Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az értelmezhető világ – egy lépéssel közelebb Istenhez

Kedves Ébredező! Ezúttal picit más aspektusból fogom megközelíteni a napvallást és a napkereszténység filozófiáját. Ha egyetértünk abban, hogy fel kell ébrednünk, akkor mindenképpen fontos tisztáznunk, hogy miből is akarunk felébredni. Szerintem egy álomból lehet felébredni, melyet eddig életnek és valóságnak hittünk. Szerintem egy kábulatból lehet felocsúdni, amibe beleszédült a tudatunk. Szerintem a sötétségből lehet felébredni, melyet oly sokan leplezünk képmutatással. Szerintem az igazságra kellene ráébrednünk. Ez nem lesz könnyű, s nem lesz gyors, csak ha azzá tesszük!

 

http://jeanquiambao.net/

 

A világegyetem alapvetően két részre oszlik. Az egyiket úgy hívhatjuk, hogy az értelmezhető világ, a másikat pedig érzékelhetőnek nevezhetjük. Az értelmezhető világról valahogy mindenki érzi, vagy legalábbis sejti, hogy nagyobb, mint az érzékelhető. A vallások égi és földi világoknak nevezik ezeket, de közelebb járunk az igazsághoz, hogyha anyagtalan és anyagi világról beszélünk.

 

Tehát eddig a következő dolgokat figyeltük meg:

 

ÉRTELMEZHETŐ VILÁG = ÉGI VILÁG = ANYAGTALAN VILÁG

ÉRZÉKELHETŐ VILÁG = FÖLDI VILÁG = ANYAGI VILÁG

 

Az ember szemszögéből sok minden múlik az értelmen és az érzékelésen is. Ezért nagyon fontos, hogy a helyes megvilágításba helyezzük ezeket.

Mi volt előbb: az értelem, vagy az érzékelés? Az anyagtalan vagy az anyagi? A gondolat vagy a forma?

Nos, megállapodhatunk abban, hogy előbb szoktuk a dolgokat a fejünkben kitalálni és csak később lépnek a „dolgok” a fizikai valóság szintjére. Ebből következik, hogy az anyagtalan világ volt előbb és az anyagi világ később.

 

Ha most tovább lépünk eggyel, akkor meg kellene vizsgálnunk a kétféle világ közötti kapcsolatot.

Akár fizikusként, akár metafizikusként, akár filozófusként gondolkozunk, ugyanarra a következtetésre lyukadunk ki: AZ ÉG SZÜLI A FÖLDET, AZ ANYAGTALANBÓL BUKKAN ELŐ AZ ANYAG, AZ ÉRTELEMBŐL PATTAN KI AZ ÉRZÉKISÉG, A LÁTHATATLANBÓL A LÁTHATÓ. ÉS NEM FORDÍTVA!

 

Ezzel egyfajta irányultságot is meghatározhatunk: a fizikai dolgok a szellemiekből erednek.

Melyik mozgatja a másikat? Az anyagtalan (spirituális) mozgatja az anyagit. Durván leegyszerűsítve, a szájunkat a tudatunk mozgatja. A beszédünket – jó esetben – a gondolatok mozgatják. A testünket pedig valaminő anyagtalan tudatosság működteti.

 

http://d1jqu7g1y74ds1.cloudfront.net/

 

Miből épül fel a világegyetem? Anyagtalan dolgokból, amiket energiáknak hívunk. Az energiákat sokszor nem érzékeljük, de tudjuk, hogy léteznek. Erők tartják helyükön a csillagokat, energiák felelősek a nappalokért és az éjszakákért. Egyszóval, a láthatatlan erők mozgatják az életünket. Eddig a következtetésig szinte mindenki eljuthat.

 

Valamivel nehezebbnek tűnik arra válaszolni, hogy vajon elszakad-e a szellem az anyagtól, amikor az erő megnyilvánítja? Megszakad-e az anyag kapcsolata a szellemmel/értelemmel, amikor a fizikai valóságba belép és formát ölt, illetve testet kap?

Nem szakadhat meg, mivel az életnek nevezett folyamat megnyilvánulását a szellem/értelem adja! Ugyanakkor igaz, hogy a „lényeg” nem léphet be az érzékelhető világba!

Így csak a „lényeg” egy része nyilvánul meg érzékelhető formában. Ebből pedig több dolog is következik:

A spirituális/értelmi szféra az elsődleges, míg az anyagi másodlagos.

A spirituális/értelmi szféra az okság világa, míg az anyagi a másodpéldány/az okozati szféra.

A spirituális/értelmi szféra a magasabb rendű valóság, míg az anyagi az illúzió/a tükröződés/ az alacsonyabb rezgésű valóság.

 

Egy átlagos ember vajon mit tart „valóságnak”? A másodlagos világot, a tükörképet, az okozati szférát, az illúziót. Akkor mennyi esélye van, hogy összhangba kerüljön a valósággal? Netán megértse azt? Szinte nulla a valószínűsége.

Így nem lehet megérteni Istent, aki mindezek felett áll! És akkor még semmi emberi rosszindulatról nem ejtettünk szót, sem butaságról, sem figyelmetlenségről, sem figyelem elterelésről stb.

 

Az igaz, hogy Isten mindenben jelen van, de korántsem mindegy, hogy milyen formában: anyagi vagy spirituális, másodlagos/vetületi vagy elsődleges/lényegi formában stb.

 

Ha ténylegesen megértjük, hogy az anyagi világ azért „valótlan”, illetve azért viszonyfogalom, mert folyamatosan keletkező és elmúló, állandóan változékony, akkor nem építünk rá Istenképet!

Ez olyan az én olvasatomban, mintha a tükörben lévő képmásommal szeretném helyettesíteni önmagamat. A világ csupán érzékcsalódás. A világ a testi érzékszerveink keltette kép. De ha mögé nézünk, hogyha elvonatkoztatunk a behúzó, elbűvölő, megigéző, delejező erejétől, akkor rájöhetünk, hogy csupán egy kép. Egy olyan kép, amit mi nagyra értékelünk. De még milyen nagyra…!

 

Istentiszteletek minden szombaton 12.00 órától.

Helyszín: Megszentelt helyeken (Dunakeszi székhely, Pilis és egyéb nagyenergiájú szent helyek)

Jelentkezés: Sziklás Marika 06/20 242-5244, marisziklas@invitel.hu Minden héten szerda estig.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..