Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Cigánykártya

Kártyajóslás

 

A kártya őshazáját sokan próbálták már meghatározni. A legkorábbi írásos emlékek arra engednek következtetni, hogy elsőként Indiában használták a kártyalapokat bizonyos vallási szertartások elvégzéséhez. Külön figyelmet érdemel, hogy nem játékszerként, hanem jóseszközeként használták a kártyákat, s csupán az európaiak megjelenése után alakult ki a kártyajátékok megannyi szenvedélyes válfaja. Logikusnak látszik továbbá, hogy a nomád népek életvitele nagyban elősegítette a kártya elterjedését és divattá válását, illetve a cigányságnak is komoly szerepe volt abban, hogy világszerte nagy népszerűségre tegyenek szert a pakli lapjai.

 

Más elképzelések és források szerint a kártya eredetileg a beavatás egyes fokozatait és az emberi élet fázisait, küszöbeit megörökítő ezoterikus szemléltető kellék, majd spirituális kommunikációra alkalmas eszköz lehetett. A legenda szerint legkorábban Atlantiszban használták azokat. S onnét terjedt el, illetve az elsüllyedt kontinens világkatasztrófáját túlélve egy istenség, név szerint Thot, alkotta meg belőle az egyiptomi Tarot-t. Thot csak a beavatottság magas fokán adta át tanítványainak a Tarot-ról szóló tudást, mivel teóriája szerint csak megtisztított szellemmel szabad hozzákezdeni a jóskártya művészetének gyakorlásához.

 

A legelső kártyajóskönyv 1507-ből származik. Majd a Tarot kártyából alakultak ki a német és a francia színes játékkártyák. Ezeket egyaránt használták játékra és jóslásra.

 

A XVII. századtól válik igazán szét a kártyák két típusa: a tarokk (tarot) kártya és az “illusztrált jóskártyák feliratokkal”, melyet a köznyelv cigánykártyának nevez.

 

Jóskártya

 

A cigánykártya egy 36 vagy 32 lapos jóskártya. A lapok személyt, valamilyen szimbolikus jelentésű, elvont figurát vagy eseményt ábrázolnak. A kártya alján általában több nyelven olvasható a kártya elnevezése.

 

A 36 lapos csomag kártyalapjai és azok jelentése:

 

 1. AJÁNDÉK: örömteli fordulat
 2. ÁLLANDÓSÁG: stabilitás, változatlanság. „Isten szeme”: ami történik, felsőbb akarat szerint van
 3. BETEGSÉG: testi vagy lelki betegség, rossz lelkiállapot, akadályozottság
 4. BÍRÓ: hivatalos személy, komoly döntés
 5. BOSSZÚSÁG: kellemetlen esemény, ingerlékenység
 6. ELLENSÉG: rosszakaró, vetélytárs, intrikus személy vagy saját árnyoldalunk
 7. FÉLTÉKENYSÉG: féltékenység, féltés, félelem
 8. GONDOLAT: szőke férfi vagy szellemi tevékenység, tervezgetés
 9. GYERMEK: a kérdező gyermekei vagy szóbeszéd, pletyka
 10. HALÁL: kedvezőtlen, de nem feltétlenül tragikus sorsfordulat
 11. HAMISSÁG: becsapás veszélye, valami meghiúsulhat
 12. HÁZ: otthon, haza, szülői ház
 13. HÁZASSÁG: saját család, házasság, esetleg üzleti szövetség
 14. HŰSÉG: őszinteség, kitartás
 15. KATONATISZT: sötét hajú férfi, munkahelyi kötelezettségek
 16. KEVÉS PÉNZ: kisebb összeg, filléres gondok
 17. LÁTOGATÁS: vendég, bizonytalanság, esetlegesség
 18. LELKÉSZ: mély lelki élet, tiszta szándékok, segítő
 19. LEVÉL: levél, meghívó, hivatalos irat
 20. ÖRVENDEZÉS: örömünnep, családi esemény, optimizmus
 21. ÖZVEGYASSZONY: idősebb hölgy, sokszor a kérdező édesanyja
 22. ÖZVEGY FÉRFI: idősebb úr, sokszor az édesapa
 23. PÉNZ: nagyobb összeg
 24. REMÉNY: reménység, hosszú idejű megvalósulás
 25. SZERELEM: szerelem, szeretet, öröm
 26. SZERELMES : „Szív királynő”. Ha a kérdező nő, akkor a kérdezőt jelenti. Ha férfi a kérdező, akkor a jelenlegi vagy jövendő párját jelenti.
 27. SZERENCSE: jó szerencse, kedvező fordulat
 28. SZERENCSÉTLENSÉG: sikertelenség, kellemetlenség, balszerencse
 29. SZERETŐ: „Szív király”. Ha a kérdező férfi, akkor a kérdezőt jelenti. Ha a kérdező nő, akkor a jelenlegi vagy a jövendőbeli párját jelöli ez a lap.
 30. SZOMORÚSÁG: szőke nő, vagy rosszkedv, szomorúság
 31. TOLVAJ: Valaki meg akar károsítani anyagi vagy lelki értelemben.
 32. UTAZÁS: az események gyors bekövetkezése, illetve utazás
 33. ÜZENET: egy esemény nagyon gyors bekövetkezése vagy valamilyen hír, üzenet
 34. VÁGY: sötét hajú nő, vágyakozás, sóvárgás
 35. VÁRATLAN ÖRÖM: hirtelen szerencse, nem várt anyagi javak
 36. VESZTESÉG: a kérdező vesztesnek érzi magát, kár, anyagi veszteség

 

Számtalan kirakási modell létezik. Pontosabban fogalmazva annyi kirakási modell van, ahány jós. A jósok mindig is különleges megbecsülést és elismerést vívtak ki nem csak a cigányság, de minden más náció körében. Úgy tartották, hogy a jósoknak és a jósnőknek istenadta tehetségük van arra, hogy bepillantsanak a múltba és a jövőbe. Ilyen értelemben spirituális bizonyságtevőkké avanzsáltak (léptek elő) minden kultúrában. Náluk a kártya csupán egy eszköz, amely megmutatja a kérdezőnek a helyes irányt, illetve felvilágosítással szolgál a kétes ügyek hátteréről. A hangsúly mindig a jóslást végző egyénen van. A jóslás szólhat testi egészségről és betegségről, lelki örömökről és bajokról, tervekről és lehetőségekről, elkövetett és meg nem történt eseményekről.

Sokszor veszik figyelembe és kérnek tanácsot fiatalok és idősek egyaránt a jósnőktől a párkapcsolataikra, a vagyoni helyzetükre és az egészségi állapotukra vonatkozóan. Sohasem szabad azonban szem elől tévesztenünk, hogy minden információ kétélű fegyver, ezért aztán jól kell tudni felhasználni az ily módon birtokunkba kerülő válaszokat. Igaz ugyanakkor az is, hogy egy tehetséges jósnő mindig a kérdező befogadóképességéhez mérten fogja megosztani a sorsból kiolvasott információkat.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..