Így szinte bármit el lehet képzelni és könnyű felidézni.

 

A profibb felidéző gyakorlatokban meghatározó szerep jut a szóképeknek, a képi szójátékoknak, a szimbolizmusnak és a képek ábécéjének egyaránt. De mnemotechnikai faktornak számít a kreativitás, a fantázia, a logika, az absztrahálás (elvonatkoztatás), a transzformáció, az asszociáció, a vizualizáció, a lokalizációs és a mindenekelőtt az érzelmek. Ezek egy része tanulható és fejleszthető, másik része viszont a velünk született adottságokon múlik.

 

Mindazoknak pedig, akik nem az isteni lelkükön keresztül akarnak emlékezni, marad ez a fajta agytorna, ami kétségkívül frissen tartja és megmozgatja a szürkeállományukat.

 

Egyébként a mágikus képzelő- és emlékezőerő titka nem így működik, az egy teljesen más tészta. Az Univerzum és önmagunk megismerésének a belső, felfedező útját mindenkinek magának kell bejárnia évek vagy életek alatt. Ebben természetesen segítségünkre lehetnek olyan mágikus szimbólumok vagy olyan ábrák, amelyek lelkünk rekeszeit nyitják ki (lelkünk rétegeit teszik hozzáférhetővé), avagy isteni erőket invokálnak valahányszor felidézzük őket magunkban. Ne feledjük, mi valakinek a képmásai vagyunk, aki hiszem, hogy soha nem felejt el!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..