Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy írott nyelv nélküli, elfeledett és elveszett civilizáció több mint 1000 éves „telefonja”

Modern társadalmunkban szinte nap mint nap egymást érik a csodálatos, életünket megkönnyítő találmányok és technikai vívmányok. Néhanapján azonban olyan ősi, elfeledett tárgyi leletekbe botlunk, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy az alapjaitól kezdve értékeljük újra a világot, amelyben élünk.

Vajon tényleg olyan okosak volnánk, mint ahogyan hisszük?

Megadjuk mi az őseinknek a kellő tiszteletet?

Lehetséges-e, hogy mi csak újra feltaláljuk azokat az eszközöket, amelyeket az őseink már valaha birtokoltak?

 

A telefont az 1870-es években két feltaláló, nevezetesen Elisha Gray és Alexander Graham Bell ötlötte ki, akik egymástól függetlenül tervezték meg azt az eszközt, amely a beszédet elektromos úton tudta közvetíteni. Ez volt a telefon.

 

Pár óra eltéréssel adták be a szabadalmi hivatalba a találmányukat. Ezzel kezdetét vette Gray és Bell híres jogi csatározása, amelyből végül is Bell került ki győztesen. Ezért ma az ő nevét ismeri mindenki a telefon feltalálójaként. Ez köztudomású.

 

Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy úgy 1200-1400 évvel ezelőtt egy egyszerű társadalom, amelyiknek még írása sem volt, egy olyan eszközt használt, amely nagyon közel állt a mi telefonunkhoz.

 

Az Amerikai Indián Nemzeti Múzeum raktárjában, a marylandi Suitlandben van egy becses tárgy, ami számot tarthat arra, hogy az legyen a nyugati félteke első telefonos technológiája.

 

„Egyedülálló. Csak egyetlen egyet fedeztek fel belőle. Egy írott nyelvvel nem rendelkező, őslakos társadalom tudatosságából származik.” – állítja az NMAI kurátora, Ramiro Matos antropológus és régész, aki a Közép-Andok tanulmányozására szakosodott.

 

„Sosem fogjuk kideríteni azokat a próbálkozásokat, amelyek a létrehozásához vezettek.”

 

A három és fél hüvelyk hosszú, gyantával bevont dísztök-telefonkagylóknak a hangátalakító mérnöki fortélya egy csoda, a vevőkészülék alapjaihoz varrott feszített-membránokkal, és egy 75 méterre, feszesen kihúzott pamutzsineg vezetékkel a Chimu Birodalom fénykorából való.

 

A káprázatosan innovatív kultúra központja az észak-perui Rio Moche-völgyben volt, a Csendes-óceán és a Nyugat-Andok közé ékelődve.

A Chimu Birodalom fővárosa Chan Chan volt a Moche völgyben, ami a Kolumbusz előtti Amerikában a legnagyobb föld-/anyagépítésű városnak számított. A hatalmas település maradványai szigorú politikai és társadalmi stratégiát tükröznek a maga önálló egységeket formáló kilenc citadellájával és palotájával.

 

Chan Chan az UNESCO listáján szerepel. A város kiterjedt és hierarchikusan megtervezett maradványai árulkodnak az ipari, a mezőgazdasági és a vízgazdálkodó rendszeréről.

 

Valaha 20 négyzetkilométert tett ki a város, amelynek a magja hat négyzetkilométeren terült el. Az említett kilenc egységet magas és vastag agyagfalak választották el egymástól. Ezeken belül templomok, lakóépületek, raktárak álltak a nyitott terek körül a víztározókkal és a temetkezési platformokkal együtt.

 

Az épületek agyagfalait gyakran díszítették absztrakt, emberszerű és állatszerű motívumokkal.

A kilenc komplexum további részekre és termelőszektorokra oszlott. Kiterjedt mezőgazdasági területek és északi, keleti és nyugati részeken öntözőrendszer volt egykoron a városban.

 

Ismereteink szerint 1470-ben Chimut az inkák hódították meg: Pachacuti Inka Yupanqui és fia, Topa Inka Yupanqi.

 

A chimui telefonlelet, vagy ahogyan általában hívják, az „NMAI telefon” rejtélyes múltra tekint vissza.

 

 

Senki sem tudja pontosan, hogyan került a porosz arisztokrata, Báró Walram V. Von Schoeler kezébe. Egy homályos Indiana Jones-féle kalandor, Von Schoeler kezdett ásni Peruban az 1930-as években. Egy „ásatási lehallgatókészüléket” fejlesztett ki 6 éves korában, ahogyan a New York Times-nek 1937-ben mesélte, amikor Németországban apja kastélyának a földjein egy történelem előtti falu bizonyítékaira bukkant. Ő maga ásta ki a dísztök-telefont. Az 1940-es évekre New York-ban telepedett le, és sok dél-amerikai néprajzi tárgyra tett szert, végül gyűjteményeit szétosztogatta az Egyesült Államokban lévő múzeumoknak.

 

Mivel a chimui egy fentről lefelé szerveződő társadalom volt, ezért úgy vélték, hogy az NMAI telefont az elit, talán a papság tagjai használták.

 

A város ősi építészete feltárta, hogy a falakon belüli falak és az elzárt lakások megőrizték az elit, a középosztály és a munkásosztály tagoltságát.

 

Az NMAI telefon egy olyan eszköz volt, amit a kommunikáció ügyintézői szintjére terveztek, talán futárszerű asszisztenseknek, akiktől megkívánták, hogy egy tökfúvókába beszéljenek egy előszobából, ugyanakkor akiknek tilos volt szemtől szemben érintkezni a kiemelt rangú vagy biztonsági szempontból fontos személyekkel Matos szerint.

 

A chimui példa hűen tükrözi, hogy az őseinknek voltak olyan elképzelései és találmányai, amelyek sok szempontból hasonlítottak a modern változatokhoz.

 

Ahogyan a kínai tudós, Zhan Heng alkotott egy olyan szerkezetet, amely jelezni tudta a földrengések irányát, úgy a chimui emberek szükségét érezték, hogy jobb kommunikációs eszközöket találjanak fel. Ennek eredménye lett a NMAI telefon.

 

A cikk alapjául szolgáló forráshttp://www.ancientpages.com/2018/08/24/unique-over-1000-year-old-telephone-invented-by-a-lost-forgotten-civilization-with-no-written-language/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature