Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Öregek által védelmezett Gedi romok feltáratlan rejtélye – Vajon miért néptelenedett el ez a hely

Vajon egyszer majd elárulja a kenyai sűrű erdő Gedi lakatlanná vált városának titkát?

Vad történetek keringenek ezzel a bizonyos elveszett várossal kapcsolatban. Úgy hiszik, hogy egykoron hajótörést szenvedő föníciaiak vagy egyiptomiak építhették Afrika partján.

 

James Kirkman archeológus elsőként dolgozott Gedi lelőhelyén. Ő ezt mesélte:

 

„Amikor nekiláttam a munkához Gediben, az az érzés fogott el, hogy valami vagy valaki a falak mögül figyel engem. Nem volt sem ellenséges, sem barátságos, hanem csupán várta, hogy kiderüljön, mi a csuda folyik itt.”

 

2.1

 

Gedi (Gede-ként is ismerik) ősi városáról azt beszélik, hogy azért rejtélyes, mert két ízben is – 1500-ban és 1700-ban – megmagyarázhatatlan okok miatt elhagyták.

 

1984 óta Gede (vagy Gedi, mely név jelentése „becses”) egyike Kenya legfontosabb régészeti terepeinek. Nagyjából 5 kilométerre fekszik Watamutól, ami Mombasa-tól úgy 105 kilométerre északra található kisváros Kenyában.

 

2.2

 

Minél inkább elgondolkozunk rajta, annál felfoghatatlanabb, hogy miért maradhatott teljes homályban Gedi és miért hiányzik a történelemi feljegyzésekből.

 

Gedi gyönyörűséges romjai zavarba ejtőek és hátborzongatóak, különösen késő délután. Gedi baljós hírnévvel büszkélkedhet és a helyiek – akik rengeteg kísértettörténetet és megmagyarázhatatlan eseményekről szóló mesét hallottak már – mindig aggodalommal tekintenek rá.

 

Swahili kiterjedt városa a 13-17 század között látszólag ismeretlen volt a portugálok számára, annak ellenére, hogy ők száz éven át csupán 15 kilométerre állomásoztak Geditől, s ez éppen arra az időre esett, amikor a becslések szerint Gedi virágkorát élte.

 

A temérdek kutatás dacára, senki sem tudja bizonyossággal megállapítani, hogy mi is történt a városkával és annak lakosaival. A kétszeri evakuációt alátámasztó csatának vagy ragályos betegségnek semmi nyomát nem találták eddig.

 

Gedit nem kerül említésre egyik korabeli arab vagy portugál krónikában sem, viszont a helyi hagyományok szerint a romokat a papok szellemei védik, akiket az „Öregeknek” neveznek. Az Öregek állítólag mindenkit megátkoznak, aki bántani merészeli a helyet vagy bármit elmozdít onnét.

 

2.3

 

Az 1948-1958 között folyó ásatások kiderítették, hogy a város nyomai a 12. századig vezethetők vissza, de kétszer is újjáépítették a 15. és a 16. században.

 

A várost teljes egészében korallkőből, mészből és homokból építették fel és vízelvezető csatornái is voltak. Utcáit derékszögben alakították ki és csupán a négy égtájnak megfelelően kialakított bejáraton át lehetett a városba jutni a várost körbeölelő magas falakon keresztül.

 

Gedi romai között hatalmas víztározók maradványaira bukkanhatunk, melyek egyértelműen felismerhetők, két olyan koncentrikus falkerítéssel együtt, amelyek a hely és számos olyan lakóház védelmét voltak hivatva ellátni, amelyek közül néhány még mindig magán viseli a rövid életű velencei stílus építészeti jegyeinek nyomait.

 

2.4

 

2.5

 

A maguk idejében Gedi óriási kőházai összetettek voltak: voltak fürdőszobáik, voltak csatornáik, s fej fölötti folyadéktartályos és vízöblítéses vécéik, mind ugyanolyan stílusban, s mind különbnek tűnik a többi Kenyában használatos változattól.

 

Egykoron Gedi egy prosperáló közösséget alkotott a kelet-afrikai part menti dzsungelben, lakosai pedig a világ minden tájáról érkező emberekkel kereskedtek.

 

A romok közül előkerült leletek között találunk számos európai eredetű pénzérmét, velencei gyöngyöt, indiai lámpát, perzsa porcelánt, Ming-korabeli kínai porcelánt és spanyol ollót is.

 

Gedi ősi lakatlan palotájában számos rejtélyes alagúttal, titkos szobával és több azonosítatlan sír maradványaival találkozhatunk.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/gediruinsmystery.php#.VdhO2vntmkp

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..