Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Callanish kőkomplexuma: Egy szent hely Lewis-szigetén, Skóciában

A Callanish-kőkomplexum, avagy skót-kelta nyelven Calannais, Lewis-szigetén, Callanish-ban található, és egy nagyon ősi hely. A lenyűgöző Callanish megalitikus műemlékeinek gyökerei a neolitikus Britannia időszakára nyúlnak vissza.

A Lewis-i (nyugati-szigeteki) Long Roagra néző, impozáns hegygerincen elhelyezkedő Callanish-i kövek tekintélyes távolságból is tisztán láthatók.

 

A rejtélyesség egyfajta légköre uralja a kövek tiszteletet parancsoló, fizikai jelenlétét és a táj felett gyakorolt teljes uralmát.

Callanish fő műemléke hozzávetőlegesen az i. e. 3000-re nyúlik vissza. Akkoriban a Lewis-szigetet vaskori gazdálkodók népessítették be, akik szerény falvakban éltek a Külső-Hebridákon.

 

Callanish monolitjait Britannia egyik legősibb sziklájából bányászták, az ún. Lewis-i gneiszkőből, amely Lewis-szigetéről származik, majd nagy műgonddal kör alakban állították fel őket. A műemlék szilárdsága jól láthatóan fontos volt, továbbá földből és kőből készült alacsony dombocskával egészítették ki minden egyes felállított kő alapját azért, hogy így nyerjenek elegendően mély gödröket az ásás során.

 

Ekkor állították a helyére a középső követ, s valószínűleg nem sokkal később a Dél, a Kelet és a Nyugat felé futó három sort is hozzáillesztették a sugárúttal együtt, ami ma 20 kőből áll és Észak felé halad.

 

Egy kőkör középpontjában kereszt alakban felállított kövek között találunk egy 4,75 méter magas és 30 cm vastag megalitot középen, illetve egy kicsi, üreges kőrakást, amit a maga 7 méteres nagyságával valószínűleg csak később adtak a komplexumhoz.

 

Mindezek igazolják, hogy mennyire fontos volt a terület a történelem előtti népek számára.

 

A kövek elrendezése – a körből a négy égtáj irányába sugárzó kövek vonalai – egyedülálló, ugyanakkor a célja nem teljesen világos, illetve nem tisztázott, hogy vajon a kövek elrendezésére a kör kialakításakor került-e sor, vagy inkább később.

 

Emellett a fenséges Callanish-i kövek csillagászati eseményekkel állnak kapcsolatban, különösen a Hold mozgásával függnek össze.

 

Aubrey Burt a Nagy-Britannia és Írország történelem előtti kőkörei című könyvében Szicíliai Diodóroszt említi, aki egy i. e. 21-ben elhunyt híres görög történész volt, s elsőként tulajdonított asztronómiai jelentőséget a helynek:

„Ő írt Britannia egyik égitestekhez tartozó templomáról, s erről úgy vélik, hogy Stonhenge-re utalt. Azonban, az állítás, mely szerint a Hold, miként az erről a szigetről látszódott, olybá tűnt, mintha csupán kis távolságra lenne a Földtől, ami elképzelhetetlen, hogy Stonehenge szélességi fokára tett utalás legyen. Ehelyett pontosan leírja a Callanishnél tapasztalható déli Hold viselkedését, ahol úgy fest, mintha az égvonal tetején gördülne végig”.

 

Callanish egy igazán szent hely volt az ott élő prehistorikus emberek számára, s legalább 1500 éven át a történelem előtti vallási tevékenységek aktív központja maradt.

 

Sok más prehistorikus kőkörhöz hasonlatosan Callanish is a jelek szerint sokféle szertartásnak és rítusnak adott otthont évszázadokon keresztül.

 

Nem pontosan ismert, hogy vajon ezek a tevékenységek az egész közösséget érintették-e, vagy csupán annak egy részét, illetve csak bizonyos kiválasztott személyeket az év különböző időszakaiban, avagy különféle életszakaszokban.

 

Az ásatások bizonyították, hogy a fent említett temetkezési üreget határozottan később toldották hozzá a komplexumhoz, valamint számos alkalommal módosítottak rajta. A földet még a kör létrehozása előtt megművelték, valószínűleg egy fa építmény előzte azt meg. A régészek olyan fazekasárut találtak, amely kb. i. e. 2200 környékére datálható, illetve néhány emberi csontot is felfedeztek.

 

 

Sok mítosz és legenda fűződik Callanish-hez. A kövekről úgy tartják, hogy a pogány óriások tanácsa volt, akiket St. Kieran, egy keresztény szent változtatott kővé. Egy másik változat szerint a Callanish építéséhez szükséges köveket hajókon szállították ide, majd állították fel „fekete emberek”, akiket színes tollazatú köpenyt viselő papok irányítottak.

 

Újabb legenda arról számol be, hogy a nyári napfordulókor kora reggel egy „Ragyogónak” nevezett entitás végigsétál a sugárúton, s egy kakukk hangja jelzi előre jöttét.

 

Callanish kövei a Historic Scotland gondjaira van bízva.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/11/26/callanish-stone-complex-sacred-place-on-the-isle-of-lewis-in-scotland/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=secrets_of_lost_ancient_book_of_wisdom_lyman_lake_petroglyphs_giant_mammal_cousin_enigmatic_bronze_age_fulacht_fiadh_and_much_more_nov_26_2018&utm_term=2018-11-26

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature