Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Az utolsó pápa következik: a száztizenkettedik

A 12. században élt ír püspök utolsó pápára vonatkozó jóslata így hangzik: „A Szent Római Egyház végső üldözése idején Petrus Romanus fog uralkodni, aki sok nyomorúság közepette fogja a juhokat legeltetni; ezek után a hétdombú város (Róma) leromboltatik, és a (egy) félelmetes Bíró fogja ítélni az ő népét. Vége.”

 

Szent Malakiás életrajzával és jóslataival már korábban foglalkoztam. Ezúttal kifejezetten az utolsó pápára vonatkozó adalékokat említeném meg a XVI. Benedek lemondása kapcsán.

Sorrendben a 112. pápa lesz a következő, mivel a 2013. február 28. 20h-kor leköszönő XVI. Benedek volt a Malakiás jóslatok listáján a száztizenegyedik.

A számok körénél maradva, hivatalosan a következő pápa sorrendben a 266. lesz a katolikus egyházfők sorában. Aki Malakiás szerint Perus Romanus, vagyis Róma Pétere, mely talán azt is jelentheti, hogy a nevében fogja viselni a Péter nevet.

Ez kétféleképpen érthetjük: vagy már eleve Péter, vagy felveheti a Péter nevet. Megjegyzem, I. Péter volt maga az apostol, Jézus Krisztus tanítványa, de a II. Péter nevet még soha senki nem választotta. Merthogy a frissen megválasztott pápának joga van nevet választani magának. Például Josepf Ratzinger a Benedek nevet választotta. Mivel a múlt században volt már XV. Benedek pápa, ezért ő csak a XVI. sorszámot kaphatta.

Ha viszont nem a jelképes névválasztásra célzott Malakiás a próféciájában, akkor az is elképzelhető, hogy már most is így hívják azt a bíborost, akit a 2013. március 15-én (vagy a pápa engedélye miatt hamarabb) összeülő konklávé meg fog választani. Ennek a kritériumnak a 117 „papabilis” bíboros közül csak kettő felel meg:

 • Peter Kodwo Appiah Turkson ghánai kardinális
 • Erdő Péter magyar bíboros

Van ugyan még Péter nevű a bíborosok között, de a pápaválasztásra jogosult (papabilis) bíborosoknál a 80. életév a korhatár, ezért őt már nem választhatják meg.

 

De nehogy azt higgyük, hogy csak bíborosból válhat pápa!

Igaz ugyan, hogy a pápai trón megürülése esetén a 80 év alatti tagokból létrejövő konklávé választja meg az új pápát. Mindazonáltal, elméletileg bármely felnőtt katolikus férfi megválasztható pápának!

Az csupán emberi szokás és a bevált gyakorlat, hogy a középkor óta mindig a konklávé tagjai közül került ki az új pápa.

Sőt, megsúgom, hogy még arra is van lehetőség – legalábbis egyházjogilag aligha lehet ellenvetéssel élni –, hogy a pápa kijelölje az utódját. Miért? Mert a pápa szava szent és egy teokratikus (isteni elven működő) monarchiának az egyedüli uralkodója, akinek isteni joga van, így a szava megfellebezhetetlen.

 

Amúgy a Malakiás jóslatban azért van még egy főszereplő, a Bíró, aki majd jön ítélni. Ez vagy az Antikrisztus vagy valaki más, mindenesetre az összeomlás forgatókönyve nehezen félreérthető a szövegből. De ezt majd úgyis meglátjuk, egyelőre még az utolsó pápa megválasztásán a sor, aki akár hosszú évekig uralkodhat. Így voltaképpen két pápánk lesz. Erre igazából nincs forgatókönyv a Vatikánban, de nem először fordul elő.

Jó példa erre az egyházszakadást követő, római és avignoni pápák-ellenpápák esete. Az eset annyira nem új keletű, hogy az első ellenpápa Hippolyt volt i.sz. 217-235 között. De voltak pisai pápák is a 15. században. Mint tudjuk, 1309-1377 között a pápák székhelye Avignonba került át, de 1409-15 között Pisában is uralkodtak pápák. A szakadást 1417-ben számolták fel.

 

Találunk-e a pápaság történetében precedenst arra, hogy szabad akaratából még életében lemondott volna egy pápa? A híradások már beszámoltak róla, hogy igen. Nevezetesen, V. Celesztin pápa volt ilyen, akit 1294-ben választották meg. Valójában ő egy szerzetes remete volt, de VIII. Bonifác csúnyán elbánt vele: üldözte, letartóztatta, kegyetlenül elbánt vele, toronyba záratta és egy gyanús lyukkal a fejében halt meg.

Rajta kívül legalább egy pápa volt még, aki önként mondott le, mégpedig XII. Gergely pápa 1415-ben, aki tudtommal nyugalomban fejezte be földi pályafutását.

És most XVI. Benedek lepte meg a konzisztóriumot a bejelentésével, amelynek a hátterét mindenki ítélje meg maga. A konzisztórium a pápa államtanácsa, amely a fontosabb ügyekben tanácsaival segíti az egyházfőt. Feladatkörébe tartozik például az új bíborosok avatásának, valamint a szentté avatási ügyeknek tárgyalása és kihirdetése.

 

Mi lesz XVI. Benedekkel? A vatikáni szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castel Gandolfo rezidenciájára költözik át, később a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában kap egy külön szállást vagy épületet. Pápa marad, de nem fog beleszólni az új pápa döntéseibe és pápai temetést fog kapni, ha eljön az ideje.

 

A pápaválasztás forgatókönyve dióhéjban a következő:

 • a korábbi pápa hivatalos lemondásának időpontja után megkezdődik az „üres trón” (sede vacanta) időszaka
 • a konklávé 15-20. napon belül ül össze (II. János Pál is szigorúan szabályozta a működését, hogy csökkentse a leendő vitákat, 2013 februárjában XVI. Benedek engedélyezte, hogy ha már korábban is minden bíboros Rómában van, akkor nem kell kivárni a 15 napot)
 • az új jelöltnek kétharmadot plusz egy szavazatot kell elérnie (A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg.)
 • a konklávé tagjai egy hatalmas aranykehelybe dobják a szavazócéduláikat, melyeket utána összeszámolnak
 • délelőtt kétszer és délután kétszer szavazhatnak
 • a szavazás titkos és eredményes pápaválasztásig a konklávé tagjai nem tarthatják a külvilággal a kapcsolatot
 • három nap után (12 szavazás) egy nap szüntetet kell beiktatni
 • a sikertelen szavazás eredményét fekete füsttel, a sikeresét fehér füsttel jelzik, amelyet a Sixtus-kápolna tetején lévő kéményből láthat kitörni a Szent Péter téren összesereglett tömeg
 • elhúzódó eredménytelenség esetén dönthet úgy a testület, hogy kétharmad helyett egyszerű szavazattöbbséggel (50 százalék plusz egy fő) hozza meg a döntését
 • a sikeres szavazás után megkérdezik a pápa-jelölttől, hogy vállalja-e a megbízatását, és ha igen, akkor milyen néven
 • ezután a rangidős bíboros a Szent Péter székesegyház erkélyéről bejelenti, hogy „Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam.” (Nagy örömöt jelentek be nektek. Van pápánk.)
 • ezt követően az új pápa lép az erkélyre, aki elmondja első egyházfői üdvözletét, és megáldja a tömeget
 • néhány nap múltán misét celebrál, s ezzel megkezdi a szolgálatát

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..