Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Olaszországban felfedezett rejtélyes föld alatti etruszk piramis

Amikor a régészek először fedeztek fel etruszk piramisszerű építményeket egy olaszországi város alatt, azt se tudták, milyen magyarázatot adjanak a rejtélyes struktúrákra.

 

Három évvel ezelőtt egy amerikai és olasz régészekből álló csapat kezdett ásatásokba egy Orvieto-i borospincében, miután etruszkként azonosították be a falba vájt lépcsőket. Ahogyan keresztül ástak a 20. század közepén készült, majd a középkori falakon és padozaton, alagutakba és barlangokba ütköztek. Ezeket a hatalmas barlangfalakat úgy alakították ki, hogy azok piramisformát kövessenek.

 

Az etruszk piramis kolumbáriuma, amit munkalabornak használtak és műtárgyakkal töltöttek meg. Credit: Daniel George, Jr./Popular Archaeology

 

A Popular Archeology beszámolt a St. Anselm College-i David B. George professzornak és Claudio Bizzarri, a PAAO (Parco Archeologico Ambientale dell’Orvietano) társigazgatójának, valamint kollégáinak a kezdeti véleményéről.

„Három nyárral ezelőtt fedeztük ezt fel és még továbbra sem tudjuk, hogy mi lehet ez. Azzal tisztában vagyunk, hogy mi nem. Ez nem egy kőfejtő; ahhoz a falait túlságosan is jól kidolgozták. Nem is kút vagy víztároló, és semmi sem bizonyítja, hogy a falai víznyomásnak lettek volna kitéve.”

 

Az etruszkok számos föld alatti járatot és barlangtermet alakítottak ki, azonban, e felfedezésig senki sem bizonyította, hogy ezek ennyire jellegzetes formájúak lettek volna, olyan keskenyedő csúccsal, amelyek négyszögletes alapba ereszkednek, illetve szélesednek.

 

A régészcsoport az etruszk „piramisokat” tárja fel. Credit: Daniel George, Jr./Popular Archaeology

 

Az etruszkok javarészt egy olyan történelmi enigmát jelentenek, amely kifinomult kultúraként Kr.e. 900 körül bukkant fel Közép-Itáliában, s művészetet, kiváló fémmegmunkálást, kereskedelmet és írást hozott Európába, valamint a Földközi-tenger medencéjébe. Mindazonáltal, az etruszk társadalom nem maradt fenn, hanem beolvadt a Római Birodalomba, s csupán csekélyke kulturális nyomot hagyott maga után.

 

A „cavitá”-nak (üregnek vagy lyuknak) nevezett föld alatti piramisokban eddig csupán 15 métert sikerült előrehaladni. A terep nagy részét ismeretlen okoknál fogva betemették az évek alatt. A törmelék eltávolítása során számos műtárgy került felszínre. A Popular Archaeology szerint David B. George és kollégái így írják le a leleteket:

„Tudjuk, hogy a lelőhelyet az i.e. 5. század vége felé pecséttel zárták le. Úgy tűnik, hogy ez egy egyedülálló alkalom volt. Nagy jelentőséggel bír az a számos (több mint 150 darab) etruszk nyelvű felirat, amit felfedeztünk. Ugyanakkor találtunk egy érdekes díszítő terrakotta sort is.”

 

Temetkezési helyként szolgáló középkori terem, amit kolumbáriumnak hívnak, kiásott fazekasáruval megtöltve. A kolumbárium a galamb szó után kapta a nevét, ami itt a lelket jelképezi. Credit: Daniel George, Jr./Popular Archaeology

 

A cavitá-ban és a hozzá kapcsolódó területeken végzett ásatások kerámiákat és nagy mosdótálakat hoztak elő egyebek mellett. Összességében véve Claudio Bizzarri úgy véli, hogy legalább öt hasonló piramis található a város alatt.

 

Az etruszk piramisok rejtélye továbbra is zavarba ejti a kutatókat, akik csak találgatják, hogy vajon vallási épületeknek vagy síroknak szánták-e azokat. Bizzarri úgy fogalmazott a Discovery News-nak, hogy „Az a legvalószínűbb, hogy a válasz a mélyben várakozik. Az a gondunk, hogy nem igazán tudjuk, hogy mennyit is kell ásnunk, hogy lejussunk oda.”

 

Az Orvieto-i lelőhellyel, valamint a folyamatban lévő ásatással kapcsolatos további információért látogasson el a DigUmbria.com oldalra.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította:  Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..