Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az etiópiai Axum bámulatos megalitikus obeliszkje

Az Aksumite Birodalomként is ismert Akszúmi, illetőleg Axumi Királyság egy kereskedő nemzet volt Eritrea és Észak-Etiópia vidékén megközelítőleg Kr.u. 100 és 940 között.

 

A Kr.e. 4. század körül zajlott proto-Akszúmi vaskorból nőtt ki, majd a Kr.u. 1. századra már előtérbe is került és jelentős szerepet töltött be a Római Birodalom és az ókori India között kibontakozó kereskedelemben.

 

 

Az akszúmiak számos nagy sztélét állítottak, melyek vallási funkciót töltöttek be a kereszténységet megelőző időszakban. Ezek közül az egyik oszlop a maga 90 lábnyi (27,4 méteres) magasságával a világ legnagyobbikának számít.

 

A 7. században a mekkai muszlimok is menedékre leltek a királyságban a Quraysh (a Quraish törzs) elől való menekülésük közben. Ez az utazás az első hidzsraként maradt fenn az iszlám történelemben.

(Megjegyzés: A hidzsra arab szó és „kivonulást” jelent. Az iszlám történetében több kivonulás is ismert, mely során a muszlimok az üldöztetés elől békésebb helyen kerestek menedéket.)

 

 

Az akszúmi fő obeliszk állítólag 1700 évre tekint vissza, magassága eléri a 24 métert. Anyagát tekintve gránitból készült, tömege pedig 160 tonna körül mozog.

 

Két álajtó ékesíti az alapzatánál és minden oldalán ablakokra emlékeztető díszítőelemekkel rendelkezik.

 

Vajon milyen eljárással formázták meg a kemény gránitot hajdanán? Pláne, ilyen méretben?

 

 

A sztéléket valószínűleg a Kr.u. 4. század folyamán faragták ki és állították fel az Akszúmi Királyság alattvalói, azonban továbbra sem találtunk választ a hogyanra.

 

Egyszerű kő eszközökkel végezték volna el a munkálatokat?

 

Az akszúmi sztélék felállításáról úgy tartják, hogy egy nagyon ősi gyakorlatot követ (ma is láthatunk kezdetleges, durván megmunkált sztéléket a sokkalta kifinomultabb „obeliszkek” szomszédságában.)

 

Netán jóval régebbiek volnának, mint feltételezzük?

 

 

Az idők folyamán sok effajta sztélé dőlt már le a földre szerkezeti hiba miatt, valószínűleg közvetlenül a felállításukat követően (a Nagy Sztélé 33 méteres); vagy földrengések miatt (Axum egy szeizmikus zónában található); illetve Ahmad Gragn imám katona betörései nyomán, melyekre 1529 és 1543 között került sor az etiópiai-adal háborúban.

 

 

Szerintem néhány ilyen gránitból készült sztélé – az egyiptomiakhoz hasonlóan – valójában sokkal idősebb, mint vélelmezzük, s azokat inkább csak megörökölte az Akszúmi Királyság, majd újra felállította őket.

 

A fentebb látható egyik sztélén lévő fő sérülés akár egy olyan hatalmas katasztrófára is utalhat, amely súlyosan érinthette az első építőket megközelítőleg 12 ezer évvel ezelőtt.

 

 

A kutatók az 1970-es évektől kezdve számos sírt tártak fel eddig Akszúmban, néhányat ezek közül már kifosztva találtak és csupán egy ilyen sír, az úgynevezett „Álajtós Sír” áll nyitva a látogatók előtt az UNESCO kérésére.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/obelisksaxum.php#ixzz3I0P2FNjh

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..