Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Babonaságok és számok

Sokan hisznek a számok mágikus erejében, ám nem minden szám-mágia megalapozott, amit előszeretettel alkalmazunk. Ezzel együtt vannak olyan szerencsésnek mondott számok, melyek újra és újra felbukkannak az életünkben, míg adódhatnak olyanok, amelyek éppen fordítva, szerencsétlenül hatnak. Lássunk néhány érdekességet!

 

A nyugati kultúrában általában a páratlan számokat tartják szerencséseknek, míg a párosokat szerencsétlennek. A négyes szám azonban kettős jelentést hordoz e babonával kapcsolatban, ugyanis többnyire balszerencsés, ám amennyiben a négy őselemet jelképezik, voltaképpen szerencsének mondható. Írországban mind a háromlevelű, mind a négylevelű lóhere jó sorsot hoz.

Püthagorasz kifejezetten kedvelte a hármas számot, mert a kezdetet, a közepet és a véget látta benne. A magyar igazságból is három van.

Már az ősi Egyiptomban is ismerték a Szentháromságot, sőt az évet is három részre osztották, hónapjaikat pedig három tíznapos részre. Megfigyelték az egyes szkarabeuszokon található hármas beosztást, amit jó előjelnek tekintettek. Arról nem is beszélve, hogy istenhármasságoknak szentelték a templom-komplexumaikat. De az istenek ilyen formában történő csoportosítása Indiától a germán mitológiáig szinte mindenhonnan visszaköszön.

A görögöknél például Pallasz Athéné mellékneve Tritogeneia, ami harmadik napon születettet jelent. Vagy éppen Hermész maga a Háromszorosan Bölcs/Hatalmas, azaz Triszmegisztosz.

A római mitológiában Jupiternek háromágú villáma, Neptunusnak háromágú szigonya, az Alvilág urának, Pluto-nak háromfejű kutyája van.

Az iszlám három szent helye: Mekka, Medina és Jeruzsálem. A kereszténységben Jézus a harmadik napon támadt fel.

Érdekes a kultúrák közötti különbözőség, amely a négyes számban is tetten érhető: a japánok, a kínaiak, a vietnámiak és a koreaiak például olyannyira balszerencsésnek tartják a négyest, hogy sok vállalat még a termékei számozásakor sem alkalmazza és egyes épületekben nincsen negyedik szint, mint ahogyan 13. emelet sincs az USA-ban. (Kínában a 14-es szám hangzása olyan, mint a „biztos halált” jelentő kifejezésé, ezért a 14. emeletet is mellőzik sok szállodából.)

A 666-os számot a Jelenések könyve miatt a Gonosz szimbólumának tartják, ámde Kínában a 6-os eleve szerencsét hozó szám, pláne ha három áll egymás mellett.

A 6-os szám hangzása kínaiul a „folyó” szóra, a 8-as számé mandarin és kantoni nyelven a jólétet jelentő szó hangzására emlékeztet. Ezenkívül imádják telefonszámokban, házszámokban és rendszámokban alkalmazni.

 

A 13-as szám babonája a legelterjedtebb, de nem árt tudni, hogy csak a 19. század közepétől került ez a hiedelem a köztudatba, és semmi alapja nincsen. Kezdetben a boszorkánysággal próbálták kapcsolatba hozni a 13-t, de ez sem sikerült. Persze emlékezhetünk Jézusra és a tizenkét apostolra az utolsó vacsorán, ami a jelek szerint a végzetességet testesíti meg.

Végül, a majáknál találjuk a 260 napos tzolkin naptárt, ami 13-szor 20 napos hónapból áll, melyet szent kör néven említettek.

A maják szerint a világ keletkezésétől (0 baktun, 0 katun, 0, tun, 0 vinál, 1 kin), ami a mi naptárunk szerint 3114. augusztus 11-re esett, összesen 13 baktun telik el 2012. december 21-ig. Ebből következik, hogy 2012. december 22-én a maja naptár szerint 13.0.0.0.1-t írunk majd.

Az emberi elme akkor is lát és teremt összefüggést a számok és mindennapi élete között, ha amúgy próbálkozása mögötte nincs valódi tudás. Ez olykor még hasznos is lehet, nevezetesen akkor, ha önmérsékletre inti az embert és visszatartja a helytelen dolgok megtételétől.

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..