Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az ősi elveszett technológiával készített gigantikus obeliszkek ismeretlen története

A obeliszkekként ismert, tükörsimára csiszolt, gigantikus oszlopok történetét titokzatosság övezi.

 

Az obeliszk egy olyan monolit (egyetlen kőtömb), melyet négyoldalúra faragtak, a végét egy piramidion nevű kis piramist formázó, hegyes csúccsal látták el, majd álló helyzetbe emelték.

 

4.1

 

Az obeliszkek Ra vagy Ré napisten jelképei voltak, s gyakran arany borítást kaptak. Sokszor párosával emelték őket.

 

Vajon mi állhatott az obeliszkek készítésének hátterében?

 

Úgy tűnik, hogy ez az ok tisztázatlan. Műemlékként alkalmazták őket az ókori Egyiptomban, illetőleg más okoknál fogva is, például azért, hogy győzelmi csaták miatt magasztalják a fáraót.

 

„Az obeliszk egy olyan központi hely volt, ami a népesség számára szívet adott, ezenfelül a Ra napistennel való kapcsolatot szolgáltatta.” (Ch. Dunn)

 

4.2

Balra: Hatsepszut gránit obeliszkje a Karnaki Templomban, melyet Kr.e. 1457-ben állították a 18. dinasztia alatt készítettek.  Jobbra: Hatsepszut ledöntött obeliszkje, szintén Karnakban (Luxorban). Image via Wikipedia

 

Úgy vélik, hogy az Abu-Szírben levő obeliszk a legrégibb, melyet Niuszerré fáraó (Kr.e. 2458-2422) uralkodása alatt emeltek, aki az 5. dinasztia hatodik uralkodója volt, s mint ilyen, sikeres építész az Óbirodalom idején.

 

A gigantikus obeliszkekről szóló tudás elveszett

 

Az obeliszkek története nagyon ősi, de az a tudás elveszett, mely elárulhatná, hogy milyen fejlett technológia bevetésével állították fel függőleges helyzetbe ezeket rejtélyes struktúrákat.

Az ősi obeliszkek monolitikusak voltak, ami azt jelenti, hogy egyetlen kőtömbből alakították ki őket.

 

A modern obeliszkek többségét számos kőből állítják össze. Ezek egyik példája a Washington Emlékmű.

 

4.3

 

Azonban, az ókori egyiptomiak elegendő mechanikus szaktudással rendelkeztek ahhoz, hogy kisebb obeliszkeket faragjanak ki és állítsanak fel.

A legidősebb obeliszkek, melyek a királyok temetkezési kamrái közelében kerültek elhelyezésre, 1-4 méter magasak. Az egyiptomiak „Tekhenu”-nak hívták őket, mely ismeretlen fogalmat takar, ámbátor a „tekhen” jelentése: átszúr, átfúródik.

Ennélfogva úgy gondolják, hogy az obeliszk jelképesen „áthatol” az égbolton.

 

Az obeliszkeket a Napnak szentelték vagy irányjelzők voltak?

 

Hérodotosz szerint ezek az építmények a Nappal függtek össze, minthogy a „Nap sugarait” szimbolizálták, s gyakran borították be őket szent vésetekkel, azaz hieroglifákkal. Ugyanakkor Plinius (Kr.u. 23-79.), római író és tudós, lejegyezte, hogy a „Fáraók Földjén” található gigantikus obeliszkeket a Napnak (Solis numini sacratos) szentelték és a Nap képét jelenítették meg. (értsd: sugarait)

 

4.4

Az egyik leghíresebb obeliszk még mindig áll a Luxori Templom bejáratánál. Image credit: World Atlas

 

Vivant Denon (1747-1825) egy francia archeológus, művész, diplomata és író volt, aki 1802-ben kétkötetes művet írt Utazás Alsó- és Felső-Egyiptomban címmel. Ezzel a munkájával a modern egyiptológia megalapítójává lépett elő.

Denon feltételezte, hogy az ókori egyiptomi uralkodók irányjelzőnek használták az obeliszkeket, „hogy bizonyos dolgokat tudassanak az alattvalóikkal a közjó érdekében”.

 

A hieroglifikus feliratok sokkal később tűntek fel

 

Az egyik érdekes elmélet szerint valamennyi kolosszális obeliszkeket – impozáns építmények lévén – különféle megfontolásokból csak az egyiptomiak használták.

Úgy vélik, hogy minden gigantikus méretű eredeti obeliszket egyetlen kőből készült műemléknek szánt egy sokkal korábbi, ismeretlen és roppant fejlett kultúra, méghozzá hieroglifek nélkül.

Ugyanakkor közismert, hogy a nagy Hatsepszut királynő négy obeliszket is emeltetett a Karnakban található Amon Templomban. Ebből kettő ma már nincs meg, míg a maradék kettőből az egyik összetört, az északi obeliszk pedig még az eredeti helyén díszeleg. Ez a darab egyetlen vörös, illetve rózsaszín gránitból készül. Az Egyiptomban található obeliszkek közül a második legnagyobb, magassága eléri a 28,58 métert, míg súlya 343 tonnát nyom. Karnakban, a Nagy Amon Templomban van elhelyezve. A fáraók korában sok templomot építettek az obeliszkek köré és feliratokkal látták el őket.

 

A mai napig nem tisztázott, hogy hogyan bányászták ki, szállították el, majd pedig emelték fel ezeket a gigantikus több száz tonnás alkotásokat.

Milyen különleges szerszámokat használhattak a művészek, a mérnökök és a szobrászok terveik kivitelezése érdekében.

 

Dunn ezt írja könyvében: „Nem maradtak fenn sem olyan eszközök, sem olyan gépek, melyek megmutathatnák, hogyan vitték véghez ezt a munkát. Amik megmaradtak, azokkal képtelenség ilyen pontosságot elérni, különösen ipari méretekben…”

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/unknown-history-of-gigantic-obelisks-created-with-ancient-lost-technology/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Istentiszteletek

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

NYÍLT NAP

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..