Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az utolsó ítéletről szóló próféciák ősi gyökerei és a világvégéről szóló hiedelmek

Az utolsó ítéletről szóló jövendölések egyidősek az írott történelemmel. Amióta az ember létezik, azóta tartja magát a végső időktől és az apokalipszistől való félelem, mely akkor következik be, amikor az istenek bosszúszomjasak lesznek az emberek miatt, amikor az emberiségnek fizetnie kell az atyái és az ősatyái bűnei miatt, illetve amikor a világ démonjai feltámadnak, és minden jót felfalnak.

A végidőkről szóló próféciák a letűnt civilizációk hagyatékai: A vikingek Ragnarok története, Noé és az özönvíz meséje, valamint a bibliai apokalipszis. Jóllehet ezek a civilizációk már a múlt ködébe vesznek, ugyanaz a félelem, ami e mítoszok születéséhez vezetett – nevezetesen az ismeretlentől való félsz –, továbbra is kísérti az emberi fajt napjainkban.

 

Featured image: Depiction of Mayan Apocalypse. Source: BigStockPhoto

Featured image: Depiction of Mayan Apocalypse. Source: BigStockPhoto

 

Feltehetően a legkorábbi világvége-jóslat az asszíroktól ered, akik egy hatalmas mezopotámiai kultúrát hoztak léte, mely megközelítően kettőezer esztendőn át tartott. Megtalálták azt a Kr.e. 2800 és 2500 közötti táblát, amely az első világvége-próféciát tartalmazza. A fordítás tanúsága szerint azt állítja, hogy a Föld azokban az években élte a végnapjait, valamint hogy a világ lassacskán egy korrupt társadalommá fog silányulni, amely maga válik enyészetté. Bár nem ismeretes, hogy ki írta ezt a feljegyzést, s konkrétan honnét származik a tábla, mégis roppant jó példája annak, hogy milyen régi időre nyúlnak vissza az emberiség történelmében az apokaliptikus próféciák.

 

Egy asszír tábla Kr.e. 2800-ból, amely az első világvége-próféciát viseli. Photo: Assyrian Tablet from Nineveh, northern Iraq. Credit: The British Museum

Egy asszír tábla Kr.e. 2800-ból, amely az első világvége-próféciát viseli. Photo: Assyrian Tablet from Nineveh, northern Iraq. Credit: The British Museum

 

A norvég mitológiában a Ragnarok egy sor olyan apokaliptikus eseményt takar, amelyek a világ végnapjait határozzák meg, amikor is a jég/fagy és a tűz óriásai csapnak össze az istenekkel egy végső ütközetben, amely végül elpusztítja a bolygót víz alá süllyesztve azt. A legenda értelmében a világ újra felszínre fog majd kerülni, a túlélő és a visszatérő istenek találkozni fognak, majd pedig a világot két emberi túlélő fogja újra benépesíteni.

 

„AEsir bukása”. A menny megnyílik és „Múspell Fiai” átgázolnak Aesir-en Ragnarö-nél. A viking apokaliptikus csata, Ragnarok.

„AEsir bukása”. A menny megnyílik és „Múspell Fiai” átgázolnak Aesir-en Ragnarö-nél. A viking apokaliptikus csata, Ragnarok.

 

Számos egyéb prófécia jelent már meg a történelem folyamán, amelyek határozottan halálfélelemmel viszonyultak „Krisztus második eljöveteléhez”, tudniillik ahhoz a hiedelemhez, mely szerint eljő egy nap, amikor az emberiség megítéltetik minden bűnéért, s Krisztus megütközik az Antikrisztussal, a Sátánnal és egy Hamis Prófétával a bibliai Armageddonnál.

Négy Lovas – a hagyomány szerint a Háború, az Ínség, a Fertőző Pestis és a Halál – fog majd vágtatni az apokalipszis idején. A próféták többsége azt állította, hogy egy elképesztő csatára fog sor kerülni az Elragadtatás előtt, amikor is a legtisztább embereket elköltöztetik majd a Földről Krisztus és az Antikrisztus közötti ütközet előtt. Ennek az eseménynek a várása, valamint az attól való félelem, hogy mi minden fog ezalatt az emberiséggel történni, megkívánta, hogy a különféle vallású és etnikai hátterű emberek megpróbálják megjósolni az eseményt azért, hogy a túlélők felkészülhessenek  arra, amit elkerülhetetlen végnek hisznek, valamint azért, hogy a később megszületendőket istenfélő életre neveljék, hogy túlélhessenek egy ilyen eseményt. Az Armageddonban és az Elragadtatásban való hit a Bibliából, a bibliafordítóktól, illetve bibliamagyarázóktól származik, azonban a szövegben használt rejtélyes és a jelképes nyelvezet zavarokat eredményezett a pontos dátum és az úgynevezett Második Eljövetel idejét illetően.

 

1887-ben készült Viktor Vasnetsov képe, az Apokalipszis négy lovasa

1887-ben készült Viktor Vasnetsov képe, az Apokalipszis négy lovasa

 

Régóta tartottak attól, hogy a Kr.u. 1000. év elhozza majd a világ végét. A 2000. év problémája ugyanazt a típusú millenniumi félelmet szülte, mivel azt feltételezték, hogy 2000-nek a ’00’-ját a számítógépek félre fogják olvasni és 1900-at csinálnak belőlük, ami pedig egy olyan üzemzavart fog eredményezni, ami minden technológiát leállásra kényszerít majd, világméretű felfordulás és elképesztő méretű pusztítást végezve. Az új évezredek, a ’99-re végződő évek, valamint az új évszázadok kezdetei mindig is ki voltak téve a világvége-próféciáknak a múltban, de a jelen kor sem kivétel ez alól.

A jövőképeket illető bizonytalankodások továbbra is gyötrik az emberiséget, miként a legutóbbi hit is, amely szerint katasztrofális események fognak történni 2012. december 21-én, amely egy olyan időpont, ami a közép-amerikai Hosszú Időszámítás 5126 éves hosszú ciklusának a befejező dátuma.

 

Egy pergamenen található maja naptár. Source: BigStockPhoto

Egy pergamenen található maja naptár. Source: BigStockPhoto

 

Újabban egy olyan utolsó ítélet teória ütötte fel a fejét, amely a 2014 áprilisa és 2015 szeptembere közötti hónapokban megjelenő négy vérholddal áll összefüggésben, melyekről úgy hírlik, hogy a végidők jelei, minthogy ritka jelenségeknek számítanak. Az emberi faj fejlődésének és a rendelkezésünkre álló technikai nyomkövető képességeink dacára az új és ismeretlen események, illetve szituációk rémisztők maradnak, és sok embert világszerte – így a végnapokra készülőket is – arra sarkallnak, hogy továbbra is készülődjenek a végső időkre, tekintve, hogy az effajta erőfeszítések ideálisabb alternatívák attól, hogy esetleg kockáztassunk és szemellenzősekké váljunk.

 

A jövő megtervezésére tett erőfeszítés – hogy mikor fog bekövetkezni a vég, hogyan fog végbemenni a világvége, kik fogják túlélni azt – mindig is egy próbálkozás volt arra, hogy kijátsszuk azokat a körülményeket, amelyeket nem tudunk emberként ellenőrzésünk alá vonni, illetve amiket eleve nem is lehet az embernek uralnia. Bár sok ember érti és tudja ezt, ez sohasem tartotta vissza az embereket attól, hogy megpróbálják megjósolni a végeredményt. Méltán mondhatjuk, hogy amíg a földi élet továbbra is gyarapszik és virágzik, s össze nem találkozik pusztító csapásokkal, addig a világvége-jóslatok dominálni fognak.

 

Forrás: www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..