Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dióhéjban a dióról – az istennek való termés

Közeleg a karácsony, s a bejglik időszaka a terített asztalon. A különféle sütemények egyik esszenciális alkotóeleme a dió, melyből bejglit, zserbót, egyéb tésztát, tortát, grillázst, kandírozott gyümölcsöt és megannyi cukrászati terméket készíthetünk, miként leveléből gyógyteát vagy gyógyfürdőt állíthatunk elő, s ez még nem minden.

 

A dió száraz termésű héjas gyümölcs. Az én gyerekkoromban külön élvezetet jelentett megmászni a diófákat vagy épp felmarkolni a lehullott diókat, majd utána elfogyasztani a dióbelet. Amúgy a diót száraz, hűvös és szellős helyen ajánlatos tárolni, viszonylag sokáig eláll.

 

A dió nemzetség a diófafélék családjába tartozik. Eléggé közismert lombhullató fa. Latin rendszertani neve a „Jupiter makkja” elnevezésből ered, ami megfeleltethető az „istennek való terméssel”.

Előfordul Európában, Ázsiában és Amerikában egyaránt.

Magyarországon őshonosnak számít a dió. Hazánkban jobbára a közönséges és a fekete dió fordul elő. Más vidékeken majdnem két tucat diófajtát különböztetnek meg. Sokszor a madarak terjesztik.

Amennyire tudjuk, már eleink is előszeretettel fogyasztották a diót, s ezt a jó szokásunkat a mai napig megőriztük. A diófákat valaha még generációkon keresztül nevelték, így ez jelentette az összekötő kapcsot a korosztályok között, de ez mára már megváltozott az oltványoknak köszönhetően.

 

Amennyire a közönséges dióról beszélhetünk, annyira nem közönséges az energia- és tápértéke.

100 gramm dióbél energiaértéke ugyanis 650 kcal.

 

Tápanyag 100 grammra vetítve:

  • Fehérje: 18,6g
  • Szénhidrát: 11,7g
  • Zsír (Olaj): 57,0g
  • Rost: 2,8g
  • Hamu: 1,7g
  • Víz: 8,2g

 

Főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Magas az Omega-3 zsírsavtartalma.

Vitaminok közül főként E-, B1-, B2, B6-vitamint, valamint biotint és folsavat tartalmaz.

Ásványi anyagok közül érdemes megemlíteni a nátriumot, a kalciumot, a káliumot, a foszfort, a magnéziumot, a vasat, a rezet, a cinket és a mangánt.

A levéldrog naftokinon származékokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz. A diókopácsban juglont és hidrojuglon glikozidokat, tovább más keserűanyagokat, cseranyagot, C-vitamint, nyomokban illóolajat és inozitot is találunk.

 

A vegetáriánusok számára különösen alkalmas táplálék, részint mint húspótló, részint mint vitamin- és ásványi-anyag forrás. Fogyasztva csökkenthetjük a szívbetegségek – például szívinfarktus – kockázatát. A dióolaj ételek ízesítésére is kitűnő.

 

Külsőleg különféle bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, fekélyek és számos gyulladásos bőrprobléma kezelésére használható borogatásként, illetve fürdőként. Továbbá ülőfürdőként alkalmazható aranyér ellen, javítja az ízületek állapotát és lassítja a csontritkulási folyamatokat.

Teájával öblögethetünk fogíny-, torokgyulladás, valamint szájpenész esetén.

 

A népi gyógyászat szerint a dió gyógynövény. A diófalevélből készült gyógytea jó féreghajtó, vértisztító, vérképző, vízhajtó, valamint enyhíti a gyomor- és bélhurut kellemetlen tüneteit.

 

A diófa levelét csak a fáról szedjük. Az egészséges leveleket szabadítsuk meg a szárától. Gyűjtési időszaka júniustól augusztusig terjed. A diókopácsot azonban inkább szeptemberben szokás gyűjteni.

 

A dió kozmetikai célú felhasználása között szerepel a hajfestékek, a tonizáló és bőrtápláló krémek előállítása.

A zölddióból készült főzet a hajápolására kiváló, mert fényesíti és rugalmassá teszi a hajszálakat. A zölddióból esszenciát is készítenek, amely az emésztő és méregtelenítő szervek közül elsősorban a májra, a gyomorra és a belekre van jótékony hatással, amúgy pedig a vérre.

 

Már napi néhány szem dió elfogyasztása is értékes hatásokat eredményezhet. Nem beszélve arról, hogy a dió mennyire illik a sajtok és a bor mellé. Az ipar likőrt is készít belőle.

 

Spirituális szempontból a dió energiái a korona csakra és a tobozmirigy, valamint a bőr állapotát erősítik.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..