Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bolygó Hollandi – a kísértethajó

Sokszor használjuk a „bolygó hollandi” kifejezést, de nem is biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésével. Ismerkedjünk meg egy izgalmas kísértethistóriával! A legendák vizeire evezünk, mely csak addig mese, amíg nem velünk történik!

 

A történetet a jelenben kell kezdenünk!  Egyebek mellett A Karib-tenger kalózai című trilógiában tűnik fel a Bolygó Hollandi (Flying Dutchman), mint Davy Jones, majd később mint Will Turner hajója. Nem biztos, hogy mindenkinek feltűnt, hogy ez egy 17. századi legendára vezethető vissza.

A hajó kinézete már önmagában is hátborzongató: mindenféle tengeri növény és állatka borítja, mivel a legenda szerint a víz alatt is tudott úszni. A Bolygó Hollandit állítólag elölről két, oldalról 48 ágyú védi. A hajó teste fekete és rendszerint teljesen kibontott vitorlarendszerrel tűnik fel a semmiből a legváratlanabb pillanatokban. A kapitány olyan mágikus hatalommal rendelkezik, hogy még a Leviathán – egy tengeri szörny – is szolgálja. A Leviathán, vagy más néven kraken, egy sokszemű óriási fejlábú lény, aki arról vált híressé, hogy megbabonázta mindazokat, akik a szemébe néztek. A hiedelem úgy tartja, hogy a kraken hajókat támad meg, s mivel egy zöld szemű szörnyeteg, ezért minden tengerész retteg a zöld színtől. A krakent a Bolygó Hollandi fedélzetén található forgó kerékkel lehet hívni, amely egy speciális hanghullámot lövell a mélységbe felébresztvén a szörnyet. Mindebből kitűnik, hogy aki a Bolygó Hollandi kapitánya, az egyúttal minden tengerek és tengeri szörnyek ura.

A legenda egy bizonyos Van der Decken vagy Van Staarten nevű holland nemzetiségű kapitányról szól, aki a 17. században nem tudta megkerülni a Jóreménység fokot. Ekkor dühében esküt tett, mely szerint vagy behajózik a Tábla-öbölbe, vagy elkárhozik. Végül a hajóskapitány az öblöt választotta, minekután a hajó zátonyra futott és kapitány arra ítéltetett, hogy az idők végezetéig a környéken hajózzon. A mítosz további bővítménye, hogy az elátkozott hajós csak hétévente léphet partra, hogy elnyerje egy hölgy szerelmét. Ha ez sikerülne neki, az számára a teljes megváltást jelentené.

Egy másik mondavariáns szerint a Bolygó Hollandi parancsnoka Bernard Fokke, aki lepaktált az ördöggel csak azért, hogy gyorsabban – 90 nap alatt – eljuthasson az Antillákra.

Az elmúlt négyszáz évben számos feljegyzés készült arról, hogy hol és milyen formában látták a Bolygó Hollandit. Javarészük a Jóreménység fokának környékén készült. E baljóslatú hajó feltűnésével szinte törvényszerűen együtt jár a tragédia – legalábbis így tartja a fáma.

A Joseph Somers nevű hajó túlélői egybehangzóan arról számoltak be, hogy az Atlanti-óceánon történt szerencsétlenségüket a Bolygó Hollandi feltűnése előzte meg. Többen látták a kapitányt is, akinek nevetése után lángba borult a hajó. A Joseph Somers 1857. február 29-n süllyedt el.

Az angol Bacchante nevű hajó naplójában részletesen olvashatunk a Bolygó Hollandiról és annak legénységéről. A leírás némiképp eltér a klasszikus mítoszoktól. Például a tekintetben, hogy vörösnek írja le és nem feketének. A hajó thrillerbe illő fantomjellegét pedig tovább fokozza az a beszámolórészlet, mely szerint az árbocok, a vitorlák és a hajótest sziluettje élesebb volt, mint a többi Bolygó Hollandi többi részlete. Másnap a Bolygó Hollandit észlelő matróz rejtélyes körülmények között meghalt, majd nem sokkal később a parancsnok is követte őt.

 

 

Mi lehet a Bolygó Hollandi valódi magyarázata? Talán semmilyen misztikum nincs benne, az egész csak merő kitaláció, legenda. De az is lehet, hogy a fantomhajók elhagyott, a vizeken hánykódó bárkák. Az sem zárható ki, hogy különös légköri fényjelenségek, illetve délibábok állnak a rejtélyek hátterében. Lehetséges, hogy a vitaminhiány okozta hallucinációkkal van dolgunk, vagy csak a matrózok színes fantáziájára foghatnók rá ezeket a természetfeletti fenoméneket, miként az irracionális magyarázatokat sem tudjuk megcáfolni, azaz hogy olyan rejtélyes erők működhetnek a föld egyes vízzel borított térségeiben, amelyek mibenlétét még nem tudjuk felfogni. Mindenesetre nem a Bolygó Hollandi az egyetlen kísérteties jelenség a tengereken. Hadd utaljak például a Bermuda-háromszögre!

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..