Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A chartres-i katedrális: Az ősi druidák és keresztények szent földje

A chartres-i katedrális műemléke olyan történeteket rejt falai között, melyek összekapcsolják az ősi druidák világát, a keresztények és az isteni nőiség kultuszát. A Glastonbury-t, Stonehenge-et és az egyiptomi piramisokat összekötő Ley-vonalon magasodik. Évszázadokon át a francia kereszténység egyik jelképe volt.

 

Azonban, a keresztény idők előtt a hely, ahol a katedrális áll, kiemelt szerepet töltött be a pogány hitrendszerben. Legendás gyökerei abból az időkből erednek, amikor a druidák, Britannia és Gallia kelta papjai szent szertartásokat végeztek ott. Chartres vidéke a Carnutes nép tagjainak befolyása alatt állt, akik egy olyan gall népet alkottak, akik egy druida gyülekezettel rendelkeztek.

Gaius Julius Caesar és Livy tesz róluk említést, akik feljegyezték a Carnutes legendás hagyományait.

 

A kereszténység és az ősi tradíciók

 

A legendák szerint a druidák úgy gondolták, hogy ezen a helyen spirituális energiák törnek fel a föld alól. Manapság ezt egy csakrának hívják: a szív csakrának, azaz a negyedik erőközpontnak, amely a szeretettel és az odaadással, valamint a zöld színnel áll kapcsolatban.

Akkoriban a gallok a védelmező anyaistennőről készítettek szobrokat a gyermekeivel együtt. A korai keresztények talán felfedezték az egyik szobrot és ez indította őket arra, hogy létrehozzanak egy olyan középkori legendát, amely szerint a druidák egy szűz történetét jósolták meg, aki a világ javára egy gyermeknek adott életet.

 

A gall-római időkben, a hely föld alatti vizeiről úgy hitték, hogy a druidák nagyra tartották. Legenda szól arról is, hogy a római katonák megtámadták a keresztényeket, miközben hitüket ünnepelték a szűz szentélyénél. Úgy tűnik, hogy a keresztények a druidák istennőjét Szűz Máriával azonosították. Lehetséges, hogy ez is alapjául szolgálhatott azoknak a későbbi ötleteknek, hogy ezen a helyen építsenek egy fenséges katedrálist. Az építkezés a Kr. u. 4. század környékén kezdődött meg az egyik chartres-i dombon.

 

A keresztények első századai a régi chartres-i hagyományok és az új tradíciók közötti harccal teltek. Viszont Konstantin császár uralkodása alatt a kereszténység a jelek szerint bevezetésre került. Legalább öt olyan katedrális létezett, amely Szűz Mária kultuszhoz kapcsolódott, aki egyébként Chartres egyik védőszentje. A templom legnagyobb kincse egy szövetdarab, melyről úgy vélik, hogy Mária akkor viselte, midőn Jézust világra hozta. Sancta Camisának is hívják.

 

A pásztorok imádata, Gerard van Honthorst, 1622 (Public Domain)

 

876-ban a katedrális már fontos zarándokhelyként volt ismeretes. A zarándokok úgy hitték, hogy Mária ruhája sok csodával fogja megajándékozni őket. Amikor normann támadás érte a várost a 10. században, Chartres püspöke a templom tetején lengette a ruhadarabot, aminek a hatására a betolakodók elmenekültek, s ez ösztönözte Chartres lakóit arra, hogy a Boldogasszony védelme alá helyezzék magukat.

 

Ugyanakkor a katedrális 1134-ben és 1194-ben a tűz martalékává vált, de mind a kettő esetben az emberek felújíttatták közvetlenül azután, hogy a Sancta Camisa minden különösebb sérülés nélkül túlélte.  Chartes népe úgy határozott, hogy ez egy égi jel volt arra vonatkozóan, hogy a templom helyszíne különleges és ezért egy sokkal tiszteletet parancsolóbb épületet építsenek ott. Ebből kifolyólag hozták létre a katedrálist, amely még ma is áll Chartres-ban.

 

A Fekete Madonna temploma

 

A legenda szerint a Fekete Madonna a templomosok asszonya. A Fekete Madonna szobrot a gyermekkel 1508-ban rendelték meg. Talán annak az ezüst Madonnának az egyik fekete fából készült másolata, melyet korábban a főoltáron helyeztek el.

A szobor a pillér tetején foglal helyet és gyakran az „Oszlop Asszonyának” hívják. A francia forradalom előtt a chartres-i katedrálisnak volt egy második Fekete Madonnája is a kriptában.

Sajnálatos módon az valószínűleg elégett a forradalom alatt, bár egyes források meg vannak arról győződve, hogy a templom nem szenvedett kárt ebben az időszakban. Jelenleg a turisták és a zarándokok egy másolatot tekinthetnek meg a templomban, amely 1857-ben készült.

 

A chartres-i Fekete Madonna (DADIRRIDREAMING)

 

Manapság a chartres-i katedrális a Cathédrale Notre-Dame de Chartres-ként is ismeretes és kb. 80,5 kilométerre található Párizstól. A történelem egyik legimpozánsabb építészeti vívmányaként tekintenek rá. A főhajón végzett munka 1220-ban indult meg, majd a katedrálist hivatalosan IX. Lajosnak és családjának szentelték 1260 október 24-én, miután az építkezés befejeződött.

 

A templom egy latin kereszt alaprajzzal bír, amelynek három mellékhajója és egy kis kereszthajója van. Az épület a keleti oldalán lekerekített és öt kápolnája van. A templom szimmetriája a gótikus építészet remekének egyik példája. A torony tetejének színpompás gótikus csúcsa északon 113 méterrel magasodik az ég felé és a 16. század elején készült, míg a déli torony a maga 105 méterével egyszerű román stílusú piramis, mely a templom legrégibb történelméhez nyúlik vissza.

 

A chartres-i katedrálisnak (CC BY 2.0)

 

A rejtélyes labirintus

 

A kereszténység impozáns szívében az ősi kövek újrahasznosításával készült padlót 1205-ben hozták létre. A szerzetesek meditatív sétáira szolgált és a zarándokok még ma is használják. A labirintuson keresztül vezető ösvény 293,83 méter hosszú. Valaha egy fém tányérja is volt a labirintusnak, mely Ariadné, Tézeusz, a Minótaurosz és a minószi mitikus labirintushoz kapcsolódó más szereplők alakját ábrázolta.

 

A chartres-i katedrális labirintusának terve (CC BY-SA 3.0)

 

A katedrális tele van az ókori mitológiához kapcsolódó szimbolizmussal. A hatalmas katedrálüveg ablakok a 13. század elején készültek és a 16. században újították fel őket.

A dekoráció –a feltámadás és a passió vallásos jelenetein, a szent jelképeken, az evangélistákon, az angyalokon stb. kívül – Salamon királyt, Nabukodonozort és egy beazonosíthatatlan fáraót is tartalmaz. Néhány másik jelkép mind a keresztény, mind pedig az ősibb tradícióhoz kapcsolódik.

 

A chartres-i katedrális az antik időkből származó szent hagyományok egyik jelképe. Több mint 2500 éven át Európa egyik vallási központja. Sok titkot és legendát rejt a kelták és a kora keresztények időszakából.

 

A chartres-i katedrális labirintusa. (CC BY-SA 3.0)

 

A katedrális az UNESCO Világörökség listájára is felkerült 1979-ben. Minden évben több ezer ember zarándokol el a templomba. Többségük egy istenség közelségét keresi. Gyakran képzelik azt, hogy mindegyikük a keresztény istent keresi, azonban a hely a modern pogányok számára is jelentőséggel bír.

 

Featured image: Chartres Cathedral, Eure-et-Loir, Centre, France. The north façade. Source: Public Domain

 

Forrás / Original articlehttp://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/chartres-cathedral-sacred-site-ancient-druids-and-christians-005482?nopaging=1

 Source: https://www.ancient-origins.net/

By Natalia Klimczak

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..