Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

A Dharma megélése

A dharma szó egyszerre jelent erkölcsi értékrendet, kötelességet és törvényt a spiritualitás és a távol-keleti vallások szótárában. Ezekre az elvekre nem úgy szoktak gondolni a megélői, mint valami ezoterikus iránymutatásra, hanem sokkal inkább, mint a szabad élet megvalósításához és a lelki-szellemi felszabadultsághoz vezető nélkülözhetetlen életgyakorlat legfőbb ismérveire.

 

dharmamegélése1

 

Kötöttség vagy szabadság az élet?

 

Az ezotéria célja, hogy valódi szabadságot adjon, melyet az ember, a megélő és a tapasztalatszerző lény élvezhet is. Az emberek életében nagyon sok a kötöttség és a függőség. A telefon, a tévésorozat, az autó, az elektromos áram éppen úgy függőséget teremt, mint a társadalomban fellelhető giccskultúra végtelen számú eleme: a divat, a reklámok és a különféle státuszszimbólumok: a ruhamárkák, az órák, a cipők, vagy éppen a hajviselet, a színek használata, a zenei szubkultúrák, a táplálék-kiegészítők, a trendi újságok, a sztármagazinok. Kötelmeink egy részét nem a vallások és az ideológiák róják ránk, hanem mi magunk vesszük önszántunkból magunkra. Értem ezalatt, hogy nem kéne bedőlnünk ezen giccses áramlatoknak, azonban mi mégis hagyjuk magunkat, s alávetjük magunkat a csábításnak. Pedig nem kell túl sok évtizedet visszautaznunk az időben és azt láthatjuk, hogy nagyon jól megvoltak az emberek ezek nélkül a luxuscikkek és általában tudatmanipuláló eszközök és szerek nélkül is.

De vajon hogyan lépett egyszer csak a család, a szabadidő vagy épp a pihenés helyébe millió egy kütyü? Nos, szerintem az emberek jelentős részének az életében nincsen jelen a dharma. Nincs egy olyan kifinomodott erkölcsi értékrendünk, ami ne bezárná az embert, mint a konzervatizmus vagy a vallási dogmák, hanem kitárná előtte a boldogság ösvényének kapuját, mint például a dharma. Például a fiatalok életében jelen lévő drog egyértelműen a boldogság, a megelégedés, a kitörés és a felszabadulás ajzószere. Ám ha lenne dharmája, vagyis életcélja és ebből fakadóan elfogadható vezérlőelve egy fiatalembernek, akkor minden bizonnyal nem nyúlna életveszélyes kemikáliákhoz, drogokhoz, gyógyszerekhez és drasztikus fogyasztószerekhez. A fiataloknak sokszor hiányzik a követendő példa az életükből, hiányoznak a stabil morális elvek. Így tudatlanságból újabb és újabb ok-okozati láncolatokat indítanak el, nem érezvén át, hogy a nem tudás nem mentesít senkit sem cselekedetei következményei alól. Márpedig az élet akkor is élet és a szabályai akkor is vonatkoznak ránk, hogy ha mi fittyet hányunk rájuk és nem akarjuk tudomásul venni azokat.

 

dharmamegélése2

 

Egy betonrengetegben számítógépek virtuális világában nevelkedett felnőtt ember szellemi értelemben ingerszegény környezetben él. Nem az audiovizuális effektekben van itt hiány, hanem az érzelmekben, az önismeretben, az emberismeretben, a kitartásban, a türelemben és az életre való felkészülésben. Innen nézve az élet monoton, egyhangú és sivár. Ezek valódi kötöttségek, amelyeket nem más, mi magunk választunk. Ebben lenne szabad akaratunk, de nem élünk vele, a szabadság helyett a szabadság illúzióit választjuk. Felcseréljük a megtapasztalást és az átélést valami virtuális valóságra.

Az igazi spiritualitás és ezotéria pontosan az ilyen függőségektől kívánja megszabadítani a megélőt.

 

dharmamegélése5

 

Birkából egyéniséget formázni

 

A dharma megélése azt is maga után vonja, hogy az egyénnek fel kell vállalnia az életútját annak minden kellemes és kellemetlen velejárójával. A tömeg erejéből azonban kiemelkedni, kiszakadni embert próbáló feladat. A családtagok, a rokonság, a kollegák, a barátok és a társadalom, mint tömeg, elemi erőfölénnyel rendelkezik és mindent elkövet, hogy az elvárás rendszeréből – a mátrixából – kitörni igyekvő ember alannyá váljon. Alannyá, vagyis önállóvá váljon. Ez az üzlet nem éri meg a fennálló uniformizáló polgári alapon működő társadalmi és hatalmi rendszereknek. Ez ugyanis ideológiaellenes. A tömeguralom valójában spirituális értelemben a legrombolóbb valami, amit csak ki tudtak találni. Hiszen a tömeg egy személytelen massza, amely könnyen irányítható, akár a birkák, de felelőse persze nincs. A birka az egyetlen állat, amely nem harcol, nem áll ellen, ha a vágóhídra viszik. Márpedig a spirituális fejlődés arról szól, hogy az ember kifejleszti az individuumát (az egyéniségét) és megoldja azt a karmát, amit a Sors áldásként rárótt. Áldást írok, hiszen ha nem volna karmánk (ok-okozat törvénye), akkor a hibáinkat sohasem tudnánk jóvátenni.

 

dharmamegélése6

 

A tömeg hatása óriási és sokszor nem tudunk ellenállni neki, holott vállalt dharmánkat (életfeladatunkat) sokszor csak úgy tudjuk teljesíteni, ha kiválunk a tömegből, a hordaszellemből és mindenki mástól eltérő módon viselkedünk: újítunk, merünk másként gondolkodni és cselekedni. Ehhez természetesen múlhatatlan szükségünk van kitartásra és bátorságra. Most mondathatja azt velünk a kishitűségünk, hogy de mennyire nehéz dolgunk van. Nos, igen, valóban nem könnyű, de aki hittel, állhatatosan és merészen járja végig az életét és hallgat az ösztönös megérzéseire, az rendszerint célba is ér. Akit eltántorítanak az életútján szembe jövő akadályok és meghőköl a feladatokkal szemben, akit visszariasztanak a nehézségek, az sokszor beteljesületlenül fejezi be az életútját.

Döntenünk kell: a magunk útját járjuk, vagy állandóan másoknak akarunk megfelelni? A szülők elvárásainak, a társadalmi konvencióknak, a párunknak rendeljük alá a döntéseinket és az életidőnket, vagy tiszteletben tartva az előbbieket, mégiscsak a saját céljaink elérését tűzzük ki magunk elé. Ez nem azt jelenti, hogy a normákat fel kéne rúgnunk, vagy a segítő kezet el kéne tolnunk magunktól, de mérlegelnünk kellene, hogy kitől, mikor, mit fogadunk el és mikor mondjuk azt, hogy köszönöm, de nem kérem, nem úgy látom, nem azt szeretném. A tömegemberből ideje volna mindőnknek egyedi emberré válni. Természetesen az egyéniségekből álló csoportosulások is alkothatnak társadalmi osztályokat és létrehozhatnak hatalmas erejű szövetségeket, nemzeteket vagy fajokat. De mennyivel másabb egy kiforrott személyiségekből álló világban élni, mint manipulálható félemberekből álló társadalomban vegetálni!

 

dharmamegélése7

 

Felnőni a feladathoz

 

Ezt a szintet, tudniillik az érett személyiség szintjét mindenkinek magának kell kifejlesztenie. Ez munkával és izzadsággal jár. Mindazonáltal a dharma, ami magasrendű erkölcsösséget, törvényeket és testi-lelki kötelességeket egyaránt jelent, éppen erről szól. Személyiségünk attól fejlődik ki, hogy jót és rosszat egyaránt megéljünk, tanulunk, fejlődünk, szenvedünk és örülünk és ami talán a legfontosabb, teremtünk. Viszont teremteni nem csupán a sikert, a pénz, a hírnevet kell, hanem önmagunkat is. Önmagunk szabályozásán múlik az életünk! Ennek felismerése szolgáltatja számunkra a kulcsot önmagunk megismeréséhez és fejlesztéséhez, a hibáink kijavításához és pozitív karakterünk felerősítéséhez. Ehhez sokszor egy emberöltő is kevésnek bizonyul. Ez azonban nem képezheti kifogás tárgyát. Harcolni csakis önmagunkkal kell, s nem a világgal. A külvilág minden esetben önmagunk tükörképe. Ha valami nem tetszik az életünkben, akkor nem a tükröt kell miatta okulnunk.

Az álarcot mindenkinek önszántából kell leeresztenie az orcája elől, merni kell önmagunknak lenni és felvállalni saját egyéniségünket annak minden jó és kevésbé jó tulajdonságaival, sőt ha szükséges, akár az igazunkért is harcolnunk kell. Erre csak az érett személyiségek képesek. Persze az élet nem csak arról szól, hogy egyvégtében másokkal hadakozunk önmagunkért.

Aki önmagát megszelídíti és harmonizálja, az a legtöbbet teszi a dharma megéléséért. Fontos a tudatosság, vagyis az, hogy életünk minden pillanatát áthassa a figyelmünk, a jelenlétünk és az éberségünk. Aki át meri élni az érzéseit, aki utat ad a valódi, nemes ösztöneinek, aki hallgat a belső iránymutatására, az jó esélyekkel indul a dharma megélésében. Aki halogat, lustálkodik, mindenért mást hibáztat, aki nem vállalja a felelősséget a döntéseiért, aki lázad a sorsa ellen és igazságtalanságot gyanít a vele zajló eseményekben, az még nem értette meg a dharma igazi jelentőségét. Bízom benne, hogy a kedves Olvasó megérti és átéli a saját dharmáját!

 

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..