Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Esbat ünnep

Ezt az ünnepet mindig is a boszorkányok tartották és a teliholdhoz kapcsolódik. Vajon milyen sötét varázslat kapcsolódik az Esbathoz? Egyáltalán gyanakodnunk kell-e bárminemű sötét mágiára, vagy teljesen más nyomon kell keresnünk az Esbat jelentőségét? Milyen hagyományai vannak e boszorkányos napnak a modern nyugati kultúrában, avagy szubkultúrában? Evezzünk a mágia birodalmának vizeire és tájuk fel ezt az ősi tradíciót, a babonákon és hiedelmeken túli valóság trendjeit!

 

Boszi-történelmi traktátus

 

A cím cirkalmassága azt hivatott kifejezni, hogy milyen körmönfontan közelítenek egyesek ehhez a témához akár a kortárs, akár a korábbi korok munkáit tanulmányozzuk. A boszorkányságot úgy félreérti még az ezoterikus-spirituális társadalom is, ahogyan illik. Az ellentmondás egyrészt abból fakad, hogy nincs letisztázva a jelenkori boszorkányság kapcsolata a kereszténység előtti rítusokkal és hitrendszerekkel, másrészt a boszorkányságot igyekeztek az egyháziak mindig is befeketíteni, megvádolni mindenféle obskúrus (zavaros, homályos) praktikákkal. Ekként vált eretnekké és nem megtűrt tanná az egész nyugati világban, de még az ezoterizmusban is.

 

A boszorkányok üldözése és az inkvizíció bűbájos perei arra engedtek következtetni egyes kutatókat, hogy a boszorkányságot maguk a teológiai szervezetek találták fel, ergo csak a 14. század óta létezik. Lássunk néhány tipikus példát a boszorkányok tevékenységeire: sátánimádás, luciferiánizmus, kannibalizmus, csecsemőgyilkosságok, elrepülés titkos találkozókra, orgiák, fekete misék stb. Véleményem szerint az egyháznak azért is volt az egész boszorkánytémakör előnyös, mert ezzel is megerősítette a saját isteni várának bástyáit az ördög ellen.

 

Osztom azt a nézetet, amely a boszorkányságot nem csak vallási – vagy bármilyen más egyedi – filozófia szerint méltatja, hanem például a pszichológia, a spiritualitás, az etnológia tudományágának stb. segítségével együtt igyekszik feltárni és megérteni.

Aki még ettől is tágabb ismeretekkel rendelkezik, és teszem azt, a hindu vagy a tibeti valláshistóriában is elmerült, annak egyenesen blődség akár vallási, akár politikai üldöztetéssel magyarázni és démonikus szektának beállítani a boszorkányságot. Sőt, közelebb járunk az igazsághoz, ha tudjuk, hogy a Sátánnal való kapcsolatot és a boszorkányszombatokat leszámítva, voltaképpen minden boszorkányos tulajdonságot és jellegzetességet magukénak vallanak az indiai-tibeti jógik és mágusok. A levitáció, vagyis a levegőben lebegés és repülés, avagy a különféle távolba ható varázslatok legalább annyira a sajátjuk, mint a modern európai boszorkányságé.

 

Rose pedig kristálytiszta kontextusba helyezi a boszorkányságot akkor, amidőn egyenesen azt állítja, hogy a boszorkányság egy kultikus szervezet, amely régebbi vallás a kereszténységtől, illetve attól független és nem kereszténységellenes. Sőt mi több, a boszorkányság valójában a kereszténység előtti Nyugat-Európa pogányságának a továbbélése, egyfajta folytatódása.

A boszorkányság imádatának középpontjában a szarvasagancsos, kétarcú istenség áll, akit Janusszal vagy Dianusszal azonosíthatunk, vagy alkalmasint a kelta Cernunnosszal. Ezt keverték össze az inkvizítorok az egyház által Sátánnak titulált személlyel. S ezzel máris Angliában járunk, a kelták vidékén, ahol talán a legjobban fenn tudott maradni ez a hagyomány. Ugyanakkor elmondható, hogy a boszorkányság valódi népi vallásként számos országban jelen volt és hatott. Később ezt magyarázták félre szándékosan az inkvizítorok. A 8. századtól kezdődően a népi babonát, mitológiát és vajákosságot, amely a termékenységkultusznak a folklórban történő megjelenése volt, összemosták a boszorkánysággal, majd a bosziságot az eretnekséggel. Ezek után csoda, hogy titkos társasággá váltak a boszorkányok?

 

Mi az Esbat?

 

Mindezek után talán kevesebb előítélettel könnyebb lesz megérteni az Esbat névre hallgató boszorkány ünnepet. Az Esbatot teliholdkor ünneplik a boszorkányok. Ha utánaszámolunk, akkor könnyen megállapíthatjuk, hogy egy évben 13 ilyen ceremóniára nyílik lehetőség.

Az Esbat tökéletesen alkalmas varázslatok, különféle meditációk és a szellemvilággal való kommunikációk végzésére. Ilyenkor beszélgetnek a boszorkányok az istenekkel és az istennőkkel.

Az ételt és az italt ezen a napon fel szokták szentelni és természetesen fogyasztanak is belőlük, mivel az étel és az ital ezen a napon nagyon különleges energiákkal tud feltöltődni.

 

A telihold talán a legerősebb holdfázis mindközül. Mindennemű jóslás és mágikus szertartás ilyenkor hatalmas erejűre duzzad, lévén a Hold a termékenységgel áll szoros kapcsolatban, így energiái hatalmas bőséget tudnak eredményezni.

A telihold olyan különleges szellemi átjárókat nyit meg, amelyeket csak ebben a rövidnek mondható terminusban működik. A telihold minden élőlényre hat, megváltoztatja az emberi agy frekvenciáit, befolyásolja a hormonháztartást, a tudatalatti folyamatokat, az érzelmeket és az álmokat. Hasonlóképpen az állatok viselkedésére is hatást gyakorol, de még a növények nedveinek az áramlására is kihat.

 

 

Holdtükrözés

 

Az Esbat tökéletes alkalom a holdtükrözésre. Ennek menete a következő: jófajta ezüst tálba, olyanba, amelyben jól tükröződik az arcképünk, vizet töltünk. Tüzet gyújtunk mogyorófa vesszőből, vagy éppen szantálfából, vagy bükkfából. Hagyjuk leégni. Ennek egy icipici tűz is elegendő. Ennek helyére, a hamuba beletesszük az ezüsttálat, amelynek oldalára felvéstük a Hold mágikus pecsétjelét.

Az ily módon előkészített vízzel teli tálat úgy helyezzük el, hogy a víz tükrében lássuk tükröződni a Holdat.

Így egy élő kapcsolat jön létre a Hold és a boszorkány, vagy éppen a Hold és te aurád között. Egy valódi asztrális és éteri szinten is jelen lévő kapcsolat alakul ki a vizünk és a Hold között. Amit e fölé tartunk – például kristályt – néhány másodpercre, az meg fog tisztulni.

 

Ez a Holdhoz tartozó egyszerű mágikus művelet, amelyet a druidáktól kezdve a maja papokon át, Egyiptom misztériumiskoláiig mindenhol alkalmaztak. S ezután a boszorkányok is előszeretettel használták tisztító és töltő praktikáikhoz.

Ha valamelyik boszorkány szerette volna felszívni magába a Hold erőit, akkor egyéb szertartásokat kellett elvégeznie, amelyeket ezúttal nem részletezek, mert bárki könnyen utánanézhet a szakirodalomban. Ezt a Hold lehúzásának is hívják, hiszen ilyenkor a lunáris erőket lehet megidézni, közelebb húzni magunkhoz és átölelni, vagyis befogadni. A Hold erejét például a karácsony előtti úgynevezett megtisztulás havában célszerű segítségül hívni. Ez az időszak minden évben november 21-től december 21-ig tartó időintervallum.

 

Aki az Esbatot megünnepli, lényegében a Hold intelligenciájával és isteni erejével kerülhet intim kapcsolatba. A feminin (nőies) jelleg minden ember életében meghatározó, mint a befogadás, az intuíció, a médiumitás, az álmok, a tudat és a tudattalan közötti kapcsolatok erősítése, valamint a meditáció képviselője és erősítője. Ezen életterületek felszítására és fejlesztésére tökéletesen alkalmas az Esbat ünnepe.

Hasznos tehát folyamatosan nyomon követni a Hold ciklusváltozásait és esetleg megismerkedni az egyes holdfázisokhoz kapcsolódó boszorkányos és egyéb más praktikákkal.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..