Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az örmény Stonehenge: Zorats Karer, egy 7500 éves megfigyelőállomás elképesztő története

Örményország egy régészeti meglepetésekkel teli vidék. Egy olyan ország, amelynek minden zegzugában rejtélyes történetek bukkannak fel, s a legtöbbjük még megfejtésre vár. Az egyik legnagyszerűbb történelem előtti örmény talány az Army Stones-hoz kapcsolódik, mely egy megalitok csodálatra méltó kompozíciójába rejtett enigma.

Karahunj látképe Sisian közelében (Dél-Örményország) (CC BY-SA 4.0)

Karahunj látképe Sisian közelében (Dél-Örményország) (CC BY-SA 4.0)

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/armenian-stonehenge-incredible-history-7500-year-old-observatory-zorats-karer-021027?nopaging=1

 

Fordította: Száraz György

 

Zorats Karer Carahunge, vagy Karahunj, vagy Qurahunj néven is ismert. Egy megközelítőleg 7 hektáros területen fekszik, a Dar folyókanyon közelében található, Sisan városának közelében. Az ősi helyet gyakorta illetik az „Örmény Stonehenge” névvel, azonban ennek valóságtartalma még ettől is elképesztőbb lehet. A kutatók szerint Zorats Karer-nek a világ legősibb csillagászati megfigyelőállomásai között lenne a helye, s legalább 3500 évvel előzi meg a brit Stonehenge-t.

 

Prehistorikus csillagászat Zorats Karer-ben

 

A helyet 1984-ben egy Onik Khnkikyan kutató vezette csapat fedezte fel újra. Néhány hónap munka után Khnkikyan arra a következtetésre jutott, hogy Zorats Karer minden bizonnyal egy obszervatórium. Ráadásul, idővel az örmény archeológusok, asztronómusok és asztrofizikusok megállapították, hogy a szomszédságában legalább másik kettő, csillagászati szempontból jelentős ősi hely is feküdt: Angeghakot and Metzamor.

1994-ben Zorats Karer-t alapos vizsgálat alá vetette Paris Herouni professzor, az Örmény Nemzeti Tudományos Akadémia tagja és a Jereváni Rádiófizikai Kutatóintézet elnöke.

Expedícióik rengeteg lenyűgöző információt tártak fel a helyről. Mindenekelőtt a csapat 223 követ számolt össze, amelyből 84 rendelkezett lyukkal. Megmérték a hely földrajzi hosszúságát, szélességét és a mágneses elhajlást. A kutatók elkészítették a monumentális megalitikus építmény topográfiai térképét is, amely a további munkák kiindulópontjává vált. Végül, feltárták a helyszín legfőbb kincsét: a lenyűgöző és egyedülálló csillagászati objektumok alkotta gyűjteményt. A kutatók felismerték, hogy számos követ a Nap, a Hold és a csillagok megfigyelésére használtak fel. Ezeket a Nap, a Hold és bizonyos csillagok felkelésére, delelésére és lenyugvására vonatkozó ismeretek szerint helyezték el.

 

Az ősi felállított kövek elrendezését mutató térkép (Fair Use)

Az ősi felállított kövek elrendezését mutató térkép (Fair Use)

 

A kövek bazaltból vannak, némelyeket moha véd, de az eső és a szél simára csiszolta őket, s tele vannak lyukakkal és kimarásokkal. Sok kövön nyomott hagyott az idő.

Az ősidőkben a köveket úgy alakították ki és rendezték el, ahogyan azokat manapság az északi és a déli karként, a középső körként, az északkeleti átjáróként, a különálló körök rendszereként és a húrként ismerjük. A kövek magassága 0,5 és 3 méter között változik, tömegük eléri a 10 tonnát. Néhány közülük temetkezési üreghez kapcsolódik.

 

Zorats Karer kőemlékműve (CC BY-SA 3.0)

Zorats Karer kőemlékműve (CC BY-SA 3.0)

 

Örményország beszélő kövei

 

1994 és 2001 között Zorats Karert több ízben is vizsgálták rádiófizikusok. Még a híres arheo-asztronómus, Gerald Hawkings is meglátogatta a bámulatos helyet. A német régészcsoport azt feltételezte, hogy ez egy közép-bronzkori nekropolisz (halotti város), vagy egy hellenisztikus városfal maradványa volna. Ezek az állítások nem győzték meg a tudósokat.

 

Végül sok kutató oda lyukad ki, hogy a műemlék legalább 7500 éves, de meglehet, hogy sokkal régebbi. Úgy vélik, hogy rituális okokból hozták lére, illetve azért, mert szükségük volt a Nap, a Hold és a csillagok járásának megértésére. Úgy tűnik, hogy az obszervatórium – ami egyúttal templom is volt – fő funkcióit a korai örmények Napistentiszteletének kultuszában töltötte be: részint védelemről gondoskodott a tudomány örmény istenének hódolatának keresztül, részint iskola gyanánt szolgált, részint pedig csillagászati megfigyelőállomásként is funkcionált.

 

Zorats Karer belső tere (CC BY 2.0)

Zorats Karer belső tere (CC BY 2.0)

 

Az obszervatóriumban alkalmazott módszerek a Föld tengelyének precessziós változásain és a természeti törvényeken alapultak. Úgy tűnik, hogy az obszervatórium nagyjából 5500 éven keresztül volt használatban.

 

Az egyik lyukas kő (CC BY 2.0)

Az egyik lyukas kő (CC BY 2.0)

 

A csillagok fürkészése

 

Zorats Karer lelőhelyén felfedezett leletek ma egy kis, helyi múzeumban találhatók. Akadnak köztük olyanok, amelyeken petroglifák, illetve bronzkori sírüregből származó sírleletek vannak. A kutatók úgy vélik, hogy a hely még sok titkot tartogat. Ugyanakkor a finanszírozás hiánya miatt az ásatás nem folytatható olyan intenzív tempóban, ahogyan a régészek szeretnék.

 

Sok ember látogat el a helyszínre az asztrológiával összefüggő válaszok után kutatva. Teleszkópokat hoznak, s megválasztják azt a dátumot, amely a legideálisabb a planéták, a Hold és a csillagok megfigyelésére. A jelek szerink Zorast Karer a mai napig is kitűnő hely az égbolt tanulmányozására.

 

By Natalia Klimczak

References:

Karahunj stone circle, available at:
www.wondermondo.com/Countries/As/Armenia/Syunik/Karahunj.htm

Zorats Karer: The Stones of the Powerful, available at:
http://www.tastingtravels.com/zorats-karer-the-stones-of-the-powerful/

Zorats Karer in Armenia, available at:
http://www.thecandytrail.com/zorats-karer-stone-circle-armenia/

Karahunj (Carahunge) or Zorats Karer – One of the oldest observatories in the world, available at:
http://traveltrends.info/2011/05/karahunj-zorats-karer-observatory/

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/armenian-stonehenge-incredible-history-7500-year-old-observatory-zorats-karer-021027?nopaging=1

Fordította: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a programjainkat!

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Aurafejlesztő és Meditációs Klubjainkon
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

napvallas@gmail.com

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..