Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy 4500 éves ismeretlen egyiptomi királynő sírja látott napvilágot az egyiptomi Abu-Szírben

Egy korábban ismeretlen, „III. Khentkaus”-nak nevezett királynő óbirodalmi sírját tárták fel Abu-Szírben Dr. Miroslav Brata vezetésével a Cseh Egyiptomi Intézet archeológusai.

 

A küldöttség körülbelül 30 edényt, 23 mészkőből készült korsót, valamint 4 réz szerszámot is feltárt a sír tulajdonosának temetkezési tárgyai közül.

 

A felfedezett sír oldalsó helyiségei olyan feliratokat tartalmaznak, amelyek gazdájuk titulusait sorolják fel, így többek között azt is, hogy ő volt a „Király felesége”, illetve a „Király édesanyja”.

 

Shert Nebti hercegnő nagyjából Kr.e. 2500-ból származó sírja a Kairótól délre található Abu-Szírben, melyet 2012-ben tártak fel. PHOTO:AFP

Shert Nebti hercegnő nagyjából Kr.e. 2500-ból származó sírja a Kairótól délre található Abu-Szírben, melyet 2012-ben tártak fel. PHOTO:AFP

 

„Ez a felfedezés az 5. dinasztia történelmének egy olyan ismeretlen szeletét hozza napvilágra, amely további jövőbeli vizsgálatok előtt nyitja meg az utat e korábban ismeretlen Királynő családfáját illetően.” – mondta Dr. Miroslav Barta.

 

A kiásott sír egy kisebb temető részét képezi a Neferefre (Raneferef) király piramiskomplexumától délkeletre, ami pedig azt sugallja a kutatócsoport számára, hogy Khentkaus Királyné talán Neferefre felesége lehetett, s ebből fakadhat, hogy az ő temetési komplexumához közel helyezték végső nyugalomra.

 

Ókori egyiptomi szobrokat fedeztek fel az Abu-Szíri nekropolisz egyik alagútjába rejtve

 

A terepen dolgozó Dr. Jaomir Krejci, a Cseh Egyiptológiai Intézet által folytatott küldetés egyik tagja, megállapította: „A sírban talált Király Édesanyja titulus történelmi jelentőséggel bír.”

 

Kamal Wahid szerint, aki a Gizai Antikvitások igazgatója, „a felső részen egy masztaba és egy kis áldozati káplona van, továbbá egy olyan temetkezési kamra található az alsó részben, amit egy aknán keresztül értek el.”

 

A küldöttség 23 mészkőből készült korsót, valamint 4 réz szerszámot is feltárt a sír tulajdonosának temetkezési tárgyai közül. Credits: Dr Miroslav Barta

A küldöttség 23 mészkőből készült korsót, valamint 4 réz szerszámot is feltárt a sír tulajdonosának temetkezési tárgyai közül. Credits: Dr Miroslav Barta

 

Credits: Dr Miroslav Barta

Credits: Dr Miroslav Barta

 

„Amennyiben feltételezhetjük, hogy a Királynőt Nyuserre király idejében (i.e. 2445-2421.) temették el – amit egy, a sírban talált, nevét viselő pecsétre alapozunk –, akkor kijelenthetjük, hogy III. Khentkaus Menkauhore édesanyja volt, akit pedig Nyuserre-nek volt az utódja. Ugyanakkor ez még több információval szolgálhat erről a Királyról, főképpen azért, mert igen-igen keveset tudunk róla.”

 

„A sír nagyon hasonlít a temetőben lévő többi síremlékhez, melyeket a cseh expedíció tárt fel a 90-es években.”

 

Abu-Szír egy óbirodalmi nekropolisz, vagyis halotti város Kairótól délnyugatra, ahol számos 5. dinasztiabeli fáraónak emeltek piramist, így többek között Neferefrének is.

 

A sír az 5. dinasztia (Kr.e. 2494-2345) középidőszakából származik.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/unknownqueenabusir.php#ixzz3Nvo2wM7q

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..