Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Betegségeink lelki okai

A betegségeink és amúgy minden diszharmonikus állapotunk valaminek a tünete, spirituálisan szólva, valamilyen belső folyamatnak a következménye. Így adekvátnak tűnik nem elsunnyogni a következő kérdést: mit jelent a problémám? Mi állhat a hátterében? Mit kell belőle megtanulnom magammal kapcsolatban? Hogyan lássak hozzá? Ezt a harcot sokan megpróbálják elkerülni csak, hogy önmagukkal ne kelljen szembesülniük és ne kelljen változniuk. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, akkor kérlek, ne olvasd el ezt a cikket!
 
Alapállásom az, hogy ha mindig mindennel összhangban lennénk, akkor semmilyen betegségünk nem lenne. De mivel az ember mint olyan a maga testi valójában és jelen tudatossági szintjén elképzelhetetlen számomra konfliktusok nélkül, ezért arra kényszerülök, hogy kijelentsem: konfliktus nélkül nincs élet. Ámde, korántsem mindegy, hogy a spirituális puttonyunkban, a karmánkban a konfliktusok milyenek és mennyit nyomnak a latban. Az élet pluszai és mínuszai egy darabig megfeszítik a sorsunk húrjait, de nem károsítják. Azonban, létezik az a pont, amikor a lelki vagy szellemi gyűrődésünk, tűréshatárunk véget ér és fizikai szinten is megjelennek a belső ellenmondások és egyensúlytalanságok. Ez jelentkezhet sérülés, betegség, baleset és millió hasonló formában. Sőt mi több, ismétlődhetnek, krónikussá válhatnak, függőségeket okozhatna és állandósulhatnak. Ha így közelítünk az élet felé, akkor egy gombostű leesése sem véletlen.

Amikor azt állítjuk, hogy egy betegséget megelőzünk valamivel, akkor azt csak a testi hiánybetegségekre tudom adaptálni, vonatkoztatni, mint például a C-vitamin esetében. Ám, ha visszafelé gondolkodunk, akkor láthatjuk, hogy számos betegségünk lelki okokra vezethető vissza. Akkor pedig nem elégedhetünk meg az anyagi megoldásokkal. A hiba és a hiány természetesen kezelendő és kijavítandó fizikai szinten, erre van az orvostudomány, de módszerei sokszor tünetiek, s nem nyújtanak valódi megoldást. Kiváltképp akkor nem, amikor egy finomabb, magasabb síkon található az a góc, az a csíra, az a gát, vagy egyszerűbben fogalmazva, az a hiba, amely a problémát gerjesztette az életünkben. Ezt oly módon is tetten érhetjük, hogy miután az akut fizikai problémát elhárítottuk, de a lelkit nem, egy másik alkalommal ugyanaz visszatér, vagy olyan esetből is bőven akad, amikor egy egészen más formában ütközik ki.

Mindezek fényében vegyünk egy viszonylag „népszerű” tünetcsoportot, a megfázást, illetve a meghűléses-fertőzéses  betegségeket.

Fertőzések és gyulladások szimbológiája

A fertőzéseket az orvostudomány mai állása szerint kórokozók idézik elő. Ezzel senki nem szokott vitatkozni. Az már felettébb elgondolkodtató azonban, hogy a kórokozók milliói-milliárdjai miért éppen akkor, amikor és miért éppen minket találnak meg gazdatestnek. Ha állandóan jelen vannak mindenhol, akkor elvben bármikor megbetegíthetnének bennünket. A kórokozókkal mi úgymond együtt élünk, bizonyos fajtáikkal még ráadásul szimbiózisban is. Azért, hogy ez ne így történjen, felfedezték a védőoltásokat. Az akut problémák kiküszöbölésére pedig kifejlesztették az antibiotikumokat. De a dolog itt nem ér véget, jobban mondva, nem itt van a kutya elásva.
Egyrészről nyilvánvalóan az immunrendszer állapota adhat magyarázatot a problémáinkra, másrészt ez a magyarázat valahogy mégis sántít, mert az immunrendszerünk meggyengülése sem „magától” alakul ki, hanem annak is definiálható oka van.

 

Amikor fertőzésekkel találkozunk, jusson eszünkbe, hogy valamilyen belső konfliktus öltött fizikai formát! Ilyenkor valami annyira felgyülemlik bennünk, valamivel annyira besokallunk, hogy feldolgozhatatlansága miatt a szervezetünkben ez egyszer csak lecsapódik. Számos gyulladás és fertőzés hátterében az áll, hogy valamit el akarunk kerülni, el akarunk hárítani, nem merünk szembenézni valamivel, s eddig még nem találtuk meg a helyes megoldást a belső háborúnkra – egy bennünket foglalkoztató és mélyen érintő kérdésre vagy állapotra.

Ilyenkor az a teendő, hogy megkeressük a pszichénkben a kihívást. Ez némi önismeretet, türelmet és őszinteséget igényel, de előbb-utóbb meg fogjuk találjuk. Ha izgatottságot, feszültséget és harcot, vagy elégedetlenséget sikertelenséget, ismétlődő összeütközéseket találunk benső világunkban, akkor közeledünk az gyökérokhoz.
Itt kell megemlítenem az önámítás egyik tipikus elfedő mechanizmusát, amidőn az ember bemeséli magának, hogy nem is számottevő a feltárt probléma, vagy teljesen elhárítja, mondván, nincs is semmiféle gond. Ezzel egyszer s mindenkorra a tudatalattinkba száműzzük a problémát, s ezzel kezdetét veszi a gócképződés.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a tudatunk észrevétlenül megkeményedik, rugalmatlanná válik, s elkezdi bevonzani és összegyűjteni a hasonló mindennapi történéseket. Így fejlődik ki a betegség ok-okozati láncolata.

A fertőzéses betegségeink valódi feloldásának lényege abban áll, hogy nem állunk ellen a minket ért ingereknek – még a kritikának sem –, hanem  azt vizsgáljuk, miért vagyunk mi azokra olyan érzékenyek, mit kellene tudatosítanunk, miben kellene egy picit megváltoznunk, miért nem veszíthetünk azzal, ha változunk és fejlődünk (eddig a kérdésig sokan el sem jutnak, de makacsul ellenállni és tüntetni, azt tudnak), hogyan emelkedjünk felül a problémákon?
Ha sikerül, akkor a probléma megszűnik problémaként létezni. Lehetetlen nincs, csak egy fal, amit át kell ugranunk! – ez a titok.

Az örök konfliktuskerülés és a rendszeres belső őrlődés sajnos óhatatlanul megszüli a fertőzéses és gyulladásos betegségekre való hajlamainkat. Az önbecsapás, az énvédő és hárító mechanizmusok tökélyre fejlesztett verziói, a visszatámadás újabb konfliktusgeneráló módozatai nap mint nap termelik betegségeink pszichés okait.

A fertőzéses és a gyulladásos betegségeink egyedi értelmezéséhez ennyi még önmagában kevés, hiszen mindenkoron figyelembe kell vennünk az érintett szervet vagy szerveket, valamint a karmikus vonatkozásokat is. De elindulásnak és önelemzésnek jó támpontot adhat ez a szemléletmód.
(Folyt. köv.)

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..