Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

BEÖNTÉS

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A BEÖNTÉS TÖRTÉNETE

 

A vastagbél beöntést az ókor óta ismerik és alkalmazzák. Az egyiptomiak értették a vastagbél átfújásos módszer lényegét, amelynek titkait a papok állítólag Ozirisz istentől kaptak. A balzsamozás során szintén kiemelt szerep jutott a beleknek, melyre külön istenség felügyelt, ezért külön kanópuszedénybe zárták.

A rómaiaknál szintén külön isten őrizte a bélrendszert. Neve Creptius volt.
Az Esseni Békeevangélium leírásában olvasható: „Tölts meg egy nagy tököt, melynek indája egy ember méretével megegyezik napsugár által felmelegített folyóvízzel, függeszd fel egy faágra, térdelj le a földre a víz angyala elé, vezesd be az indát a hátsó részedbe, hogy a víz az egész bensődet átjárja és minden lerakódott rosszat a Sátán tisztátalan és bűzös mocskát kimossa. Saját szemeddel megláthatod, orroddal megszagolhatod mindazt a bűzt, ami a tested templomát bemocskolta.”

A 19. században egyes orvosok éltek a béltisztítás eszközével. Ilyen volt Kuhne, akinek a módszerét Rosendoff vitte tovább. A kolon-hidroterápia ősének tekintik a subaquale kádfürdőt. A kolon-hidroterápia az USA-ból indult el. Ez a módszer a vastagbél alapos tisztítását és gyógyítását teszi lehetővé oly módon, hogy hatékonyan eltávolítja a bélfalakra lerakódott és megkövesedett székletet és káros, rothadó anyagokat. A terápiát folyamatosan fejlesztik. Az ilyen berendezések tervezésénél gondot fordítanak a víz hőmérsékletének szabályozására, a víznyomás változtatására, a folyamatos töltésre és ürítésre, a gép fertőtlenítésére és a higiéniára.

A beöntéses technika Angliában különösen kedvelt. Úgy hírlik, hogy még az angol királynő is rendszeresen tisztítatja a beleit.

 

A BEÖNTÉS TECHNIKÁI

 

A beöntés segít eltávolítani a belekben összegyűlt salakanyagokat, amelyek önmaguktól nem ürülnek ki. Ez valójában egy méregtelenítési eljárás, amelytől sokan visszariadnak, amelyet a proktológusok egy része nem javasol otthoni használatra, ugyanakkor sok természetgyógyász és bizonyos orvosok igen.

 

Többféle beöntés létezik:

  • A tisztító beöntés a széklet vastagbélből történő kiürítését célozza meg.
  • A magas beöntés kitisztítja az egész vastagbelet.
  • Az úgynevezett alacsony beöntés csak a végbelet és a sigmabelet tisztítja ki.
  • A szélhajtó beöntések a gázok okozta feszüléstől szabadítják meg a beleket.
  • Az olajos beöntések síkosítják a végbelet és a vastagbelet. A széklet így könnyebben ürül.
  • A gyógyszeres beöntések lehetővé teszik a gyógyszerek közvetlenül a bélből történő felszívódását, így megkímélik a gyomrot.

 

Mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni a beöntéssel kapcsolatban. Ma már a gyógyszertárakban kapható egyszer használatos és többször használatos kis térfogatú beöntő készlet és egyéb a beöntéshez szükséges kiegészítő (beöntő edény, beöntő cső és egyebek). Követni kell a csomagban található használati útmutatást és akkor otthon önállóan is elvégezhető a beöntés. Térfogatban eltérő méretű ballonok is beszerezhetőek, melyeket attól függően érdemes használni, hogy milyen hatékony a beöntés.

 

Aki tapasztalatlan vagy viszolyog attól, hogy saját magának végezzen beöntést, az természetgyógyászhoz is fordulhat ez ügyben. A beöntés mint tisztító eljárás során nem csak vizet, hanem különféle gyógynövény-kivonatokat is fel szoktak használni a lerakódások leoldására. Bárhogy is, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a beleiben hordozza a sokszor több kilogrammot kitevő lerakódásokat és vállalja az ezzel együtt járó esetleges következményeket, vagy a belei tehermentesítésére bevet különböző olyan tisztító eljárásokat, mint amilyen például a beöntés.

 

Általában különféle diagnosztikai vizsgálatoknál és szülés előtt alkalmaznak az orvosok beöntést, ugyanakkor gyakran javasolják székrekedés megszűntetésére. A beöntés szükségességének a mérlegelésekor érdemes áttanulmányoznunk az étrendünket és gondoskodni a megfelelő rosttartalmú élelmiszerekről.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..