Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy 1,8 millió éves koponya sejteni engedi, hogy akkoriban mindössze egyetlen emberi faj volt a Földön

A Science című magazinban megjelent új tanulmány részletesen kitér egy 1,8 millió éves koponyára. A koponya megtalálása vitákat váltott ki a paleoantropológusok (emberi evolúciót vizsgáló tudósok) körében, mivel az új tanulmány szerzői azt állítják, hogy az emberszabású koponya bizonyítja, hogy a Homo habilis, a Homo rudolfensis és a Homo erectus ugyanannak a fejlődő leszármazási vonalnak képezték a részét, amely a modern emberiséghez vezetett. Viszont más tudósok nem értenek ezzel egyet, mondván, még mindig vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy Afrikában legalább három különböző emberi faj létezett egymás mellett.

 

Az új koponya, amelyet Dmanisi-ben fedeztek fel az alsó állkapcsával együtt, képviseli a világ első, teljes mértékben megőrződött emberszabású koponyáját a korai pleisztocén óta. A koponyának kicsi az űrtartalma, mindössze 546 köbcentiméter és nagy, előre ugró arccal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az állkapcsok az arc felső részén túlra nyúlnak ki. Úgy tűnik, hogy szoros szerkezeti hasonlóságokkal (morfológiai rokon vonásokkal) rendelkezik az Afrikában talált legkorábbi, ismert Homo leletekhez képest.

 

A Dmanisi minta jelenleg 5 koponyából áll és közvetlen bizonyítékul szolgál a korai Homo populációkon belüli, kiterjedt variációkra, különösen az azonos fajokon belül. Ez a Homo populációkon belüli változat hasonlít a modern Pan (csimpánz) csoportokon belülire.

 

A szerzők azt a következtetést vonják le, hogy minden valószínűség szerint a nagyjából 1,8 millió évvel ezelőtti, afrikai megkövesedett emlékeken látható változatosság nem a faji sokféleséget tükrözi, hanem az egyazon fejlődésű leszármazási vonal csoportjai közötti változást. Ez az egyedüli származási ág a korábban H. erectus ergaster-ként újra besorolt H. ergaster-nek tulajdonított példányokkal együtt.

 

photo credit: Georgian National Museum

 

Mivel igen valószínű, hogy a Dmanisi populáció az afrikai Homo erectus ág korai pleisztocén kori (2,58-0,78 millió évvel ezelőtti) kiterjesztéséből származik, ezért a szerzők azt a H. e. ergaster-en belülre illesztik, és hivatalosan H. e. e. georgicus-nak minősítették, utalván a minták földrajzi megtalálási helyére.

A H. habilis és H. rudolfensis fosszíliák további vizsgálatokat igényelnek annak meghatározásához, hogy azok vajon egy egyedüli fejlődő Homo leszármazási vonalhoz tartoznak-e vagy sem. Az emberszabású csoportok beazonosítása, valamint a populációkon belüli változatok beazonosítása segíthet majd a korai Homo fejlődésének és szétszóródásának megértésében.

 

Nem minden paleoantropológus ért egyet eme új tanulmány szerzőivel. Egy korábbi tanulmány a rendszertani sokféleségeket igyekezett igazolni a korai Homo esetében. A Nature-ben megjelent tanulmány bizonyította, hogy a három újonnan felfedezett fosszília – melyek kora 1,78 és 1,95 millió év közötti – azt igazolja, hogy a korai Homonak két kortárs faja is létezett a Homo erectuson felül Kelet-Afrikában a korai pleisztocén idején. Ez a felfedezés további segítséget nyújt az 1972-ben talált koponya besorolásához, melyeket külön emberi fajként, Homo rudolfensis soroltak be. A koponya e fajnak egyetlen példánya volt, amely tény hozzájárult a leszármazási vonalát illető vitához.

 

Fred Spoor, a Nature tanulmány egyik társszerzője, azt mondta a BBC News-nak, hogy az arc és koponya formát leíró koponyaelemzés általános és átfogó volt, és hogy egy ennyire átfogó kép felhasználásával nem határozhatók meg ezek a Homo sapiensek. Nagyon sajátságos ismertetőjegyeket használtak a H. erectus, a H. habilis és a H. rudolfensis meghatározásához és ezek nem voltak nem kimutathatók a csoport által alkalmazott jellegzetességek révén.

 

E legutóbbi felfedezés, valamint a korábbi munka alapján világos, hogy a Dmanisi lelőhely továbbra is sok felfedezésre váró dolgot tartogat a leszármazási vonalunkkal kapcsolatban.

 

Forrás: http://www.iflscience.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..