Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Békaeső és angyalhaj

Nem vicc, nem túlzás, olykor tényleg szokott békaeső is hullani! Magyarországon is tapasztaltak már ilyen csodával határos anomáliát. Legutóbb például a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván hullott békaeső. Az égből potyogó apró jószágok a szívbajt hozták a helybéliekre, akik nem értették, hogyan lehetséges ez a furcsa fenomén. Mindenesetre a szolnoki meteorológiai szolgálat szerint lehetséges, hogy valóban békák potyogtak az égből.

 

A forgószelek és a különféle, gigászi erejű viharok nem csak egy békákat, hanem egy egész házat is játszi könnyedséggel arrébb pakolhatnak, avagy szétzúzhatnak. Előfordul, hogy az űrszondákból és a repülőgépekből egy kis alkatrész lepattan és visszatér a földre. A bolygónkra naponta rengeteg világűrből származó anyag érkezik olyan apró por formájában, amelyet mi ugyan nem veszünk észre, mégis hosszabb távon mérhető és kimutatható. Izgalmas azonban, amikor élő állatok, gyümölcsök és egyéb nem tipikus tárgyak érkeznek váratlanul a fejünkre fentről.

 

A meteorológiai állomás sem tartja elképzelhetetlennek, hogy alkalmasint békák essenek az égből, merthogy vannak olyan időszakok, amikor kialakulhatnak olyasfajta időjárási helyzetek, amelyek előidézhetnek úgynevezett békaesőt.

 

Szerbiában is találkoztak már békaesővel, és az emberek nem győztek fedezékbe vonulni – a szemtanúk beszámolói szerint. De nem kell kollektív pszichózisra gyanakodnunk, mert a kutatók szerint bizonyos viharok – például tornádók – felszálló áramlásai néha felszippantják a tavaknak és a mocsaraknak nem csak a felső vízrétegét, hanem az éppen ott tanyázó kisebb élőlényeket is. Így némi paranormális élményben lehet részük a vízhez szokott állatkáknak, no meg a gyanútlan környékbélieknek, akik a megreptetett halakat és békákat nem éppen a megszokott irányból látják viszont.

 

Nem példanélküli és egyedülálló azonban az efféle jelenség a történelemben. I.sz. 200-ban Athéneusz görög történetíró említést tesz sűrű halesőről. A 16. században a Norvégiában található Bergenre zúdultak halott egerek, a 20. században Acapulco kapott bogárzáport. A békaeső sokkal gyakoribb jelenség, mint hinnénk, világszerte sok helyen tapasztalták már. Hondurasban például olykor vörös eső esik és élő szardíniák potyognak az égből.

 

Találni olyan feljegyzést is 1687-ből, amely a Balkán-félszigeten talált mocsárpapírról szól. Ez a fajta „eső” úgy keletkezett, hogy apró vízi élőlények és algák összetapadtak egymással, s azokat kapta fel valamilyen orkán és szórta tele a vidéket velük.

 

1961-ben Az egyesült államokbeli Louisianának lehetett része zöld őszibarackesőben.

1969-ben Florida lakossága tapasztalhatta meg, milyen a golflabda zápor.

1987-ben Angliában szakadt a vörös eső, amely nem más volt, mint szaharai vörös homok.

2004-ben Wales-re éppen halesőt borult.

 

Az „angyalhaj” még nagyobb rejtély, mivel amint földet ér, szinte azonnal eltűnik, szertefoszlik, ezért elemzésére eddig még nem kerülhetett sor. Tény azonban, hogy Angliában, Franciaországban és Kanadában egyaránt találkoztak már e furcsa jelenséggel. Vannak, akik utazó pókok fonalának tartják, mások az ufók hajtóművéből származó melléktermékeknek. Egyik hipotézist sem sikerült eddig megerősíteni vagy megcáfolni.

 

(A cikk Judy Allen: Megmagyarázhatatlan jelenségek enciklopédiája c. könyv felhasználásával készült.)

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..