Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

ÉDESVÍZI ALGA

Manapság egyre több táplálékkiegészítő készítményben találkozunk algákkal. Az algák, vagy moszatok rendkívül magas vitamin és ásványi anyag tartalmukkal hívják fel magukra a figyelmet. Közülük is kiemelkedik néhány, amely a Chlorella, a Spirulina és az AFA. Ezek az immunrendszerünk felturbózására és teljes értékű tápanyagbevitelre kitűnően alkalmasak.

Az algák már legalább hárommilliárd éve megjelentek a bolygón. Smaragdzöld színűket a klorofill adja. Ezért képesek a fotoszintézisre, azaz szén-dioxidból glükózt és oxigént előállítani. A klorofill egyébiránt baktériumölő és regeneráló hatású.

Egyes algák a tengervízben, míg mások az édesvízben érzik jól magukat. Többnyire a színük alapján osztályozzák őket. Magas az esszenciális (létfontosságú) aminosav-tartalmuk, tehát a teljes értékű fehérjebevitelben játszanak fontos szerepet. Eme tulajdonságuknál fogva a vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják. Az édesvízi algák jód-, kálium- és brómtartalma roppant magas. Az ásványi anyagok közül kiemelkedik még a vas komplex formában. Vitamintartalmuk is jelentős: A-vitamin, B-komplex, C-vitamin. Nagy mennyiségben tartalmaznak nukleinsavakat is.

Nem csak a táplálkozásban, hanem a kozmetikaiparban is sokrétű az édesvízi algák felhasználása. Sejtmegújító, hidratáló és öregedéslassító, antioxidáns hatásai miatt számos krém és pakolás fontos alkotórésze az édesvízi alga. A vizsgálatok folyamatosan zajlanak az Egyesült Államokban, Japánban, Angliában, Franciaországban és Indiában. Az eredmények ténylegesen kecsegtetők. A vírusfertőzések (herpesz, AIDS) ellen és az immunrendszer erősítése céljából egyre több és egyre hatékonyabb készítményt fejlesztenek ki.

 

Chlorella pyrenoidosa

 

Ez egy édesvízi algafajta. Tulajdonképpen egysejtű parány. Tartalmaz 19 féle aminosavat. Ezek közül 8 létfontosságú, amelyeket az emberi szervezet nem képes önállóan előállítani. C- és B-vitaminban gazdag. A legtöbb klorofill ebben a kis algában található a Föld valamennyi növénye közül. Káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént tartalmaz.

A chlorella alga a kutatások szerint elsősorban az anyagcsere folyamatokat serkenti és a koleszterinszintet csökkenti. Segít az egészséges bélflóra kialakításában és élénkíti a bélperisztaltikát. Méreganyag-megkötő hatása a szervezetünkben felhalmozott toxikus vegyületek ellen kiváló. A nehézfémek eltávolításában játszik kulcsszerepet.

Módfelett szerteágazó biokémiai hatásaihoz azonban nem könnyű hozzáférni, ugyanis sejtfala többrétegű cellulóz, amit csak speciális eljárásokkal lehet áttörni. Az emberi szervezet nem képes megemészteni a cellulózt. De ma már vannak erre eljárások és a kivonatokhoz készen lehet hozzájutni.

 

Spirulina platensis

 

Ez az édesvízi algafajta nem növény, hanem inkább baktérium, amelynek nincs sejtmagja. Nem rendelkezik olyan masszív sejtfallal, mint a Chlorella, ezért az emberi szervezetben történő felszívódása zökkenőmentes és könnyed folyamat. 18 aminosav, béta-karotin (ebből a szervezet képes A-vitamint előállítani), folsav, E-, D- és B12-vitamin, klorofill, magnézium, kalcium, vas, szilícium, króm és cink, valamint az összes esszenciális zsírsav beletartozik eme édesvízi alga fegyverarzenáljába.

Élettani hatásai alapján nyilvánvaló, hogy a különféle hiányállapotok (vitamin- és ásványi anyag hiány) megszüntetésére kitűnően alkalmas. Állítólag még a DNS kijavításában is szerepet játszik. Szervezetünket lúgosítja, ami a helytelen táplálkozási szokásaink okozta savas és oxidatív stresszes hatásokat kompenzálja valamelyest. Antioxidáns tartalma lassítja az öregedést és a kóros sejtburjánzást. Összességében a teljes értékű táplálkozás és a roborálás tartozik a fő erősségei közé ennek az édesvízi algának.

AFA-alga

 

Csak a nagy tisztaságú tavakban fordul elő, például a Klamath-tóban (Oregon, USA). Színe kékeszöld. Több különlegességet tudhat magáénak ez az algafajta. Ennek az algának a proteinjeit (fehérjéit) a szervezetünk emésztőrendszere ötször könnyebben tudja felszívni, mint az állati fehérjéket. Ásványi anyagtartalma enzimekhez kötött formában található az algában. Számos vitamint és telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Élettani hatásai nem korlátozódnak a testre, hanem a szellemi és a lelki folyamatokra is kihatnak. Idegrendszeri problémákra, depresszióra, figyelemzavarra és az emlékezőképességre hat jótékonyan. Az immunrendszert nagymértékben erősíti. Serkenti az őssejtek kibocsátását a csontvelőből, aminek az öngyógyításban van kulcsfontossága. A rák megelőzésében szintén segít. Allergiák és különböző bőrbetegségek esetén is sikerrel alkalmazzák.
Összességében kijelenthetjük, hogy az egészséges étrend kiegészítésére tökéletesen alkalmasak az édesvízi algák. A szervezet immunrendszerét, a sejtek megújulását, a méreganyagok eltávolítását és a hiányállapotok megszüntetését nagyban támogatják. Már néhány hónap alatt gyökeres javulás tapasztalható az említett területeken. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a jó közérzet, a szellemi frissesség és a lelki egészség fenntartásához. Mellékhatásai – ha jelentkeznek valakinél – általában csekélyek. A kutatások szerint túladagolástól nem kell tartani.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..