Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Basztet, a Macskaistennő

Az egyiptomi világot egykoron istenek és istennők népesítették be. E felsőbbrendű lények valóban a földön jártak és élő valóságot jelentettek az emberek számára. Ezúttal az ókori vallás egyik legnépszerűbb istennőjével szeretnélek megismertetni, név szerint Basztettel (ejtsd: Básztet).

 

Basztet8

Basztet nevének jelentése legjobb tudomásunk szerint illatszeres korsó. Ő egy macska istennő, aki a Napisten leányaként vonult be az egyiptomi panteonba. Eleinte oroszlánformában, majd később macska attribútummal (jelvénnyel) ábrázolták: hol macskaként, hol macskafejű, női testű lényként személyesítették meg.

 

Kultuszának központja Per-Basztet, görögül Bubasztisz, ma Tell el-Baszta városában található. Később Szahmettel, az oroszlánfejű istennővel is azonosították. Lássuk, miért!

Basztet kultusza már a második dinasztia idejét megvolt. Akkoriban oroszlán formában imádták, mint a fáraó és Ré napisten védelmezőjét. Ennek tudható be, hogy a Láng Úrnőjének és Ré Szemének is nevezték.

 

Basztet istennőt eleinte vérszomjas istennőnek állították be, neve is ezt fejezte ki: felfaló. Később az illatos olajok tégelyét jelentette, ezért kezdték a parfümök és illatszerek istennőjeként is tisztelni. Ekkor úgymond megszelídült, mivel jóságos attitűdje okán kitűnő anyának titulálták. Ebből adódóan a gyermekáldásra vágyó nők előszeretettel viselték zöld fajansz amulettjét, de védte az áldott állapotban lévő nőket is, sőt a férfiakat szintén óvta a betegségektől és a fizikai támadásoktól egyaránt.

 

Basztet istennőt a társadalom minden rétege tisztelte. A nép elsősorban azért, mert Egyiptomban időről-időre elszaporodtak a különféle rágcsálók a gabonatárolókban, illetve a kígyók is komoly gondokat okoztak, így ezen állatok esküdt ellenségei, vagyis a macskák kiemelt szerephez jutottak. Valósággal családtagnak tekintették a macskákat: ékszerekkel cicomázták fel a házi kedvenceket és külön meggyászolták őket. A macskák rituális temetéséről annyit megemlíthetünk, hogy több mint 300 000 macskamúmiát találtak Basztet istennő tiszteletére épített per-baszteti templomban.

Basztetet az Újbirodalom korában Mahesz anyjának tekintették. Maheszről azt érdemes megjegyeznünk, hogy először az Újbirodalom idején tűnt fel. Ő volt a mészárlás istene. Mahesz feladata volt az univerzális rend fenntartása és a rendbontók megbüntetése, tehát alapvetően pozitív funkciót töltött be. Mahesz istennőt fiatal oroszlánfejjel ábrázolták, kultuszközpontja Leontopoliszban volt, de ugyanakkor Bubasztiszban is tisztelték. Alsó-Egyiptomban Mahesz istennő anyjaként tisztelték Basztetet.

 

Basztet1

 

 

Basztetet sokszor összekapcsolták Alsó-Egyiptom fő védőistennőjével, Uadzsettel. Ez olyannyira így volt, hogy egy idő után Uadzset-Basztet néven kezdték emlegetni. Itt érhető tetten az egyiptomi vallás egyik jellegzetessége, a hasonló képességű istenségek egyesítése, összeolvasztás, aminek oka még a mai napig nem kellően magyarázott.

 

Basztet a szerelem, a tánc, a zene istennője volt, sőt, mint a napfény hozója, a Nap gabonát érlelő erejének a megtestesítője is. A macska a nőiességet szimbolizálja, mivel viselkedése nagyban hasonlít a szebbik nem elbájoló, bújós és méltóságteljes tulajdonságaira.

A macska jellemzői között szokta emlegetni a népi hiedelem, hogy kilenc élete van. Vajon miért? Nos, az egyiptomi vallási-mágikus képzetek szerint a macskák a szellemvilág őrzői, ezáltal figyelemreméltó túlvilági szerepük van. A macskák megérzik a szellemek és a démonok jelenlétét.

A macska, mint éjszaka aktív, vadászó, portyázó lény, Basztet istennő szent állata volt, akivel alkalmasint napvarázslást végeztek. Ez úgy zajlott, hogy az istenség titkos nevét és különféle varázsformulákat recitáltak (mondókaszerűen ismételgették.) Például a napfolt varázslat úgy történt, hogy megidéztek a varázsigék segedelmével egy szoláris szellemet, majd kérdéseket intéztek hozzá a saját életükkel kapcsolatban. A szellem az előkészített áldozati és idéző rítusokat követően szó szerint a Napból bontakozott ki, mint egy foltból kibomló árny. Természetesen a szent idéző szimbólumok és kántált védikus szövegek ismerete elengedhetetlen feltétele volt a varázslat sikerességének, viszont aki ennek birtokába került, annál működött.

 

Basztet6

 

Basztet istennő áldásos spirituális munkássága ma is tetten érhető Egyiptomban. Illusztris példák erre a mai szent templomkörzetek, az égbolt kicsinyített másai. Tudniillik, Basztet istennő jóvoltából nyíltak meg az egyiptomi templomokban a Kozmikus Intelligencia ősforrásai. Ennek köszönhetően Egyiptom szent energiaközpontjaiban újra áradni-áramlani kezdtek a spirituális energiák.

 

Mint azt a bevezetőben már említettem, Ré Szemének is szokás volt hívni Basztetet. Az egyiptomi néphagyományban az isten gyermeke a vadmacska, aki visszaszerezte a Napszemet. Ha megvizsgáljuk, hogy milyen funkciókkal hozható összefüggésbe a szem, akkor meglepő következtetésekre juthatunk Basztet istennő felségjogait illetően. A szem alkalmas a nap (Napisten) fényének befogadására, az életet adó fény és a világosság érzékelésére, a Hold fényének látására, a csillagos égbolt nézésére és vizsgálatára. Továbbá a szemen keresztül az ember tudáshoz és értelemhez juthat. Ugyanakkor a szem lehet belső szem is, ez esetben a belső látás és iránymutatás, az intuíció és a megvilágosodás, illetve a szellemi éberség tartozik hozzá.

 

Összefoglalva, Basztet istennő a Nap gyógyító erejét szimbolizálta és a béke istennője volt, de ha a szükség úgy hozta, erélyesen tartatta be az isteni törvényeket. Hérodotosz feljegyzéseiben említi, hogy a nép annyira kedvelte őt, hogy az istennő tiszteletére évente vidám táncos ünnepségeket rendeztek.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..