Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

BIO ÉTELEK

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

A bio élelmiszerek roppant egészségesek és finomak. A táplálkozáskultúránk pedig fejlesztésre szorul. Igaz, egyre jobban terjed az egészség jegyében folytatott a tudatos táplálkozás és emellett a környezettudatosság.

 

A bio élelmiszerek előállításának az a legfőbb célkitűzése, hogy minél magasabb tápértéket érjenek el és közben a termőföld tápanyagait is pótolják, kvázi a környezetet ne tegyék tönkre A biogazdák nem állítanak elő olyan nagy mennyiségben bio élelmiszereket, mint az üzemek, de nem is ezt tartják szem előtt. Számukra fontosabb, hogy a termékük az élet („bio”) folyamatainak vagy a környezet („öko”) sajátosságainak figyelembevételével készüljön.

 

A bio élelmiszerek frissek és a tápanyagtartalmuk akár 300%-kal is meghaladhatják a hagyományos gazdálkodással előállítottakét.

 

A hazai jogszabályok az „ökológiai” szó használatát írják elő. Az EU országaiban az „organic” kifejezést használják előszeretettel. A jogszabályi háttér szigorú különbséget tesz

a bio élelmiszerek és az összes többi divatos, de nem feltétlenül bio termékek között. Ilynek: az alternatív, az integrált (környezetkímélő növényvédelemmel előállított), natúr (természetes), reform, stb. áruk között.
Az ökotermékek előállításának csaknem teljes folyamatát komoly előírások szabályozzák. A termelési folyamatokat rendszeresen ellenőrzik és a termékeket bevizsgálják. A valódi ökológiai jelölést alkalmazó termelő névre szóló Minősítő Tanúsítvánnyal rendelkezik, amely felsorolja az általa forgalmazható bio élelmiszerek skáláját.

Ezoterikus magazinunk előző, 49. számában bemutattam a bio növénytermesztés és állattartás néhány főbb sajátosságát. Külön megjegyzem, hogy az ökológiai élelmiszerek előállításának feltételrendszere nem csupán a mezőgazdasági termékekre és alapanyagokra vonatkozik, hanem a bio/öko termékek előállításának minden egyes fázisára. Az ökológiai összetevők arányának minimum 95 százalékát kell adniuk a késztermékeknek. A fennmaradó 5% pedig csak egy konkrét adalékanyag-listában szereplő, úgynevezett bioalkotóval nem helyettesíthető anyag lehet. Tehát csak ártalmatlan adalékokat szabad alkalmazni: E 270 = tejsav, E 296 = almasav, E 330 = citromsav, E 500 = Na-karbonát, E 948 = oxigén. Ugyanez vonatkozik bármilyen technikai segédanyagra is.

 

A növényvédő szerek kockázati hatásainál megemlíteném, hogy károsíthatják az immunrendszert, a hormonális rendszert, az idegrendszert és az örökítő anyagot. Továbbá szerepet játszhatnak a fejlődési rendellenességek, a daganatos megbetegedések és az allergiák kialakulásában.

 

Ami a nitrátokat és a nitriteket illeti. A terméshozam növelésének érdekében megnőtt a műtrágyák felhasználása. A nagyobb hozam azonban gyengébb minőséggel párosul, ezért az ökológiai gazdálkodásban a termelők mellőzik a különböző vegyi anyagokat. Ha rápillantunk a Gödöllői Agráregyetem vizsgálati eredményeire, akkor egyértelműen látszik, hogy 1966-1990 között Magyarországon hogyan változott egyes növények mikroelem-tartalma (ásványi anyag és nyomelem összetétele).

 

  Csökkenés Maradt
Búza 50% 50%
Árpa 62,3% 37,7%
Kukorica 81,4% 18,6%
Répafélék 25,0% 75,0%
Burgonya

 

14,3% 86,7%

A szervezetbe jutó nitrátok például csökkentik a vér oxigénszállító képességét. Ez a tünet viszont a csecsemőkorú gyermekek halálát is okozhatja. A nitritek fehérjékkel képzett vegyületeiről közismert, hogy rákos megbetegedést okozhatnak. A műtrágyázás a talaj elsavasodásához is vezet. Bizonyos mikrotápanyagok utánpótlása pedig nem biztosított. Többek között ezen lesújtó következmények miatt nyert létjogosultságot a bio növénytermesztés a „hagyományossal” szemben.

Az ökológiai termékek jelölésekor a könnyebb beazonosítás kedvéért az „ökológiai” vagy „biológiai”, illetve a különféle szóösszetételekben a „bio”, „öko” kifejezéseket kell alkalmazni. Mindig keressük a bio/öko terméken a következő feliratot: „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék”

Ezen felül fel kell tüntetni a terméken az utolsó ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát. Vigyázat, a kereskedelemben sokan élhetnek a megtévesztés eszközével! A statisztikák tanúbizonysága szerint csak néhány százalékra tehető a minőségi hibás öko termékék a piacon. Úgy értesültem, hogy a Biokontroll Hungária Kht., és az Ökogarancia Hungária Kft. tanúsítványai mellett, az ökológiai termékek minősítését az Európai Uniónak és Svájcnak is el kell ismernie.

 

Összefoglalva, az ökológiai termékek: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék felbecsülhetetlen előnye, hogy optimális mértékben tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van. Az előállításuk során pedig nem kerülnek káros anyagok a termékekbe. Így egy viszonylag tiszta és biológiai szempontból is értékes táplálékot kapunk.

Örvendetes, hogy a vásárlói igények javuló tendenciát mutatnak. Európához viszonyítva Magyarországon jóval később indult meg a „bio trend”. Németországban például a bio termékek iránti kereslet olyan jelentős, hogy azt a hazai termelés nem is tudja kielégíteni, ezért kénytelenek külföldről pótolni a hiányt. Az a tendencia is szemünkbe ötlik, hogy a mennyiségtől kezdi visszahódítani a teret a minőség, még ha 25-30%-kal többet is kell érte kiadni. Ugyanakkor szervezetünk méregtelenítő rendszere mérhetően kisebb terhelésnek van kitéve az ökológiai gazdálkodásban előállított termékek fogyasztásakor. Ha csak ezeket a szempontokat figyelembe vennénk és megbizonyosodnánk a bio élelmiszerek előnyeinek valódiságukról, akkor egy lépéssel közelebb kerülnénk a tudatosabb és átgondoltabb táplálkozási szokásokhoz.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..