Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Derinkuyu – a föld alatti város

A tiszta kőbe faragott Derinkuyu egyike az öt összekapcsolt föld alatti komplexumnak, amelynek teljes becsült befogadóképessége 100 000 ember.

 

Kappadókia történelmi területe, ahol Derinkuyu is található, számos történelmi föld alatti várost foglal magában, amelyeket egyetlen geológiai formációkból vájtak ki. Sokat közülük a korai keresztények búvóhelyként vettek újra használatba.

 

Legalább két szint mélyen több mint 200 föld alatti várost fedeztek fel Kayseri és Nevsehir között, s közülük csaknem 40 legalább három szintet foglal el. Derinkuyu és Kaymakli városai a két legjobb példája a föld alatti lakóhelyeknek.

 

Derinkuyu, a legnagyobb kappadókiai földalatti komplexum, többemeletes (18 szint, 85 méter mélyen), friss folyóvízzel, szellőző aknákkal és egyedi leválasztott szállásokkal, avagy „apartmanokkal”, üzletekkel, közösségi helyiségekkel, kutakkal, sírboltokkal, fegyverraktárakkal és vészkijáratokkal.

Itt akár 20 000 ember elszállásolására is lehetőség nyílott. A komplexum teljes egészében légkondicionált volt, 52 eddig felfedezett légaknával, melyek közül egyik 55 méter mély.

Néhány üreg nem állt összeköttetésben a felszínnel, gyaníthatóan ezeket azért alakították ki, hogy védelmet nyújtsanak a lakosoknak fosztogatások idején a mérgezéssel szemben.

 

4.1

 

Derinkuyu föld alatti települése 1965-ben nyílt meg a látogatók előtt, azonban eddig csupán 10 százaléka volt látogatható. Az alagutakon keresztül történő bejutás megkövetelte, hogy helyenként szinte csúszva-mászva közlekedjen az ember azért, hogy a behatolók is csak libasorban tudjanak haladni… Derinkuyu harmadik szintjén lévő egyik alagútról azt mondják, hogy összekapcsolódik a közeli Kaymakli föld alatti városával, amely 5 kilométer távolságra van tőle.

 

 https://sometimesinteresting.files.wordpress.com/

https://sometimesinteresting.files.wordpress.com/

 

A hatalmas kör alakú ajtók

 

Ezek a kör alakú ajtók az összes helyi föld alatti helyen megtalálhatóak. El voltak gördítve a járatokban és belülről zárták el az erődöt. Derinkuyu-ban minden egyes szintet külön-külön le lehet zárni.

 

A következő fotó kihangsúlyozza a földmunka méretét…

A következő fotó kihangsúlyozza a földmunka méretét…

4.4

4.5

4.6

4.7

A 18 szintből csupán 8 látogatható.

A 18 szintből csupán 8 látogatható.

 

Mikor alakították ki ezeket?

 

A Wikipedia erről ezt írja:

A Török Kulturális Minisztérium szerint Kr.e. 8-7. században építették ki először a frígek. A bizánci korban Drinkuyu föld alatti városát kibővítették. A föld alatti városokról szóló legkorábbi írásos emlék Xenophón (kb. Kr.e. 431-355.) írása. Katonai expedíciójában azt írja, hogy az Anatóliában élő nép vájta ki saját föld alatti házait, színvonalas lakóhelyeit, melyek elég nagyok voltak a család, a háziállatok és az elraktározott élelmiszerkészletek számára.

 

Másik verzió szerint úgy gondolják róluk, hogy Kr.e. 1400 körül a hettiták hozták létre azokat.

 

A hettita kapcsolatot megerősíti a régészet, de a pontos dátum egyelőre bizonytalan:

 

Eredetileg azt hitték a városokról, hogy legalább a hettiták időszakáig (Kr.e. 1900-1200) nyúlinak vissza.

Hettita stílusú pecséteket találtak az ásatások folyamán és más olyan hettita maradványok – mint amilyen az oroszlánszobor is – kerültek felszínre a területen. Lehetséges, hogy a föld alatti termeket menedékként használták a Kr.e. 1200-as támadások idején, amikor a Hettita Birodalmat a Trákiából érkező betolakodók lerombolták. Később más civilizációk bővítették ki a komplexumokat, s a misszionárius iskolák, templomok és boros pincék megléte úgy látszik, mintha azt jeleznék, hogy a keresztény közösségek vették használatba.

 

További 200 föld alatti település van a területen, bár csupán néhány áll nyitva a látogatók előtt 

 

Kaymakli (Ozluce)

 

Közel 10 kilométerre Derinkuyutól északra fekszik a kisebb és kevésbé feltárt Kaymakli, amelynek csupán 5 szintje látogatható.

 

Ozluce föld alatti települése különbözik a többitől geológiai formációjának és építészeti jellegzetességeinek szempontjából.  A föld alatti település különböző színű tufából került kialakításra. Csupán egy szint van ezen a felszín alatti helyen, amelyet nem teljesen tártak még fel; viszont hatalmas területet ölel fel.

 

4.9

 

A bejáratban van egy hely két érdekes egymásba fonód boltívvel, amelyek bazaltból készültek.

A fő tufa kőzetbe egy 15 méter hosszú, terméskőből készült járaton keresztül juthatunk be. A kőből kialakított helyek, melyek a föld alatti településre vezetnek, újabbak, mint azok a sziklába vájt helyek, amelyek a föld alatti települést alkotják. Ennek az átjárónak a végén van egy „malomkő ajtó”, amely kemény gránitból készült és 1,75 méter átmérőjű.

 

A bejáratnál lévő legnagyobb hely, mivel ez a legimpozánsabb a föld alatti településen, két részből áll. A főtértől jobbra tároló helyiségek vannak, míg balra lakóhelyek. A hosszú folyosók oldalaiban sejtszerű szobákat, míg a padlóban csapdákat találunk.

 

4.10

 

Tatlarin (A kastély) – Egy kereszténnyé alakított település

 

Tatlarin falucskája, amely Acigol városától 10 kilométerre északra található, egyike Kappadókia legizgalmasabb helyeinek föld alatti települése, templomai és házainak építészete miatt. Annak föld alatti települését, amelyet a falubeliek által csak „kastélynak” nevezett dombon helyezkedik el, 1975-ben fedeztek fel és 1991-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Az itt található termek mérete, melyek közül csak kettő szint látogatható, a toalettek megléte, melyek Guzelyurt-ban szintúgy megvannak, az élelmiszer raktárak és a templomok gazdagsága mind-mind gondolkodóba ejt bennünket a tekintetben, hogy ez a hely vagy helyőrség, vagy szerzetesi komplexum volt, nem pedig földalatti város.

 

4.11

 

Özkonak (Avanos)

 

Ez Derinkuyu egy kisebb változata.

 

Az Idis-helgység északi lejtőin épült nagyjából 14 kilométerre Avanos-tól északra Törökországban, s több vulkanikus gránitból kialakított rétege van. A város nagyobb területeit alagutak kapcsolják egymáshoz.

Özkonak minden szintjén csövekből kialakított, beépített kommunikációs rendszerrel rendelkezik Kaymajkitól és Derinkuyutól eltérően, mivel azoknak nincsenek ilyen kommunikációs rendszerük.

Minden egyes kifaragott teremnek van szellőzése, amelyet nyílások biztosítanak, amikor a várost lezárják a támadók elől.

 

Özkonakot 1972-ben fedezte fel egy helyi farmer, akit Latif Acar-nak hívtak. Ő arra volt kíváncsi, hogy a felesleges öntözővíz hová tűnik el. Latif felfedezett egy föld alatti helyiséget, amely – mikor később feltárták – egy egész várost tárt fel, amely akár 60 000-es embertömeget s el tudott szállásolni három hónapra. Bár csupán négy szintje van nyitva, a komplexum összes 10 emeletből áll, amelyek 40 méter mélységig nyúlnak le.

 

Forrás: http://www.ancient-wisdom.co.uk/turkeyderinkuyu.htm

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..