Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy kis számmisztika!

Ki ne ismerné általános iskolai tanulmányaiból a Püthagorasz-tételt? Eme matematikai felismerés megalkotója azonban egy olyan zseniális elme volt, akinek anno megadatott, hogy Egyiptom mesés tudását eredeti helyén hiteles kútforrásoktól, tudniillik, személyesen a beavató papoktól szívja magába. A legnagyobb görög aritmetikust, vagyis a számelméletben és a számmisztikában járatos embert tisztelhetjük Püthagorasz személyében. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ő találta fel a számmisztikát, ő is tanulta, átvette, fejlesztette azt, miként tették azt a kabbalisták, a héber misztikusok is. Ezúttal a számok egyáltalán nem száraz sivatagába, hanem varázslatos világába teszünk egy röpke kitekintést.

 

egykisszámmisztika1

A számok minősége és mennyisége

 

Világképünk olyan tanulmányokon nyugszik, mely a számoknak a kvantitatív (mennyiségi) értelmezését részesíti előnyben. Vagyis mi alapvetően arra használjuk a számokat, hogy mennyiségeket fejezzünk ki velük: tömeg, hosszmérték, távolság, mélység, űrtartalom stb. meghatározására használjuk előszeretettel. Méricskélünk, osztunk, szorzunk, összeadunk és kivonunk egyebek mellett. Ámde, a számoknak léteznek minőségeik is. Püthagorasz éppen azt tanította, hogy a számok az univerzum építőelemei, amelyeknek hála az egész teremtés működése érthetővé válik és megismerhető a tudó ember számára. Az ő nézetrendszere szerint a számok és a számokkal levezetett világegyetem valójában magasabb rendű világoknak és igazságoknak a tükröződései.

Ebben a világképben minden szám egy felsőbb, egy magasabb minőséget képvisel. Olybá tűnik, hogy magukat a számokat és a számmisztikát nem magától találta fel az emberiség, hanem valakitől vagy valakiktől tanulta, elleste. Ezt ugyanis – mint ahogyan majd nemsokára látni fogjuk – emberi elme aligha lenne képes kiókumlálni.

 

egykisszámmisztika4

 

Csökkentés és összegzés az alapja mindennek

 

A számmisztika egyik jellegzetes módszertana a redukció, amikor a több számjegyű számot elemeire bontjuk szét, majd azokat egymáshoz adjuk, s tesszük ezt egészen addig, amíg végül egyetlenegy számjegy nem marad.

 

Erre példa: 22=2+2=4; 23=2+3=5; 86=8+6=14=1+4=5; 697=6+9+7=22=2+2=4

 

Ebből már kiviláglik, hogy voltaképpen minden szám az első 9 számjegy valamilyen szintű megnyilvánulása. Tehát csak kilenc számjegy van. Amennyiben túljutottunk ezeken a számokon, akkor az első kör véget ér, ez lesz a 0, majd egy új kör veszi kezdetét. De ez utóbbi már egy másik szinten valósul meg. Ekképpen szerveződik a teremtés.

 

egykisszámmisztika3

 

A számmisztika másik jellegzetes módszertana az addíció, amikor egy adott számot minden benne rejlő számmal számmisztikailag összeadunk.

 

Erre példa: az 5-ös szám értéke 1+2+3+4+5 =15, a 8-es szám értéke 1+2+3+4+5+6+7+8 = 36

 

A 36 redukálható 3+6 = 9, a 15 redukálható 1+5 = 6

Ebből az következik, hogy 15 = 6; 36 = 9

Ha ezt a két műveletet szabályosan alkalmazzuk, akkor rájöhetünk a számsor belső struktúrájára. Megállapíthatjuk, hogy az 1, 4, 7, 10 mind ugyanaz, mert:

 

1=1

4 = 1+2+3+4=10 = 1+0=1

7 = 1+2+3+4+5+6+7 = 28 = 10 = 1

10=1+0=1

13=1+3=4=1

16=1+6=7=1

 

 

Ebből kitűnik, hogy a számsor hármasával felosztható.

 

1            2          3

4            5          6

7            8          9

10        11        12

13        14        15  A sor természetesen folytatható.

 

Végeredményben minden szám a négy első számjegyre redukálható. Ez a következőképpen néz ki:

 

1          2          3

4

 

Tehát minden teremtés hármas lépésekből áll össze, mert a negyedik már az első három ismétlése. Erre utal a négy elem, a püthagoraszi tetraktisz, a kabbalisták tetragrammatonja többek között.

 

egykisszámmisztika10

 

A számok misztikus jelentése

 

Az 1-es szám az őseredeti egységet szimbolizálja. Ez aktív, férfias, teremtő princípium. Az 1-es az egység száma, amely látensen tartalmazza az összes lehetőséget. Olyan, mint Isten: ott van mindenben, de oszthatatlan.

 

A 2-es a befogadó, passzív, nőies princípium, amely képes önmagába felvenni az 1-es teremtő impulzusát. Ahhoz, hogy Isten megismerhesse önmagát, el kell különülnie önmagához képest, így születik a polaritás, vagyis a 2-es szám. Megjelenik a feszültség, az ellentétesség, a vonzás és a taszítás és útjára indul a teremtés.

 

A 3-as közömbös, mely 1-es és a 2-es, az egység és a szembehelyezkedés kapcsolatából született. A teremtésben megszülető ellentéteket a 3-as oldja fel, ő a gyermek az apa és az anya mellett. A Szentháromság harmadik tagja, mely így fest: Atya, Fiú, Szentlélek; Brahma, Visnu és Siva; Apa, Anya és Gyermek, Ízisz, Ozirisz és Hórusz. Ez a hármasság igen sok analógiában megtalálható.

 

A 4-es szám már nem jelent teljesen újat. Az első teremtő hármasság passzív folyománya. A 4-es páros szám, ugyanakkor női (-) aspektusú ellentétben az 1-sel, mely férfias, pozitív (+). A 4-sel új teremtési ciklus indul. Megjelenik az anyag. Az anyag száma a 4-es. Ez a kereszt, a tér és az idő. A 4-es a kötöttség száma.

Természetesen 9 számjegy létezik, de mint láttuk az első 3 ismétlődik más és más szinteken. Így születnek a világok (3×3), azaz 9.

 

A következő táblázat az első négy számhoz kapcsolódó elveket mutatja be Thorwald Dethlefsen szerinti felosztásban.

 

egykisszámmisztika2

 

Szám 1 2 3 4
Princípium aktív passzív egyensúly eredmény
Polaritás + +
Elemek Tűz Víz Levegő Föld
India Tejas Apas Vájú Prithivi
Mágia szalamander akarni vízisellő
merni
tündérek
tudni
gnómok
hallgatni
Állatöv oroszlán (b) skorpió (e) vízöntő (h) bika (_)
az apokalipszis állatai oroszlán sas bika angyal
Evangélisták Márk János Máté Lukács
Szfinx macskaláb sasszárny emberfej bikatest
Kabbala Jod Vau
Kabbalisztikus világok Azilut Biná Jecira Assia
Tarot botok kelyhek kardok érmék (pentákel)
Kártya treff kőr pikk káró
Égtájak kelet nyugat dél észak

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..