Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Belső utazás

Egy módszer, mely kiegyensúlyozza a lelkedet. 

Előfordul, hogy a döntő pillanatban cserbenhagynak legfőbb képességeink? Hozzátapadtunk a mindennapi gondjainkhoz? Mit javasolnak ilyenkor a barátaink? …hogy utazzunk el néhány napra, töltsünk egy hosszú hétvégét Prágában, vagy egy tó partján. A környezetváltozás, az elrugaszkodás a megszokottól jót fog tenni – szokták mondani.

 

 

Valóban, az idegölő és fárasztó ingázás a hétköznapokban és a mókuskerékre emlékeztető, beidegződésekkel teli munkás napok fárasztóak. Buszon, villamoson ülve, az ember néha eltűnődik: ennyi lenne az élet?

 

Az emberi karakter egyik rejtélyes tulajdonsága, a képzelőerő, beindul. Sokak fő favoritja a tengerpart, van, aki a hegyvidéket kedveli, megint mások inkább a műemlék látogatók táborát erősítik. Megesik, hogy pont’ akkor nem áll módunkban elutazni, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. Mit tegyünk? Először is, ne engedjük eluralkodni magunkon a kedvtelenséget! Szimbolikusan is elutazhatunk, tehetünk néhány perces belső utazást képzeletünk csodálatos birodalmába! A képzelőerő természetes ajándék, mindenkinek a rendelkezésére áll, bármikor használhatjuk. Ehhez a napirendünkön sem kell változtatnunk, mégis segít, hogy ne a problémák szemüvegén át kelljen látnunk az életet. Mindössze 15- 2O percet vesz igénybe egy ilyen alkalom, de néhány alkalom elteltével, e néhány perces utazgatás után olyan frissnek érezhetjük magunkat, mint egy átaludt éjszaka után. Nem igényel megerőltető koncentrációt, lehunyjuk szemeinket, s a fantáziánk szinte magától bontakozik ki. Ha belekezdünk gyakorlásába, rövid időn belül észrevehetjük, hogy milyen hatást váltunk ki az emberekből pozitív kisugárzásunkkal.

 

 

Hogyan kezdjünk bele? Akár reggel, akár este nyugodtan belekezdhetünk a napunk megalapozására, de elbúcsúztatására is felhasználhatjuk ezt a kis belső utazást.

 

Keressünk egy helyet, ahol kényelmesen le tudunk ülni vagy feküdni. Akár be is rendezhetünk egy sarkot otthonunkban. Amennyiben megtehetjük, az elcsendesedés előtt, mosdassuk meg arcunkat alaposan, vagy fürödjünk egyet. Külsőnk megtisztulása elősegíti bensőnk szimbolikus tisztulását is. Alaposan szellőztessük ki a helységet, esetleg meggyújthatunk egy füstölőt, vagy magunk mellé tehetünk egy szép, illatozó virágcsokrot. A nagy öregek azt mondják az illatnak inspiráló hatása van a lélekre. Gyakorlott utazóként mondhatom, hogy már az előkészület is örömmel tölti el a lelket. Hallgathatunk közben kellemes relaxációs zenét, de csendben is végezhetjük.

 

Helyezkedjünk el kényelmesen, és figyeljük a légzésünket. Hosszú belégzés orron át, majd szépen engedjük távozni, s közben érezzük, ahogyan a feszültség is elillan a levegővel egyetemben. Ezt ismételgessük egy-két percig. Ezután, ha már elcsendesedtünk, lehunyhatjuk szemeinket és belekezdhetünk az utazásba.

 

Utazásunk jelképes cselekvéssorozatának minden részletét megeleveníthetjük elménkben. Minél részletesebben képzeljük el, annál pihentetőbb és üdítőbb lesz a lelkünk számára. Képzeletben sétálhatunk, úszhatunk, repülhetünk, felkereshetjük kedvenc nyaralóhelyünket. A lényeg a szimbolikus utazáson van. Felidézhetünk megtörtént emlékeket, de szabadon is engedhetjük a fantáziánkat, és álmodozhatunk olyan tájakról, ahol személyesen még nem jártunk. Törekedjünk képzelőerőnk megmozgatására, hogy minél valóságosabb és kellemesebb legyen számunkra a mentális környezetváltozás, melynek lényege a pár perces kilépés a megszokottból, az elrugaszkodás az elvárások okozta nyomasztó mindennapiságtól.

 

Néhány ilyen alkalom, és üdvös eredményeink mások szeméből tükröződnek vissza ránk! Az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok pozitív hatásai ma már tudományosan is igazoltak! Általuk kiegyensúlyozottabbá válik az ember, és másképp viszonyul a teljesítményhez, a kihívásokhoz, a családtagokhoz és önmagához.

 

Boldog napot!

 

Horváth Zoltán

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..