Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az Új Kor újabb alapvető tévedése és annak korrigálása: „Soha nem lehetsz mérges!”

Korunk szellemi és lelki mérgekkel van tele. Politikusaink, hírszerkesztőink, egyáltalán a közbeszéd távol áll attól, hogy a túlságosan és egyoldalúan pozitív beállítódás vádjával illessük. Ezzel szemben a pozitív gondolkodás híveinek egy része azt tartja követendőnek, ha az ember megpróbál elutasítani minden indulatot és kizár csaknem minden negatív érzelmet az életéből. Itt azonban egy újabb „ezo” csapdába sétálhatunk bele.

 

Félreértés ne essék, én nem csak egyetértek azzal, hogy az ember teljes mértékben és minden körülmények között igyekezzen megőrizni az önuralmát, szabályozni az érzelmeit, tudatos döntéseket, hanem tanítom is.

Mindazonáltal, az érzelmek helyes szabályozását – mint mindent az életben – tanulni kell. Ebből az következik, hogy egyrészt megtanulható az érzelmeink irányítása, másrészt az élhet igazán boldog és kiteljesedett érzelmi életet, aki az érzelmeivel kapcsolatosan szabadon választhatja meg, mikor mit érezzen.

 

Legjobb esetben az érzelmi szabályozás példák követésével, utánzással sajátítható el gyerekkortól kezdve a szülői minták alapján. De sokunknak ez nem adatik meg. Ilyenkor, felnőttkorban szembesülünk a hibáinkkal. Jó esetben nem hárítjuk el a hibáinkat, amelyekre mások hívták fel a figyelmünket, hanem megkeressük a gyökerüket és változtatnunk rajtuk. Hogyan?

 

Például ezoterikus-spirituális módszerekkel. És itt álljunk meg egy pillanatra! Nem szeretnék egyetlen spirituális megoldást sem említeni vagy előnyben részesíteni. E helyett inkább a Sors működésére hívnám fel a figyelmet. Mert mit is csinál a Sors?

 

 

Amikor az ember nem veszi észre magát, mármint azt, hogy rossz úton jár, akkor sokszor elég durván szembesíti őt az Élet. Komoly veszteségek érhetik: kirúghatják, kirabolhatják, összetörhetik a kedvenc autóját, megbetegíthetik… (mármint a Sors erői). Ilyenkor igenis lehet mérges. Sőt… mérges kell, hogy legyen. Vannak ugyanis olyan veszteségek és csapások az életben, amelyek jogosak, mondhatnánk karmikusak. Vagyis azért kapjuk őket, mert rászolgáltunk. Az ilyeneket be kellene tudnunk látni és meg kellene tudnunk különböztetni minden egyéb történéstől.

 

A „méreg”, a csapás, a veszteség hatására érzett negatív gondolatözön negatív érzelmi hullámokat indít el. Ez pedig azért lehet jótékony hatású, mert megállásra késztet és pozitív változásra motivál. Ilyenkor a negatívumot nem elhárítani kell, nem menekülni kell előle és az ezoterikus filozófiai tanok közül kell egyet kiválasztanunk, amit azután ráerőltetünk a mi helyzetünkre alaposan kifordítva annak igazságtartalmát. Hanem ilyenkor igenis lehetünk mérgesek, csalódottak, kiábrándultak és kissé negatívak, mert éppen ott és akkor „szembesít” a Sors valamelyik hibánkkal és szántszándékkal kibillent. Ergo, a Sorsírónk mindig eléri, amit akar.

 

Aki pedig belátja egy-egy hibáját, az fejlődőképes! A spirituális úton járó embereknek ez lehetne az egyik legfőbb erényük: képesek belátni a hibájukat és változtatni önmagukon jobb irányba.

Amíg a tömegember azzal van elfoglalva, hogy jogos felháborodását úton-útfélen igazolja és mindenkit igyekszik meggyőzni a saját igazáról, addig a valódi spirituálisan gondolkodó ember inkább hallgat és erőit befelé összpontosítva azon van, hogy változtasson a hibáin.

Ha pedig közben elfogy a lelki ereje, vagy megfárad, hát lehet mérges, kiegyensúlyozatlan és legyengült, mivel ez az állapot az ilyen embert csak még több önismeretre, még több erőfeszítésre és pozitív változtatásra fogja motiválni. Így nagyon is produktívvá válhat az ember.

 

Hosszú távon az ilyen ember győzni fog: túlnő hibáin. Javasolom, hogy olykor engedd meg magadnak azt a fajta mérgelődést, gyötrődést, kínlódást, amely végül majd időszerű és fejlesztő változásra sarkall. Emellett természetesen fordítsd figyelmet arra, hogy a negatív állapotod ne húzódjon el hónapokig. Ilyen esetben mindenképpen kérj segítséget. Ugyanakkor, beláthatjuk, hogy a Sors úgy is képes bennünket felvilágosítani, tisztítani, jó irányba vezetni, tanítani, hogy közben érzelmileg padlóra küld egy időre, hogy azután valami nagyobb jót indíthassunk el az életünkben. Kívánom, hogy vedd észre az ilyen lehetőséget az életedben! Élj a lehetőséggel! Legyen hited Önmagadban és bízz Istenben, hogy mindig belerejti a jobbítás lehetőségét sorsod megpróbáltatásaiba!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..