Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Casa Malpais arizonai föld alatti katakombái fényt deríthetnek a Grand Canyon vitára és régészeti leleplezésre

A kérdés, hogy vajon egykoron élt-e egy ősi letűnt műveltség a Grand Canyon alatt elterülő, titkos föld alatti városban, több oknál fogva is egyike a legvitatottabb témáknak, s egy olyan rejtélyt képez, amelyet igazából még senkinek sem sikerült megválaszolni.

 

Amióta az Arizona Gazette-ben 1909-ben megjelent egy érdekes cikk a Grand Canyon hatalmas, föld alatti citadellájának a felfedezéséről, a tudósok azóta vitatkoznak azon, hogy vajon ez a történet igaz-e vagy csupán egy átverés. Számos alternatív történelmet kutató és e témáról író személy – köztük David Hatcher Childress is – úgy vélekedik erről, hogy a felfedezésre valóban sor került és ez megint csak egy régészeti leleplezés.

 

A cikk szerint Prof. Jordan egy olyan föld alatti kamrarendszert talált a Grand Canyonban, amely egyiptomi leletekkel volt tele, melyeket a Smithsonian-nak küldött el.

 

Jordanról úgy tartották, hogy sohasem létezett, azonban különös módon, mégis. David Childress-t azzal a váddal illették, hogy megrendezte a „Smithsonian-összeesküvést”, ami egy olyan koncepció volt, miszerint a Smithsonian Intézet olyan bizonyítékokat rejteget és tart vissza, amelyek ellentmondásban állnak az elfogadott archeológiai történelemmel. 1993-ban Childress egy olyan széles körben idézett cikket adott ki, amely a „Phoenix Gazette” 1909. áprilisi számának címlap-sztoriját is magába foglalta. A cikk elmeséli, hogy Jordan professzor és G. E. Kinkaid egy keleti és egyiptomi leletekkel teli titkos katakomba-komplexumot talált.

 

A Smithsonian ismételten letagadta, hogy Jordan professzor valaha is náluk dolgozott volna, illetve tagjuk lett volna.

 

Az Intézet következetes hivatalos álláspontja így hangzott: „A Smithsonian Antropológiai Osztálya átnézte az aktáit, s nem talált semmilyen utalást egy bizonyos Jordan, illetve Kincaid (Kinkaid) professzorra, továbbá egy letűnt egyiptomi civilizációra Arizonában.”

 

Majdnem valamennyi archeológus azt állítja, hogy a történet egy újság által kiagyalt átverés.

 

Az általánosan bevett régészeti tankönyv a következőt fejti ki: „Ami Jordan professzort illeti, nincs olyan nyilvántartás semmilyen efféle személyről, aki valójában a Smithsonian Intézetnél vagy azzal karöltve dolgozott volna.”

 

Mindazonáltal, David Starr Jordan professzor 30 éven keresztül volt tagja a Smithsoniannek 1880 és 1910 között. Még expedíciót is vezetett a Grand Canyonba 1898-ban, s ma már azt is tudjuk, hogy egy Alaszkába tartó expedícióra még T. Kincaid is elkísérte.

 

1906-ban Jordannek vezetői állást ajánlottak fel a Smithsoniannél. Ugyanakkor szembeszökő módon találkozunk a nevével a Smithsonian számos publikációjában az 1800-as évektől kezdve.

 

Nemrégiben a Smithsonian diszkréten megjelentetett egy oldalt róla a honlapján.

 

Miközben úgy tűnik, hogy az 1909-es cikk egy átverés volt, elképzelhető, hogy egy másik arizonai régészeti terep, a Casa Malpais, szolgált a történet forrásául. A Casa Malpais olyan föld alatti katakombákkal rendelkezik, amelyek lényegüket tekintve azonosak az 1909-es cikk leírásával.

Egy kép a Casa Malpais-ról a „Fehér-hegyi légi örömök”-től. copyright Adriel Heisey, 2013.

A föld alatti kamrák sírokat és síremlékeket tartalmaznak azokban a hatalmas termeikben, amelyek mérete eléri a 100 láb (30,48 méter) hosszúságot és a mennyezetük 50 láb magas.

 

„Teljes mértékben megáll az ész. Sohasem hittük volna, hogy ilyen egyáltalán létezhet.” – közölte John W. Hohmann régész.

 

Nyári napéjegyenlőség-jelölő a Casa Malpais nevű ásatási területen.

 

 

Amikor igazából betoppanunk a katakombákba, akkor teljesen a hatása alá kerülünk.” – mesélte Christopher D. Adams, a katakombákat feltáró egyik régész.

 

Casa Malpais föld alatti katakombáira úgy tekintenek, mint az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legösszetettebb ősi Mogollon közösségének a tulajdonára.

 

Ennek ellenére nem ismert, hogy melyik műveltség élt itt, s hogy kiket temettek el a katakombákba. „Nem tudjuk, hogy hová mentek az emberek vagy mi történt velük.” – mondta Mr. Hohmann.

 

Vajon ez egy rejtett, elveszett város a Grand Canyon alatt?

 

Mr. Hohmann katakombáknak nevezte a temetkezési kamrákat, s azt állította, hogy ezek voltak az elsők, melyeket Észak-Mexikó történelem előtti népe használt. Más archeológusok egyetértenek abban, hogy nem találtak korábbi időkből származó katakombákat az Egyesült Államokban.

 

„Láttuk, hogy az indiánok barlangokat használtak a temetkezésükhöz.” – mondta Mr. Hohmann. – „Azonban, sohasem hallottunk ilyenfajta hasadékokról, melyek ennyire finoman megmunkáltak lettek volna. Valóban figyelemre méltó mindaz a munka és közösségi erőfeszítés, mellyel lezárták a kamrákat, elrejtették a bejáratokat és egyéb más építészeti megoldást alkalmaztak.

 

Pillanatnyilag továbbra is megfejtetlen ősi rejtélynek számítanak Casa Malpais föld alatti katakombái és elképzelhető, hogy ezen a helyen olyan nyomokra bukkanhatunk, amelyek a Grand Canyon elveszett civilizációja mögött lappangó igazsághoz is elvezethetnek majd bennünket.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/casamalpaiscatacombs.php#ixzz3DOvsUd3G

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..