Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bölcsesség rovat: A bölcsesség felé vezető út – Nagyság, kicsinység, varázslat, időtlenség

A múltkori alkalommal annak megfejtésére vállalkoztam, hogy mi a bölcsesség. Picit megfoghatatlan esszencia ez számunkra, mégis mindannyiunkban megtalálható és üdvözítő lehetőség. Most onnan folytatom, hogy milyen állomásai vannak a bölcsesség elérésének.

 

Az élet mindenki számára az, ami a vele való történésekből lecsapódik. Így lehet talán pontosan megfogalmazni. Ezek nem könnyű dolgok, viszont a nagyság felé vezetik a megélőt, a lelket. Ebben a folyamatban minden lélek részt vesz, de csak nagyon kevesen válnak igazán naggyá. Ennek az állapotnak az eléréséhez szeretnék hozzátenni egy csekélyke tudásmorzsát.

 

 

A mai emberek nagyon az elején vannak a spirituális útnak, ugyanakkor mégsem vannak ott. Hiszen nem olyan régen kezdtek el fejlődni, nem olyan régen kezdtek el ilyen mélységű ismereteket kapni: az utóbbi néhány évtized New Age-nek, azaz Új Korszaknak keresztelt időszakára gondolok, amikor is megnyíltak az ezoterikus információk és elárasztották a világot. Könyvek, televízió, CD, DVD, Internet és a sajtó ontja magából az ismereteket.

 

De vajon hányan gondolkoztak el azon, hogy miért történik mindez? Hogyan lehetséges, hogy évezredeken keresztül semmi, illetve egy nagy csend honolt az emberek közötti információáramlásban, majd egyszer csak – alig pár évtized alatt – minden ily módon felgyorsult?

Nos, minden bizonnyal ez azért történt így, mert már nagyon-nagyon közel van az az idő, amikor a változások más, mai ésszel felfoghatatlan fordulatokat hoznak. S bizony, ehhez naggyá kell válni. Tehát ezért a sok bölcsesség fakasztó és bölcsességre inspiráló információ.

 

 

Az ember olykor nagynak és erősnek, olykor kicsinek és erőtlennek érzi magát. Ma, hogyha arról van szó, hogy az ember megkap bizonyos tanításokat, akkor ráismerhet bizonyos dolgokra, átvéve egy-egy eszmét (vallási, ideológiai, filozófiai elvet), erősnek érezheti magát egy-egy pillanatra. Azonban, ha eljátszol a gondolattal, hogy van egy különös álmod, vagy valamilyen furcsa érzés fog el téged, ami ennek a nagyságnak az állapotából rögtön kibillent, akkor azon nyomban kicsinek, kevésnek érzed magadat, és nagyon valószínűtlennek látod, hogy képes leszel változtatni magadon és a dolgaidon, illetve hogy szereped lesz ebben a nagy változásban.

 

Éppen ezért kell másképpen megtalálni a nagyságot magadban. Nem a tanoktól, ideológiáktól, világnézetektől átszellemült állapot kell, hogy legyen a nagyság. A nagyság az önmagad legyőzése. Ehhez egyetlen út van, és ez az út pedig befelé vezet. Ehhez természetesen sok mindent meg kell érteni. Itt elkerülhetetlenek a tévedések, elkerülhetetlen, hogy lásd a másikat tévedni, márpedig ezeket a tévedéseket, mások tévedéseit az embernek szeretnie kellene, hiszen a saját tévedéseit egyenesen imádja bizonyos esetekben.

 

A bölcsesség igazából bizonyos szinteknek a varázsa, bizonyos szinteken rejlik és hit is kell hozzá. Innen megközelítve, a bölcsesség csupán addig fontos, amíg el nem éred. A bölcsesség állapotának az elérése mindenképpen összefügg az idővel, ugyanis a bölcsesség az akkor létező fogalom, hogyha tudod mihez viszonyítani. Ahhoz pedig idő kell. Ha van egy kiindulási pont, ahol meg tudod nézni, hogy hol tartasz, mondjuk a most-ban, és ehhez képest a jövőben visszanézed a most-ot, amely múltnak számít, és ahhoz képest megnézed, hogy hol tartasz, akkor megállapíthatod, hogy a bölcsesség felé haladsz, s akkor onnantól, hogy elértél a bölcsesség állapotába, az időnek már nincsen jelentősége, így maga a bölcsesség állapota is megszűnik. Legalábbis ezek a fogalmak érvényesek ránk, emberekre, illetve ezeknek a fogalmaknak van értelmük jelen helyzetünkben, amikor is földi testben vagyunk, és mindenképpen az idő rabjai vagyunk – egyelőre.

(folyt. köv.)

 

Boldog napot!

 

Száraz György

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..