Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy különös szivarformájú kozmikus látogató száguldott át a Naprendszeren 40000 mérföld per órás sebességgel

A csillagászoknak valami magával ragadó dolgot sikerült megvizsgálniuk. Egy különös szivarformájú kozmikus látogató száguldott át a Naprendszeren 40000 mérföld per órás sebességgel.

 

A tárgy hihetetlen sebességét és keringési pályáját nem lehetett megmagyarázni a Naprendszerünkben található közönséges üstökösök és aszteroidák kontextusában.

 

 

Az asztronómusok számár a 1I/2017 U1-ként ismert tárgy mérete 180-szor 30 méter. Alakját tekintve az objektum egy jókora szivarhoz hasonlít és egy fél városi háztömböt tesz ki a hossza.

 

„Ez egy igazán ritka objektum” – magyarázza Ralf Kotulla, a Wisconsin-Madison Egyetem csillagásza, aki az UCLA-n és a National Astronomy Observatory-ban (NOAO) dolgozó kollégáival együtt használta fel az arizonai Kitt Peak-ben lévő 3,5 méteres WINY Teleszkópot arra, hogy az első képeket elkészítése a Naprendszer betolakodójáról.

 

A rejtélyes objektumot első ízben október 19-én fedezték fel a University of Hawaii csillagászai földközeli objektumok feltérképezése közben. Azóta azoknak az asztronómusoknak, akiknek volt hozzáférésük a teleszkóphoz, ráközelítettek az objektumra, hogy szemügyre vegyék, mit is tudhatnak meg róla.

 

Az 1I/2017 U1 a Nap pályájához képest (ez az a sík, ahol a legtöbb bolygó és aszteroida kering a Nap körül) „felülről” pottyant a Naprendszerbe, s most kifelé ugrándozik a Naprendszerből a csillagközi űrt megcélozva.

 

Ez az animáció az aszteroida – vagy talán egy üstökös – útját mutatja, amint áthaladt a belső Naprendszeren 2017. szeptemberében és októberében. Mozgásának elemzéséből a tudósok kiszámolták, hogy minden bizonnyal a Naprendszerünkön kívüli részből ered. NASA/JPL-CALTECH

 

Ez egy üstökös, aszteroida vagy valami más?

 

„Ennek az objektumnak figyelemre méltó sebessége van. Nem kötődik úgy a Naphoz, mint egy ide tartozó üstökös vagy aszteroida.” – magyarázza Kotulla. – „Pályája nem a nagy bolygók közelében halad el!

 

A csillagászok közölték, hogy a Naprendszeren túli eredetétől eltekintve szokatlan pályája, alakja és nagy sebessége említésre sem érdemes a Naprendszerünkön túlról származó, hasonló tárgyakkal való összevetésben.

Mivelhogy olyannyira parányi és nagy sebességgel mozgó ez az objektum, hogy még egy viszonylag nagy teleszkóp, mint amilyen WIYN is, halvány és homályos pontként érzékeli a csillagok háttere előtt. Homályos és gyors mivolta együttvéve valószínűtlenné teszi, hogy 1I/2017 U1-t amatőr csillagászok is megfigyelhessék. Utóbbiak egy, az eget kémlelő csapat, amely tipikusan a Föld közelében elszáguldó új üstökösök és aszteroidák beazonosításán munkálkodik.

 

A Naprendszeren túlról érkező lopakodó – egy aszteroida vagy egy üstökös – képeit sikerült lencsevégre kapni október 27-én a 3,5 méteres WIYN Teleszkóppal (Kitt Peak, Ariz.)

WIYN OBSERVATORY/RALF KOTULLA

 

Az objektum formája megnyújtott és a saját tengelye körül kering minden nyolc órában egyszer. A Föld perspektívájából a tárgy oldalt látszik, s mivel a tengelye körül kering, ez megmagyarázza, hogy miért változik a fénye, amint a napsugarak visszaverődnek az üstökösről vagy az aszteroidáról.

 

Vöröses és halvány fehéres árnyalata van, ami arra enged következtetni, hogy az WIYN OBSERVATORY/RALF KOTULLA-nak nincs olyan jégtakarója, amely sok üstökösön létrejön, miközben idejük javát a naprendszer külső térségeinek hűtőkamráiban töltik.

 

A homályos fényudvar és egy érzékelhető farok hiánya nem azt jelenti, hogy ez nem egy üstökös.

 

„Az egyik kérdés, amire megpróbálunk választ kapni: Vajon ez egy üstökös vagy egy aszteroida?” – magyarázza a wisconsini csillagász.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.messagetoeagle.com/strange-fat-cigar-shaped-cosmic-visitor-speeds-solar-system-40000-miles-per-hour/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..