Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az istenek szekere: A konarki naptemplom legendájának leleplezése

A hinduk úgy beszélik, hogy Krisna egyik fia építette a lenyűgöző naptemplomot a napisten tiszteletére, amiért visszaadta az egészségét. Bár ez a templom valójában a 13. században épült, a Napisten, Szúrja szekerének a monumentális megmintázásaként álmodták meg.

 

„Íme, a kő nyelve felülmúlja az ember nyelvét.” – Rabindranath Tagore

 

A konarki naptemplom egy jól ismert templom Odishában, India egyik keleti államában. Az európai tengerészek a Fekete Pagodaként hivatkoztak rá, s kiváló tájékozódási pontként használták az India keleti partjai mentén tett utazásaik során. Ezt a nevet onnét kapta a templom, hogy fekete kövekből építették fel.

 

A konarki naptemplom 1847-es ábrázolása (Public Domain)

 

A teremtés temploma a hindu mítosz szerint

 

A hindu mitológia szerint a konarki naptemplomot Samba, Krisna egyik fia építette. Az elbeszélés egyik változata szerint Sambát megátkozta Krisna, mivel belépett atyja feleségeinek fürdőtermébe. Ennek következtében Samba leprás lett. Egy bölcstől azt a tanácsot kapta, hogy vegyen részt egy 12 éves komoly vezeklésen (bűnbánaton) Mitravanaban, ami a tenger és a Chandrabhaga folyó egyesülésének közelében található Konarkban.

Ez elnyerte Szúrja, a Napisten tetszését, akiről úgy gondolják, hogy egyrészt valamennyi bőrbetegség gyógyítója, másrészt Sambát ez az istenség sújtotta leprával. Krisna fia hálát mutatott Szúrja iránt, s ígéretet tett arra, hogy templomot épít a tiszteletére. A következő napon, míg Samba a folyóban fürdőzött, egy Szúrja-képre bukkant, amit magával vitt és elhelyezett abban a templomban, melyet épített.

 

Szúrja napisten szobra a konarki naptemplomban, Orissa, India. (Jayantanth/CC BY 3.0)

 

A valóságban azonban a konarki naptemplom Narasimhadeva építtette, Kelet-Ganga uralkodója a 13. században. Néhány forrás szerint a király úgy döntött, hogy templomot épít a muszlim hódítók ellen aratott katonai győzelmének emlékére. Mivel Narasimhadevat Szúrjának ajánlotta fel, ezért határozott úgy, hogy az isteni szekér mintájára készíttet templomot.

 

A konarki naptemplom (CC by SA 4.0)

 

A kerekek története a konarki naptemplomban

 

Ebből kifolyólag a templom északi és déli oldalán összesen 24 faragott kerék található, melyek mindegyike 3 méter átmérőjű. Minden egyes kerék 8 küllővel bír, melyek egyszersmind napórák is.

Az egyik magyarázat szerint a 24 küllő a nap 24 óráját jelképezi, míg mások szerint minden pár kerék az év egy hónapját jeleníti meg. Ezt a napszekeret hét ló húzza, melyekről úgy tartják, hogy a hét napjait szimbolizálják. Ugyanakkor a templomot számos szépen kidolgozott domborművel díszítették, melyek állatokat, lombkoronákat, táncosokat, zenészeket és erotikus jeleneteket ábrázolnak.

 

A konarki naptemplom: A szekér remekbe szabott kereke (Bikashrd/CC BY SA 4.0)

 

A templom erőtere

 

Számos helyi elbeszélés kering a konarki naptemplom körül. Az egyik népszerű mesét a helybéliek beszélik el a templomról: szerintük hatalmas erőtér veszi körbe a templomot, amely a tornyába beépített mágnespárból sugárzik. A mágnesekről az a szóbeszéd járja, hogy a levegőbe tudta emelni a királyi trónt és gyakran okozott hajótörést a partok mentén. Az egyik történetben úgy határoztak, hogy a torony kupoláját eltávolítják és lerombolják azért, hogy minden további hajótörést elkerülhessenek.

 

Egyesek szerint a templomot egy muszlim Yavana hadsereg fosztotta ki a 15. században. Mások a mogulokat teszik felelősség a templom lerombolásáért, melyre a 18. század elején Jahangir uralkodása alatt került sor.

Bármelyik esetet is nézzük, a templomot elhagyták és betemette a homok. Csak a 19. század vége felé, illetve a 20. század elején ásták ki a templom megmaradt részeit, majd ezután restaurálták a brit archeológusok.

 

A konarki naptemplom (CC by SA 3.0)

 

A templom helyreállító munkálatain túlmenően az archeológusok fákat is ültettek, hogy megóvják a templomot az elemek pusztító hatásaitól, illetve egy múzeumot is nyitottak azoknak a szobroknak a kiállítására, melyeket nem küldtek el India más részeire vagy Londonba más múzeumok számára. Jelenleg a konarki naptemplom az UNESCO Világörökség része.

 

Top image: The Konark Sun Temple, India. Source: Mayank Choudhary/CC BY SA 3.0

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/chariot-gods-legend-konark-sun-temple-revealed-009099?nopaging=1

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..