Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Ohiói Nagy Kígyó Mound, a legnagyobb földből készült képmás a világon

A Nagy Kígyó Mound (halom) egy 1300 láb (396méter) hosszú és 3 láb (91cm) magas történelem előtti képmás-mound, amely az Ohio állambeli, Adams közigazgatási kerület, Ohio Brush Creek mentén található egyik kráter fennsíkján található, és ez a legnagyobb fennmaradt képmás mound a világon. Ez a széttekerődő kígyóra emlékeztető mound tele van rejtélyekkel és vitákkal. Az évszázad óta tartó kutatás dacára semmilyen meggyőző bizonyíték nincs arra nézve, hogy mit is jelképez, mikor épült és mi volt a valódi célja, jóllehet különféle csillagászati vonatkozások arra utalnak, hogy egyfajta naptárként funkcionálhatott.

 

A Kígyó Mound követi annak a területnek a görbületét, amelyen nyugszik, s feje egy patak feletti szirt felé közelít. Több mint 800 lábon keresztül kanyarog és hét különböző hurokkal rendelkezik, majd pedig egy három kunkoros farokban végződik. A kígyó fejének nyitott szája van, amely egy 120 láb (36,6 méter) hosszú üreges, tojásdad tereptárgy keleti vége köré nyúlik, amit általában tojásnak szoktak nézni, bár más értelmezések szerint ez a Nap, vagy egy béka teste vagy csupán egy terasz maradványa. A képmástól nyugatra található egy háromszög alakú mound, amelynek a mérete 32 láb (9,78 méter) a talapzatánál és hosszanti tengelyénél. A Kígyó Mound-ról úgy vélik, hogy gyorsiramban rakták ki agyag és hamuréteggel, majd kövekkel erősítették meg.

 

ttp://www.barry.warmkessel.com/

 

 

Több ezer évvel ezelőtt amerikai őslakók népesítették be a halmokkal és hatalmas földművekkel rendelkező ohiói i tájat. A kezdeti kutatások az Adena-kultúrának tulajdonítják a képmást, amely Kr.e. 1000 és Kr.u. 100 között élte virágkorát. Az Adena-kultúra jól ismert temetkezési és képmás moundok (mesterséges dombok) építéséről, melyek közül sok a Nagy Kígyó Mound körül helyezkednek el. Mindazonáltal, a Nagy Kígyó Halmon belül megtalált faszéndarabokon elvégzett

radiokarbonos kormeghatározás megállapította, hogy az emberek 1070 körül dolgoztak a dombon.

Ily módon a halmot talán az Erőd Ősi népei építették, akik az Ohio-vögyben éltek Kr.u. 1000 és 1550 között. Mindemellett a tesztelés nem meggyőző, mivel csupán arra derít fényt, hogy az 1000 éves faszenet a halom belsejében találták. Ez valószínűleg jóval a képmás eredeti megalkotása után is odakerülhetett.

 

A Kígyó-halom értelmezései

 

A leginkább uralkodó elmélet szerint a Kígyó-halom egy hatalmas kígyót jelenít meg, amely lassan széttekeredik és mintha egy hatalmas tojást fogna meg a szétnyitott állkapcsaiban. Ugyanakkor sok elmélet másfajta magyarázatokat vonultat fel. Például, néhányan úgy gondolják, hogy egy napfogyatkozást jelképezhet vagy a Hold fázisait. Mások úgy okoskodnak, hogy a sok bennszülött amerikai kultúrában megtalálható szarvas (szarvakat viselő) kígyót szimbolizálja. 1909-ben Landon West, a helyi német baptista lelkész, egy újabb, szokatlan elmélettel állt elő: a kígyó saját haláltusája közepett vonaglik, mivel ezt kapta büntetésük, amiért Ádámot és Évát megkísértette, ami miatt a nyugati emberek azt hiszik, hogy ez volt az eredeti Édenkert.

 

Akadnak olyan komoly ötletek, melyek szerint a kígyó közvetlenül a mennyországgal áll kapcsolatban. Számos író azt javasolta, hogy a kígyó annak a csillagképnek a mintája, amit mi Kismedvének (Kis-Göncölnek) hívunk, s a farka a Sarkcsillag körül tekergőzik.

 

A kígyó különféle állásai olyan csillagászati sajátosságoknak felelnek meg, mint például a Nap és a Hold állásai. 1987-ben Clark és Marjorie Hardman nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit, miszerint a kígyó ovális fejének területe a nyári napfordulóhoz van hangolva, ami azt sugallja, hogy a képmás egyik rendeltetése az év fordulópontjának a jelzése volt azért, hogy megtervezhető legyen a vetés, a begyűjtés és a vadászat.

 

William F. Romain azzal állt elő, hogy hat holdállás elrendeződése felel meg a képmás testi görbületeinek. Amennyiben a Kígyó Moundot úgy alakították ki, hogy mind a Nap, mind pedig a Hold fázisait megcélozza, akkor egyetlen szimbólumban tükrözheti a csillagászati ismeretek sokaságát.

 

http://arcofappalachia.org/

 

Kutatók nemzedékei egyetértenek azzal az elmélettel, hogy a Kígyó Mound csillagászati jelentőséggel rendelkezik, azonban az továbbra is rejtély, hogy milyen szándékai voltak az építőinek és az is, hogy hogyan használták.

 

Több tudós úgy véli, hogy a Kígyó Mound-ot vallási ceremóniák során vették igénybe. Amikor a telepesek első alkalommal fedezték fel a halmot, akkor egy tűz perzselte kőemlékmű volt a tojás alakú fejben, amely egyeseket arra a következtetésre sarkallta, hogy az valamilyen oltárként funkcionált – lehetséges, hogy áldozati oltárként, amire a bekormozódott kövek és a közeli sírokban felfedezett, sok fej nélküli csontváz között megtalált ceremoniális kések alapján következtetnek.

 

Bármi is legyen a valódi célja, a Kígyó Mound bizonyítja alkotói leleményességét. Ahogyan az Ancient Ohio Trail honlapja oly találóan megfogalmazza: „Tervezőinek géniusza kézzelfogható maradt: a szépség, a meghittség, az elvonatkoztatás, az erő, a pontosság és a misztérium eme keveréke az egyik legnagyobb ikonikus képpé teszi az Ohiói Kígyó-halmot minden ókori számára.”

 

Forrás: http://ancient-origins.net/ancient-places-americas/great-serpent-mound-ohio-largest-earthen-effigy-world-001594#sthash.oZxyRMIb.dpuf

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..