Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Aztlan elveszett városa – Az aztékok legendás hazája

Vajon Aztlan a pompás azték civilizáció anyaországa volt, vagy csupán egy legendabeli mitikus vidék?

 

Detail, Chicomoztoc — A hét barlang elhelyezkedése. 1550. Public Domain

Detail, Chicomoztoc — A hét barlang elhelyezkedése. 1550. Public Domain

 

Mexikó azték népe a maga nemében az egyik legnagyobb volt az ősi amerikai kultúrák közül. Miközben sok mindent tudunk azokról a birodalmakról, ahol a mai Mexikóváros található, addig kevés információval rendelkezünk az azték műveltség legeslegelejéről. Sokat úgy tartják, hogy Aztlan hiányzó kontinense egy ősi anyaország lehetett, ahol az azték emberek egy civilizációt hoztak létre a Mexikó-völgybe történő bevándorlás megelőzően. Néhányan úgy hiszik, hogy ez egy mitikus föld, Atlantiszhoz vagy Camelothoz hasonlóan, amely a legendákban élt tovább, viszont sohasem létezett a maga fizikai valójában. Mások úgy vélik, hogy egy valódi, anyagi értelemben is létező hely volt, amelyet egy napon majd meg fognak találni.

Aztlan földjének kutatása keresztülhaladt Mexikó nyugati részén, Utah állam egész sivatagain abban a reményben, hogy egyszer majd rábukkannak a legendás szigetre. Mégis, ezek a kutatások sikertelenek voltak, mivel a hely – és annak léte – továbbra is rejtély maradt.

 

Az aztlani civilizáció kialakulása a legendák ködébe vész. Nahuatle legenda szerint létezett hét törzs, amelyek egykoron Chicimiztic-ban élt, ami a „hét barlang helyének” hívtak. Ezek a törzsek képviselték a hét Nahua törzset: Acolhua, Chalca, Mexica, Tepaneca, Tlahuica, Tlaxcalan, és Xochimilca (a különféle források különböző módon nevezik ezt a hét csoportot). A hét törzs hasonló nyelvi csoportokat alkotva maga után hagyta a saját barlangját és egy kollektívát alkotva Aztlan közelében telepedett le. Néhány beszámoló szerint a hét törzs Aztlanba történő megérkezését egy Chichimecas nevezett csoport érkezése előzte meg, akiket kevésbé tartanak civilizáltnak, mint a hét másik törzset. A Mexica törzs volt az utolsó, akik Aztlanba utaztak és megfogyatkozhattak az 1100 és 1300 között bekövetkező elhúzódó szárazság miatt.

 

Ez a szokatlan 1704-es térkép, amit rajzolt, az elsőként megjelent ábrázolása az Aztlanból történő  legendás azték vándorlásnak. Aztlan egy legendás paradicsomi hely volt Mexikó északnyugati vidékén, a Chapultepec hegyen, ahol jelenleg Mexikóváros található. Public Domain

Ez a szokatlan 1704-es térkép az elsőként megjelent ábrázolása az Aztlanból történő  legendás azték vándorlásnak. Aztlan egy legendás paradicsomi hely volt Mexikó északnyugati vidékén, a Chapultepec hegyen, ahol jelenleg Mexikóváros található. Public Domain

 

Az Aztlan szó jelentése: „ország északon; az ország, ahonnét mi, az aztékok, érkeztünk”. Úgy beszélik, hogy végül az Aztlant benépesítő népet aztékokként ismerték meg, akik ezt követően Aztlanból a Mexikói-völgybe vándoroltak. Bizonyos mesékben Aztlanra minden lakó paradicsomi otthonaként tekintenek.

Az Aubin Kódexben Aztlan egy olyan hely volt, ahol az aztékokat az Azteca Chicomoztoca-nak, vagyis a zsarnoki elitnek – vetették alá. Hogy megszabaduljanak ettől az uralkodó rétegtől, az aztékok elmenekültek Azteca-tól, egy papjuk vezetésével. A legenda szerint Huitzilopochtli istenség mondta azt nekik, hogy nem használhatják az Azteca nevet, hanem Mexica-ként lesznek majd ismertek. Az aztékok Aztlanból Tenochtitlánba történő vándorlásuk az azték történelem egy nagyon fontos szelete. 1064. május 31-én vette kezdetét, ami az első azték szoláris év volt.

 

A mexikóiak útra kelnek Aztlánból. A 16. századból való Boturini Kódexből való a kép és ismeretlen a készítője. Public Domain

A mexikóiak útra kelnek Aztlánból. A 16. századból való Boturini Kódexből való a kép és ismeretlen a készítője. Public Domain

 

Bár Aztlant fizikailag sohasem azonosították, mégis szigetként jelenítették meg. Nem annyira tengeri szigetként, mint inkább egy tó szigeteként. A tudósok számos kísérletet tettek arra, hogy meghatározzák Aztlan helyzetét, abban reménykedve, hogy rálelnek arra helyre, ahol az aztékok – akiket később mexikóiakként ismerünk – erednek.

 

Néhányan azon vitatkoznak, hogy Atlantisz, illetve Aztlan után folytatott kutatás egy és ugyanaz-e, minthogy ezek egyszerűen csupán ugyanannak a földnek a két elnevezése. Mindazonáltal, ez mindig is vita tárgyát képezte, és sok Aztlan után kutató tudós úgy gondolja, hogy ez a föld különbözik Atlantisz elveszett városától.

 

Egy nagy Aztlant övező rejtély, hogy vajon északi irányban milyen messze terülhetett el ez a vidék. Az egészen Utahig kiterjesztett kutatásokkal együtt lehetséges, hogy az aztékok egyáltalán nem is Mexikóból erednek, hanem a kultúrájukat azon a területen alakították ki, amelyet manapság Amerikai Egyesült Államoknak nevezünk, s mindez még azelőtt történhetett, hogy a Mexikói-völgybe vándoroltak volna. Néhányan úgy érvelnek, hogy ha ez megállja a helyét, akkor az aztékok leszármazottjai azok, akik manapság az Egyesült Államokban élnek, s ők megpróbálhatnák bebizonyítani, hogy ők nem okmányok nélküli bevándorlók, hanem ők olyan azték leszármazottak, akik csupán visszatérnek az anyaországukba.

 

Chicimiztic, vagyis a hét barlang helye. A „nahuatlaca törzsek” mitikus forrása. A „Historia Tolteca chicimeca”-ból. Egy Cortez utáni 1550-ből származó kódex. Public Domain

Chicimiztic, vagyis a hét barlang helye. A „nahuatlaca törzsek” mitikus forrása. A „Historia Tolteca chicimeca”-ból. Egy Cortez utáni 1550-ből származó kódex. Public Domain

 

Bár sokan abban a reményben kutatnak, hogy megtalálják Aztlant, a régészek nem gondolják úgy, hogy felfedezése sokat jelenthetne romok és műkincsek szempontjából. Aztlan megtalálása bepillantást enged az aztékok történelmébe és eredetükbe, bár konszenzus van a tekintetben, hogy ahonnét az aztékok származnak, az közel sem olyan fontos, mint a Mexikói-völgybe történő bevándorlásuk és az ezután történő események.

 

Három módszertani probléma merül fel, amikor megpróbáljuk Aztlan elhelyezkedését meghatározni.

 

Az első az „elhúzódás”. Valószínű, hogy az azték kultúra nem közvetlenül Aztlanból vándorolt a Mexikói-völgybe, mivel ez túlságosan is hosszúra nyúló utazás lett volna. Ehelyett valószínűleg utazásukat cikkcakkba végezték, több megállóhely beiktatásával, amelyek más és más időtartammal bírtak. Nehéz lehet megkülönböztetni az időszakos célállomásokat, valamint az egész utazás időtartamát.

A második problémát a „lépcsőzetesség” jelenti. Valószínűleg több vándorlás történt északról délre, s nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik kapcsolódik Aztlanhoz.

 

A harmadik probléma a „rétegzettség”. Ez a probléma abból a tényből származik, hogy létezhetett oda-vissza költözés: északról délre, majd délről északra megint. Ez a három módszertani probléma fokozza annak a nehézségét, hogy vajon Aztlan valódi hely volt-e, ahonnét az aztékok származnak, vagy amennyiben csupán egy legendabeli hely volt, akkor ez vajon az aztékok jelképe-e.

 

A mai napig sem sikerült megerősíteni az Aztlanként ismert sziget létezését. Sokan folytatnak kutatásokat a terület után és abban bíznak, hogy jobban megérthetik, honnan is származnak az aztékok, s talán mélyebb betekintést nyerhetnek a mexikói történelembe. Mindazonáltal, mint más elveszett városok esetében is, az sem egyértelmű, hogy Aztlant vajon meg fogják-e valaha találni.

Talán egykoron ez egy sziget volt, amely azóta egy tó aljára süllyedt , vagy valamilyen módon megváltozott, illetve elpusztult.

Talán ez egy olyan föld, amely sohasem létezett fizikai értelemben és olyan mondák-regék szüleménye, amelyek Aztlan eredetét kívánják megmagyarázni. A jelen pillanatig ez egy olyan rejtélyes hely, ahol az aztékok egy hatalmas műveltséget alakítottak ki és virágoztattak fel még azelőtt, hogy a Mexikóvárosként ismert helyre vándoroltak volna.

 

Forrás: www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..