Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bhangarh rejtélyes ősi szellemvárosa és a szent „varázsló” átka

A hajdan volt mítoszok és legendák arról számolnak be, hogy ez a kis városka azután néptelenedett el és vált kísértet járta hellyé, hogy egy varázserejű, szent ember elátkozta.

 

A helybéliek szerint ez az erős átok a mai napig is tart.

 

Szép számmal akadnak mítoszok, melyek olyan különös eseményekről regélnek, amikre Bhangarth városában került sor. Példaként álljon itt egy olyan szokásosnak mondható eset, miszerint bárki bármikor akart itt házat építeni magának, minden alkalommal beszakadt a tető.

 

Bhangarh, ami Jaipur és Delhi között fekszik India Rádzsasztán államában, nem csupán kísértetjárásairól híresült el, hanem számos történelmi romjáról is. Épületei közül a leginkább figyelemre méltók Gopinatha, Siva (Somesgwar), Hanumana, Ganésa, Vishal Devta, Lavina Devi és Keshava Rai temploma.

 

Bhangarh lenyűgöző erődjét Sawai Madho Sing király parancsára építették.

Bhangarh lenyűgöző erődjét Sawai Madho Sing király parancsára építették.

 

1630-ban Bhangarh lassú hanyatlásnak indult. Amikor Mughal Birodalma meggyengült Aurangzeb halálát követően, II. Jai Singh erőszakkal csatolta saját államához Bhangarh-t 1720-ban. Amikor Bhangarh lakossága fogyatkozni kezdett, valamint az 1783-as éhínség nyomán a város elnéptelenedett.

 

Törvény mondja ki, hogy napnyugta és napfelkelte között tilos belépni Bhangarh-ba. Az Indiai Régészeti Felügyelet által kihelyezett tábla részletezi a rendelkezéseket.

 

Jóllehet a táblát hindi nyelven írták, a rajta szereplő rendelkezéseket nagyjából lefordították angol nyelvre: „Szigorúan tilos Bhangarh határait átlépni napfelkelte előtt, illetve napnyugatát követően. Jogi lépéseket fogunk foganatosítani mindenkivel szemben, aki nem tesz eleget ezeknek a rendelkezéseknek.”

 

Egy legenda úgy meséli, hogy Bhangarh-t nem sokkal azt követően hagyták el, hogy felépítették és állítólag Balnath baba (Balu Nath guru) meg nem átkozta, aki pediglen egy szent ember volt. Balnath baba egyetlen feltételhez kötötte a város felépítését: „Abban a pillanatban, amikor palotáitok árnyékai rám vetülnek, váljék semmivé a város!”

 

Ennek ellenére Ajab Singh, aki Madho Singh hercegi leszármazott unokája volt, figyelmen kívül hagyta a mágus intését és olyan magas palotát emelt, amely árnyékot vetett Balnath baba tiltott menedékére. Balnath baba ezt követően átkot szórt a városra. Balnath-ról az a hír járja, hogy a mai napig ott lett eltemetve.

 

Egy másik mítosz ahhoz a Ratnavati-hoz fűződik, akit Bhangarth hercegnőjeként ismerünk. Róla az a hír járta, hogy ő volt Rádzsasztán ékköve.

 

Gopinath temploma

Gopinath temploma

 

A 18. születésnapján záporozni kezdtek hozzá a környező tartományokból a házassági ajánlatok.

 

Bhangarth-ban lakott egy tantrik, azaz egy varázsló vagy mágus, aki módfelett jártas volt az okkultizmusban. Őt Singhiya-nak hívták és beleszeretett a hercegnőbe, ugyanakkor viszont tisztában volt azzal, hogy kettejük frigye nem válhat valóra. Egy napon Singhisya megpillantotta a hercegnő szolgálóját a piacon és fekete mágiával úgy babonázta meg az illatszerét, amit vásárolt, hogy amikor a hercegnő megérinti azt, akkor ne tudjon neki ellenállni. Ámde, mivel a hercegnő látta, amint a varázsló megigézi az illatszerét, úgy hiúsította meg a tervét, hogy egy sziklára permetezte azt, ami pedig agyonzúzta Singhiya-t.

 

Bhangart, Rádzsasztán hallgatag szellemvárosa. Image credit: India TV News

Bhangart, Rádzsasztán hallgatag szellemvárosa. Image credit: India TV News

 

Haloklása közepette a varázsló azzal átkozta meg a város, hogy minden lakójára a halálos átkot szórt.

 

Egy év múltán egy csatára került sor Bhangarth és Ajabgarth között, melyben Ratnavati hercegnő is az életét vesztette.

 

A legendák azt beszélik, hogy Singhiya és a Bhangarh-i Erőd többi lakójának a kísértetei járnak ott, s erre vezethető vissza a turisták erődből való kitiltása napnyugta és napfelkelte között.

A helyiek úgy gondolják, hogy Patnavati hercegnő valahol máshol már újraszületett, s az erőd, valamint a Bhangarh Birodalom csak a visszatérésére vár, hogy véget vessen az átoknak.

 

A modern időkben a helybéliek továbbra is hisznek abban, hogy Bhangarh városát átok sújtja.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/ghosttownbhangarh.php#ixzz3MHemUuxG

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..