Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egely György munkássága

Egely György gépészmérnök (hőerőgépész), feltaláló és szakíró. Mind személyének, mind munkásságának megítélése erősen vitatott, minthogy teóriáival unos-untalan konfrontálódni kényszerül az akadémikus tudománnyal. Sokan tévesen fizikusként emlegetik, fizikusi végzettsége azonban nincsen, ettől függetlenül őt tartják a hazai szabadenergia-kutatás mentorának, s ez semmit nem von le nemzetközi tekintélyéből. 1982-ban kapott műszaki doktori címet a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Egely György 1950. július 18-én született Sátoraljaújhelyen. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán Hőerőgépész szakon szerzett diplomát 1974-ban. Eleinte hőátadással és általában véve az energiaátadással foglalkozott. Soha nem állította magáról, hogy fizikus lenne.

A Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergiakutató Intézetében dolgozott 1974-1990 között, ahol elsősorban az atomerőművek lehetséges baleseteinél lejátszódó energiaátadási folyamatokat tanulmányozta többedmagával.

1980-81-ben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ösztöndíjával az Egyesült Államokba került Másfél évig dolgozott a Brookhaven National Laboratory-ban, ahol atomerőművek áramlástechnikájával kapcsolatos kutatásban vett részt. Ebből számos publikációja született.

Az USA-ban olvasott először a kézrátételes gyógyításról. „Ekkor ébredt fel bennem az érdeklődés, hogy a tudomány eszközeivel és lehetőségeivel, elfogultság nélkül tanulmányozzam ezeket az ismeretlen jelenségeket.” – írja a feltaláló.
Ez sarkalta az életenergia kimutatására alkalmas készülék megalkotására. Így próbálta mérésekkel igazolni a parajelenségek csoportjába tartozó bioenergia létét, ezzel óhatatlanul is magára vonta a tudós szakma kiközösítését. De nem lehetett eltéríteni a céljától. Elszántan tanulmányozni kezdte a gömbvillámokat, mert úgy vélte, hogy a bioenergia és a gömbvillám-jelenség hasonló okokra vezethető vissza. Tapasztalatait, megfigyeléseit és elképzeléseit a Gömbvillám – a kulcs a negyedik dimenzióban című könyvében tette közzé egy olyan időszakban, amikor a parajelenségek kutatása még csak gyerekcipőben járt.

A bioenergia hatásairól és kimutathatóságáról, többek között a testek szilárdságának megváltoztatásáról vagy egyes növények növekedési ütemének gyorsításáról szól az először 1990-ben megjelent, majd 2004-ben átdolgozott Titokzatos erők? című műve. Egely György abból indult ki, hogy bizonyos könnyű tárgyak forgásba jönnek az energiák hatására. Kb. ötszáz középiskoláson végezett mérést oly módon, hogy petricsészébe lévő vizet kellett mozgásba hozni az alanyoknak anélkül, hogy hozzáérnének. A lefilmezett kísérletsorozat volt az első, amely alátámasztotta, hogy ténylegesen létezik valamiféle bioenergia.

Ezután a kutató az eddigi eredményeinek felhasználásával kiterjedt vizsgálatokat kezdett az elektromos vezetőképesség mérésére. Bebizonyosodott, hogy a bioenergia ezt is képes befolyásolni. Több mint egy évtizedes munka után a mérési eljárás tökéletesítésével sikerült egy egyszerű, hordozható, elektronikus készüléket előállítania, amely készen állt a sorozatgyártásra. Ez a készülék alkalmas az életenergia, illetve a gyógyító energia egy részének kimutatására. Ez lett talán a legismertebb találmánya, neve Egely Kerék. A terjesztés érdekében 1993-ban létrehozta az Egely Kutató-Fejlesztő Kft-t.

Az Egely Kerék egy sűrűn fogazott fogaskerékre emlékeztető kerekekkel ellátott mérőeszköz. Ha a kezünket kétoldalt a kerék mellé helyezzük, az forogni kezd. A készülék jelzi a fordulatszámot. Egely György úgy véli, hogy a kereket a kezünkből kiáradó „vitalitás” vagy „életenergia” forgatja. Ebből már lehet következtetni az egészségi állapotra és az energiaszintünkre.
A szkeptikusok kétségbe vonják az Egely Kerék eme tulajdonságát. Ők azt feltételezik, hogy a kerék mozgását a tenyér hőmérsékletkülönbségei által keltett légörvények okozzák. Érvüket azzal támasztották alá, hogy a kísérlet nem ismételhető meg, vagyis a kerék nem jön mozgásba, amennyiben a kereket burával lefedjük, illetve elzárjuk a légáramlatoktól. További ellenérv az volt, hogy az egyenlőtlenül melegített viasz kézutánzattal a kerék ugyanúgy forgásba hozható, mint az emberi kézzel.

Egely ezzel kapcsolatban a következőket írta:
„Az intenzív, pontos vizsgálatok, kísérleti ellenőrzések azonban egyértelműen mutatták, hogy sem mágneses, sem elektromos, sem hőhatás nem okozhatja ezt a paranormális jelenséget. Azoknál, akiknél a VQ (vitalitás) értéke 200%-nál magasabb, jól látszik ez a paranormális jelenség. Ha ugyanis kesztyűt vesznek föl, a paranormális jelenség azon keresztül is létrejön. A vitalitásmérőnek (Egely Kerék) készül egy sokkal fejlettebb, érzékenyebb változata is, ezt inkább orvosi műszerként, valamint paranormális jelenségek mérésére lehet majd fölhasználni. Ennél az érzékeny műszernél már körülbelül 1,5-2 m távolságról is föllép ez a paranormális hatás akár úgy is, hogy valaki erősen koncentrál, ránéz az Egely Kerékre.”

Ennek ellenére az Egely Kerék több nemzetközi feltalálói kiállításon jól szerepelt és több díjat is kapott a csomagolására és a formatervezésére. Egyes hírforrások szerint ezeket a díjakat állítólag sokan félreértelmezik és magára a készülék működésére vetítik. Egyes kritikusok szerint a kerék egy 80-as évekből származó, az USA-ban kereskedelmi forgalomba került szerkezet, az Energy Wheel továbbfejlesztett változata. Egyébiránt Egely György az amerikai Society for Scientific Exploration tagja.

Egely György nemzetközi díjai:

 • 24. Salon International des Inventions, 1996, Genf  – Bronz érem
 • 27. Salon International des Inventions,1999, Genf – Bronz érem
 • INPEX `XII International Invention Show, 1996, Pittsburgh – Arany érem
 • EUREKA, 45th World Exhibition of Invention, Research and Industrial Innovation, 1996, Brüsszel – Bronz érem
 • EUREKA, 48th World Exhibition of Invention, Research and New Technology, 1999, Brüsszel – Ezüst érem
 • Beijing International Exhibition of Inventions, 1996, Peking – Ezüst érem
 • Sunday Times Invention of The Year Competition, 1997, London – Ezüst érem
 • East-West Euro Intellect (Exhibition of Invention, Research and Innovation), 1998, Szófia – Arany érem

1990 és 1991 között a Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaság elnöke volt.
1992-1996 közötti időszak Egely György otthagyta a Para-Kutatási Tudományos Társaságot és a Pszichotronika felé mozdul el. Az Aquapool cég és Jakab István menedzselte.
1996-ban elkezdte azt a kísérleti és elméleti energetikai kutató-fejlesztő munkát, amelynek célja a környezetbarát és megújuló energiaforrások feltárása. Ezzel kapcsolatban több ismeretterjesztő és műszaki szakkönyv jellegű könyve jelent meg az Egely Kft. kiadásában.

Titokzatos erők tudománya? (Dús Magdolnával, Budapest, 1988)

 • A kulcs a negyedik dimenzióban? avagy Esettanulmányok és különvélemény a titokzatos gömbvillámról, Háttér Könyvkiadó és Kulturális Szolgáltató Kft., Budapest, 1988
 • A manilai csodadoktorok (Ványi Bélával, Budapest, 1990)
 • Gömbvillám! Kulcs a negyedik dimenzióban? Háttér Kiadó, Budapest, 1992
 • A titokzatos gömbvillám, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1988
 • Tiltott találmányok (Budapest, 1992)
 • UFO album – Minden, amit tudni akarsz az Ufókról, de eddig még nem láttad, csak hallottál róluk, Új Vénusz Lap- és  Könyvkiadó, Budapest, 1993
 • Bevezetés a tértechnológiába I–III. (Budapest, 1993–1999)
 • Borotvaélen
 • Titokzatos erők? A kötet az 1990-ben megjelent dr. Egely György – dr. Dús Magdolna: Titokzatos erők tudománya? avagy  magánvélemény a parajelenségekről című könyv átdolgozott, bővített kiadása, Egely Kutató-Fejlesztő Kft., Budapest, 2004
 • A vitalitásmérő (Budapest, 1995)
 • Kitörés a jövőbe, Kornétás Kiadó, Budapest, 1995
 • Elhallgatott találmányok
 • Kifordul a tér (Hargitay Károllyal, Budapest, 1994)
 • Parajelenségek (Budapest, 1993)
 • Tértechnológia – Energetika, Kornétás Kiadó, Budapest, 1998

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..