Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

BELFEGOR, A FELFEDEZÉSEK HÍRNÖKE

Belfegor egy női alakban megjelenő démon. Neve a Baál egyik alakjából származik, akit a moabiták a Fegor hegyen imádtak. Belfegor a felfedezések hírnöke volt. Hol egy gyönyörű nő, hol egy szakállas, hegyes körmű szörnyetegként ábrázolják.

belfegor3

EGY KIS DÉMONOLÓGIA

 

A 20. században Európában a démonokat fizikai test nélküli, ugyanakkor személyiséggel rendelkező, általában halhatatlan, de mindenképpen természetfeletti hatalmaknak tartják. Önálló akarattal bírnak és számos képességük van. A vallások sokasága a démonoknak csak az árnyoldalát mutatják be, vagyis megkísértésekről, bűnbe csábításról, démoni befolyásoltságról és megszállottságról adnak hírt a szent iratok. A démonok végső soron nem egy szívderítő kategóriáját alkotják a szellemvilágnak, sőt ami azt illeti az alvilággal és a Sátánnal állnak rokoni kapcsolatban. Ennek ellenére vagy talán éppen ezért a démonok kultuszai manapság reneszánszukat élik. Sokan előszeretettel szeretnek démonokat idézgetni, asztalt táncoltatni és természetfeletti hatalomra szert tenni úgy, hogy ahhoz démoni segítséget vesznek igénybe. Ők fel sem mérik, hogy milyen hatalmakkal állnak szemben, ezért szívesen paroláznak a démoni lényekkel – saját vesztükre.

Holott elegendő csupán felcsapni a Bibliát (Ótestamentum, Mózes 4,1-4.) és közelebbről is megismerhetjük a démoni lázadást. Vagyis azt a rendellenes attitűdöt, mely szerint a világot az önkényes kormányzással, az isteni törvények be nem tartásával és lépten-nyomon történő áthágásával is lehet irányítani, melyben az erősebb lény ideológia a fokmérő, s nem az egyetemes erkölcsi elvek és isteni princípiumok a mérvadók. Korunkban, a dekadencia és a sötétség korszakában nem meglepő, ha a démonhitek és a démontanok ennyire dívnak.

 

BELFEGOR DÉMON

 

A Belfegor névről mindenkinek más jut eszébe: kit egy filmre, kit egy operára, kit egy túlvilági lényre emlékeztet. A név históriája sok ezer évre nyúlik vissza az időben. Az ősi asszír Baál-Peor istenhez fohászkodtak a gazdagságra sóvárgók és a valamit felfedezni vágyók. Belfegor a vágyaikon keresztül csábította el és vezette tévútra az embereket. Körülményes volt megidézni őt, mert ő áldozati felajánlásként ürüléket kért.

A középkorban ördögként, a „pokol nagyköveteként” ábrázolták a démoni entitást. Peter Binsfeld püspök és boszorkányvadász szentül hitte, hogy a lustaság bűnébe taszítja az embereket ez a démon. Tehát Belfegor a restséget testesítette meg.

Macchiavelli 1518-ban írt novellájában Lucifer felküldi Belfegort az alvilágból az emberek közé, hogy vegyen feleségül egy asszonyt és győződjön meg arról, hogy létezik-e boldog házasélet. Belfegor úgy nyilatkozik, hogy a házasság bizony még a pokolnál is rosszabb. Respighi egyik operájában, majd az 1960-es évektől több filmben is feltűnik Belfegor démoni alakja. 1997-ben Sophie Marceau alakította Belfegort, a Louvre fantomja című francia horrorfilmben.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..