Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dartmoor történelem előtti öröksége – A devoni lápvidéken található legnagyobb kőkört már több mint egy évszázada felfedezték

A régészek egy 112 láb (34 méter) átmérőjű kőkört fedeztek fel a délnyugat-angliai mocsárvidéken.

A történelem előtti műemlékek, települések és szertartásközpontok Dartmoor gazdag örökségét mutatják, amely az írásos emlékek kora előtti időkre nyúlik vissza.

 

Rengeteg ősi kősor és kőkör található az Anglia dél-devoni részén lévő Dartmoor-ban.

 

 Dartmoor gazdag kőből készült hagyatéka, amely a prehistóriából való.

Dartmoor gazdag kőből készült hagyatéka, amely a prehistóriából való.

 

Az első kőkört már több mint egy évszázada felfedezték Darmoorban. A kör, amely a második legnagyobb a lápvidéken, 525 méterrel fekszik a tengerszint felett.

 

A tudósoknak sikerült a kör 30 eldőlt oszlopa közül kettő alól talajmintát vételezni a radiokarbonos kormeghatározáshoz.

 

„Ezek az első szénizotópos kormeghatározások a Dartmoor-i kőkörökkel kapcsolatban. Az időpontok nagyon hasonló eredményeket mutattak, és a Kr.e. 3. évezred végére (4000 évvel ezelőttre) utalnak. Ez azt a dátumot jelzi, amikor a kövek eldőltek.” – mondta a The Guardian-nek Jane Marchand, a Dartmoori Nemzeti Park vezető régésze.

 

Az előzetes vizsgálat szintén feltárt egy széles, egyenes vonalú árkot, amely éppen a kör keleti oldalán kívül fut.

 

Kr.e. 1700 körül sok telepes áramlott Dartmoorba, azonban a kőköröket és sok kősort minden bizonnyal a letelepedés ezen periódusa előtt sokkal korábban építettek.

 

Ezek a telepesek felelősek a széles körben elterjedt és szisztematikus szántóföldhatárokért, amelyeket nagyon gondosan terveztek meg és alakítottak ki. (Ezeket reave-nek nevezik arrafelé, földből és kőből készültek.)

 

A dartmoori határvonalak követik a (geológiai) rétegvonalakat – olykor mérföldeken keresztül –, amelyek minden bizonnyal szerepet játszottak a földmérésre és a középponti tervezésre irányuló technikai szakértelem és kifinomultság magas fokának elérésében.

 

 Amikor még állt a kör, bizonyára roppant lenyűgöző lehetett.

Amikor még állt a kör, bizonyára roppant lenyűgöző lehetett.

 

Felfedezése azt az elméletet támasztja alá, miszerint volta valamiféle tervezés és érintkezés a Dartmoorban élő közösségek között a késő-neolitikum és a korai bronzkor idején (4000-5000 évvel ezelőtt).

 

Mivel sok kőkört átdöftek és átvizsgáltak a viktoriánus időkben és korábban is, így különösen izgalmas dolog egy korábban át nem vizsgált kőkörön alkalmazni a modern tudomány nyújtotta előnyöket.

 

„A felfedezés olyan átvizsgálásra kínál lehetőséget, amely a legújabb régészeti tudományos módszerekkel teszi lehetővé, hogy régóta várt betekintést nyerjünk Dartmoor legmegfoghatatlanabb, ikonikus, történelem előtti műemlékeinek időrendjébe, megalkotásába és rendeltetésébe.” – közölte Marchand.

 

Scorhill kőköre, Dartmoori Nemzeti Park. Photograph: Alamy

Scorhill kőköre, Dartmoori Nemzeti Park. Photograph: Alamy

 

A maga 34 méteres átmérőjével a kör 30 fekvő kőből áll, ezen kívül még egy hever egy olyan hasadékban, amely éppen a körön kívül található, s jelenleg egy befejezetlen kerítésfalnak képezi a részét.

 

Grey Wethers (Szürke ürük) egy pár kőkört alkotnak – Dartmoor. Photo credits: Wikipedia

Grey Wethers (Szürke ürük) egy pár kőkört alkotnak – Dartmoor. Photo credits: Wikipedia

 

A kövek valószínűleg magától a közeli Sittaford Tortól származnak és eléggé egyforma méretűek, ami arra utal, hogy gondosan lettek kiválogatva. A kövek szemmel láthatóan az alapok körüli elhelyezése azt jelzi, hogy eredetileg álló helyzetben voltak.

 

Amikor még állt, minden bizonnyal roppant impozáns lehetett, ami uralta a környező tájat és megjelenésében hasonlított a Szürke Ürük nevű kettős kőkörre, mely fél kilométer távolságra fekszik a Fernworthy erdő közelében.

 

Az első köveket Alan Endacott, dartmoori szakértő és ólomüvegművész, azonosította pár évvel ezelőtt. A régészeti feltárás kezdeti stádiuma éppen most készült el.

 

„Néhány előzetes szénizotópos kormeghatározást már elvégeztek a közvetlenül a két kő alól vett talajmintákból. Az időpontok nagyon hasonló eredményeket mutattak, és a Kr.e. 3. évezred végére (4000 évvel ezelőttre) utalnak. Ez azt a dátumot jelzi, amikor a kövek eldőltek.” – mesélte Marchand.

 

További vizsgálatokat helyeztek kilátásba a nyár második felére.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/dartmoorstonecircle.php?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Messagetoeaglecom+%28Message+To+Eagle+-+News%29#.VVGS1_ntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..