Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Becses ősi kínai halhatatlansági öltözékek jádéból

A jádéból készült öltözékeket először Kr.u. 320. körül igazolja a szakirodalom annak ellenére, hogy a létezésére utaló archeológiai bizonyítékok már több másfél évezreddel korábbi időkre nyúlnak vissza.

 

Az ősi szövegek tanúbizonysága szerint a Han-dinasztia alatt (Kr.e. 206-Kr.u.220.) az uralkodócsalád tagjait jádéből készült temetkezési ruházatokban helyezték végső nyugalomra.

 

A jádéról úgy tartják, hogy olyan mágikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek megóvni a testet az enyészettől és távol tartja tőle a szellemeket. A test konzerválására tett kísérletek abban a hiedelemben tükröződnek, mely szerint a lélek földi vetülete a halál után is továbbél a fizikai testben.

 

kép: Liu Seng jáde temetkezési öltözéke, amelyet arany szállal fogtak össze, 188 centiméter magas. 1968-ban Hebei tartomány Mancheng megyéjében egy sírban találták meg.

 

1.1

 

Egyrészt, a jádéból készült anyagokat, melyeket távoli helyekről szereztek be, bizonyos méretű és formájú kis jáde darabokká dolgozták fel. Másrészt, minden jáde darabot fényesre csiszoltak és átfúrtak, nagy alapossággal alakították ki a lyukak formáját és méretét. Harmadrészt pedig nagy mennyiségű, különösen aranyból, ezüstből és rézből készült cérna segítségével rögzítették egymáshoz a jáde darabokat.

 

Az egykori Han-könyv szerint a cérna típusának kiválasztása az elhunyt személynek a társadalomban betöltött státuszától függött. A császárok jáde halotti öltözékéhez arany cérnát használtak, míg a hercegek, hercegnők és őrgrófok esetében ezüstfonal, az ő leszármazottaiknál ezüst- vagy rézfonal került felhasználására. Az alacsonyabb rangú arisztokraták esetében selyemfonal volt a bevett szokás, ugyanakkor mindenki mást tilos volt jáde temetkezési ruházatban elhantolni.

 

A jádéból készült temetkezési öltözet nem volt könnyű, mivel bonyolult és kifinomult volt a kézzel való elkészítési folyamata.

 

A legszebb ilyen öltözékek Xuzhou-ban tekinthetők meg, amit egy kis városként ismer a nyugati világ, azonban a korai Han-dinasztia idején, Xuzhou Kína legfontosabb régióinak egyike volt.

 

1.2

 

Jóllehet Liu Sheng és Dou Wan koporsói összetörtek, mindkettejüket jól konzervált jáde ruhában találták meg. Eddig ők a legkorábbi és a legkifinomultabb feltárt példányok.

 

1.3

 

Liu Sui, Liang hercege, a Nyugat-Han-ból, 2008 jáde darabból áll. Fotó: wikipedia

Liu Sui, Liang hercege, a Nyugat-Han-ból, 2008 jáde darabból áll. Fotó: wikipedia

 

Liu Sheng jádéból készült öltözéke nem kevesebb, mint 2498 darab jádéből áll, melyeket 1,1 kg aranycérnával varrtak össze. Minden egyes ruházat 12 részből tevődik össze: arc, fej, a ruha mellső és hátsó része, a karok, a kesztyűk, a nadrágszárak és a lábfejek részeiből.

 

Becslések szerint a Liu Shengéhez hasonló öltözet elkészítése 10 évet vehetett igénybe. A jáde ruházatokkal együtt Liu Sheng és Dou Wan számára külön aranyozott bronz fejtámaszt készítettek jáde berakásokkal és mindketten jáde holdsarlókat tartottak a kezükben.

 

Később, 222-ben, a Han-dinasztia betiltotta a jáde halotti öltözékek alkalmazását, így fokozatosan kimentek a divatból.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/jadeburialsuit.php#.VdltYvntmko

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..