Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy bibliai város ősi kincsét tárták fel a régészek

A jelenleg Izrael területén található ókori város ásatásán dolgozó régészek olyan kincseket tártak fel – köztük egy 3200 éves, ezüst fülbevalókkal és nemesfém-rudakkal teli korsót –, amelyekre egy ásatás során bukkantak.

 

A leleteket a ma Tell Abil el-Qameh nevet viselő, korábban Abel Beth Maacah nevű ókori városban készítették, amely Észak-Izraelben található. A kincsekkel megrakott korsót éppen a kutatók által „masszív építménynek” keresztelt épület északi felén találták, amely egy a Huleh völgyre néző torony lehetett. Egyszer a masszív építmény kiment a divatból és az őslakosok északabbra kezdtek építkezni, s talán erre az időszakra nyúlik vissza a kincs története is.

 

http://i.livescience.com/

 

A kutatók azt mondták, hogy a leletek szokatlanok, tekintve, hogy semmilyen jel nem mutatott arra, hogy a kincset elrejtették volna, ami felveti annak a kérdését is, hogy akkor vajon az eredeti lakók miért nem tértek vissza megszerezni azt?

 

„Ezt egy falnak támasztott kis korsóban találtuk, szemmel láthatóan a piszkos földön” – közölte Robert Mullins, Nava Panitz-Cohen és Ruhama Bonfil kutató. – Nem úgy látszott, mintha szándékosan rejtették volna el egy falfülkébe vagy más rejtekhelyre… Talán a családnak váratlanul kellett az otthonát elhagynia és abban reménykedett, hogy majd visszatérhet ezért a korsóért és annak tartalmáért, de nem így sikeredett.”

 

A korsóban lévő kincs öt karika fülbevalóból és egy csavart csomónak tűnő ezüst tárgyból állt, valamint számos ezüstrúdból és kisebb darab ezüstből, amelyeket pénzügyi tranzakciókhoz használhattak, minthogy olyan időkből származnak, amikor még nem találták fel a vert pénzérméket.

 

http://i.livescience.com/

 

A régészcsapat még nem dolgozta ki Abel Beth Maacah ókori városának a történelmét, nevezetesen, hogy kik és mikor éltek itt, illetve miért hagyták fel a várost. Megközelítőleg 3200 évvel ezelőttre tehető, amikor számos várost leromboltak és néhány civilizáció semmivé lett. Az ősi feljegyzések egy „tengeri népeknek” nevezett enigmatikus csoportra figyelmeztetnek, amely lerohanta a Közel-Keletet.

 

Mindazonáltal, a kutatók úgy vélik, hogy a várost valószínűleg a kánaániták vagy az izraeli törzsek népesítették be.

 

A várost még sokáig használták azt követően, hogy az ezüst kincsnek nyoma veszett és több alkalommal is említésre kerül a Héber Bibliában. A szentkönyv szerint egy bizonyos Benjaminite („Séba vala, Bikrinek fia, Benjámin nemzetségéből való férfiú”) lelt menedékre a városban, aki Dávid király ellen lázadt fel. Egy Joáb nevű férfi vette őt üldözőbe, aki megostromolta a várost. Egy „bölcs nő” – ahogy a szöveg nevezi őt – tiltakozott az eljárás ellen, mondván, Abel Beth Maacah Izrael része.

 

„Békében és hűségesen élünk Izraelben. Te megpróbálsz lerombolni egy olyan várost, amely Izrael bölcsője (szó szerint: egy anya Izraelben). Miért akarod te elnyelni az Úr örökségét? (2 Samuel 20:14-22, New International Version) ”

 

http://i.livescience.com/

 

Az ostromnak akkor lett vége, amikor a város lakosai megölték a lázadót és levetették a fejét a falról. Néhány tudós úgy véli, hogy Dávid király kb. 3000 évvel ezelőtt élhetett, hozzávetőlegesen 200 évvel az ezüst kincs eltűnése után. Míg a bibliai történet nem derít fényt arra, hogy miért hagyták ott a kincset, addig az jól példázza a város fontosságát az ezt követő időkben.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..