Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

CIVILIZÁCIÓS ÁRTALMAK

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Az emberiség egészségi állapotát és életminőségét manapság egyre több tényező tépázza meg. A civilizációnk és a technikai fejlettségünk kétségtelenül számos előnnyel járt: lerövidültek a távolságok, felgyorsult az információáramlás, új gyógyszereket fejlesztettünk ki, kényelmesebbé és könnyebbé vált az életünk.

 

Legalábbis látszatra rengeteg előnnyel járt a városiasodás, az infrastruktúra fejlődése, a telekommunikáció terjedése, a technikai vívmányok népszerűvé válása és általában a civilizációt jelentő dolgok elszaporodása az életünkben. Ám az érmének két oldala van. A másik oldalon pedig olyan „mellékhatásokat” vehetünk észre, mint a környezetszennyezés, a demográfiai robbanások és az egészségünkkel kapcsolatos különféle mutatók drámai változásai.

 

Mindenképpen kijelenthetjük, hogy bár az orvostudomány sokat fejlődött – például a járványok megfékezése terén, a kórházaink csúfolásig teltek. A civilizációs betegségeink között kiemelt szerepet kapnak a keringési-, a mozgásszervi-, a daganatos- és a légzőszervi betegségek. Tehát gyógyszereinkkel, vakcináinkkal részben életet mentünk, ezáltal egyre nagyobb mértékben népesítjük be a Földet, részben viszont komoly újfajta szervi problémáink alakulnak ki.

 

A civilizációs ártalmak közé sorolható még az allergia, amely szervezetünk túlérzékenységi reakciója, valamint a szabad kereskedelem miatt kialakult szenvedélybetegségeink javarésze. Ennyi szenvedélyfüggő ember – és itt az arányokra gondolok elsősorban – még nem élt ezen a bolygón. Ma szinte bárki könnyedén hozzájuthat az önpusztítás egészségre mindenképpen káros, paradox módon mégis „kellemes”, bódító eszközeihez.

 

S akkor még nem ejtettünk szót a stresszről, amely a felgyorsult, felpörgetett életvitelünk szükségszerű velejárója. A zaj, az állandósult morajlás és a csend hiánya, a milliónyi inger felbillentette a belső egyensúlyunkat. A nyugalom mára már kevesek kiváltsága. A lelki rendellenességek és a mentális problémák száma, a túlhajszoltság, a magány, a zsúfoltság, ugyanakkor az elszigetelődés a fejlett országokban egyre nagyobb méreteket ölt.

 

A társadalmi együttélés mindenkiből más vált ki. Az ember eleinte próbál alkalmazkodni a normákhoz, megfelelni a szociális követelményeknek, mindeközben önmaga érdekeit is érvényre juttatni. Ám a városi élettel együtt járó „áldások” sok tekintetben nem kedveznek az önkibontakoztatásnak: a bűnözés vagy az állandó versengés valahol az emberekből félelmet, szorongást és önzést vált ki.

 

Az életminőségünk egyre inkább romlik. Életünk biológiai, pszichológiai és fizikai oldalról egyre ingatagabbá válik. A szélsőséges esetek egyre szaporodnak. Az emberek nem győzik kompenzálni magukat és kárpótolni egymást azért, amit a civilizált életvitelük miatt egymástól vagy önmaguktól elvettek: az időért, a törődését, a nyugalomért és az egymásnak okozott problémákért.

 

A modern ember gondolkodásmódja pedig lesújtó. Például ha egy fiatal egészséges, akkor a legritkábban tanítják meg neki, hogy hogyan őrizze meg az egészségét. Ezzel szemben iskoláinkban számtalan felesleges és feldolgozhatatlan információ megtanulására kényszerítik a még éretlen fiatalságot siettetve ezzel a felnövekedésüket. Ezzel azonban csak annyit érnek el, hogy a fiatalság lázad és megtanul mindenhol kiskapukat keresni. Az erkölcsi elvek hanyatlásnak indultak, vagyis ma sokan úgy érzik, hogy kevésbé érvényesül az életben, aki tisztességes, szemben azokkal, akik tisztességtelen eszközökkel jutnak anyagi javakhoz, beosztáshoz vagy elismeréshez.

A civilizációs ártalmak közé sorolom az időfüggőségen kívül a pénzfüggőséget is. Az emberekben hatalmas bírvágy lappang, amelyet a civilizáció folyamatosan kondicionál. Ergo, ha még ezt is megveszed (birtoklod), jobb lesz az életed. Hogy-hogy még nincs meg a legújabb „kacatod”, hiszen a menőknek az már „régen” van, s attól sikeresek? Te nem akarsz sikeres lenni?

 

Végezetül, civilizációs ártalmaink és ártalmas szokásaink közé sorolandó a mozgásszegény életmód, a táplálkozási kultúra hiánya, a pihenés-munka ritmusainak be nem állítása, a passzív időtöltések lebecsülése, a kulturált szórakozás vagy éppen a kulturálódás, a boldog családi és a párkapcsolati élet módszereinek meg nem tanítása/élése, a mentális és spirituális egészségünk elhanyagolása.

Töprengjünk el mindezeken, mert nem biztos, hogy később jóvá tudjuk tenni a rossz döntéseinket!

 

Száraz György

Boldog napot!

 

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..