Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy lehetőség az ego legyőzésére

Az ego minden emberben ott van, illetve az egós gondolkodás. Hiába érezzük úgy, hogy mi nem, velünk soha nem fordulhat elő, hogy olyanokká váljunk. Hogy milyenekké, itt van néhány példa: túl büszke, ragaszkodó, kioktató, parancsoló, sértő, sértődékeny stb.

Teljesen mindegy, hogy mi alapból nem vagyunk ilyenek, de egyszer eljön a pillanat, amikor nem is számítunk rá és átfordulunk az ego oldalára. Igen, ez egyik pillanatról a másikra történik.

Abból vehetjük csak észre, hogy másként viselkednek velünk a „megszokott” emberek (családtagok, munkatársak). Van úgy, hogy fel is hívják rá a figyelmünket: „Te nem szoktál ilyen lenni!” vagy „Most olyan más vagy!” típusú mondatokkal. De mi nem is veszünk róla tudomást, „Hisz mindenki más változott, én ugyanolyan vagyok.” reakcióval legyintünk a megjegyzésekre. Pedig pont ezek azok a mondatok, amelyek rávilágítanak arra, hogy valami nincs rendben, hogy magadba kell nézned, mi az, amit elrontottál, és hogy hol?

 

Tehát a legfontosabb lépés a felismerés!

 

Arra, hogy legyőzd, kívülről senki nem tud tökéletes megoldást adni. Ezt magadban kell végigjátszanod. Neked kell átélni egyedül mind a jót és mind a rosszat. Itt most neked kell felvenni a harcot a benned lévő rosszal! Ne gondold, hogy könnyű; az ego erős. De ha már tapasztaltad, ha valaha egyszer is átélted a benned lévő isteni szikra átható, önzetlen szeretetét; meg tudod csinálni! Ezt mikor érezhetted? Például akkor, mikor egy hozzád közeli személynek készítettél valami apróságot. A hozzávalókat becses gonddal válogattad, abban a reményben, hogy örömöt fogsz okozni vele, s belső izgalommal készítetted el még magát a csomagolást is. És az átadás; a legfelemelőbb pillanat, mikor látod a másik szemében felragyogó, őszinte örömöt. S ekkor úgy érzed, hogy te is kaptál valamit. Bensődből áradó melegség hat át téged, pedig csak egyszerűen annak örülsz, hogy a másik örül. S ez vagy Te. Ez a belső éned, az igazi, akit nem lehet megcsalni, befolyásolni és nem lehet legyőzni sem. Ezért a tiszta érzésért kell harcolni az egóval és hidd el, megéri!

 

 

Ha már átélted milyen vagy valójában, nézd meg, mit tesz az ego! Gondold végig, mi mindentől foszt meg, amikor ő uralkodik rajtad! Az ego magának tulajdonít mindent, minden jót, ami veled történt az eddigi életedben. De vedd észre, az nem ő volt. Amikor lelki válságba kerülsz, ki segít rajtad? Ha belegondolsz, egy jó tanácsot fogsz hallani mindenkitől: „Gondolkozz el!”, „Nézz magadba!” Hiszen a jó megoldások csak is bensődben fogalmazódnak meg, a belső megérzés, a benned lévő Istenhez fordulás. És ugyan most hol van az ego? De tegyük fel másként a kérdést: a lelki válságot ugyan ki idézte elő? Egyáltalán kinek is volt köszönhető, hogy te lelki válságba kerültél? Gondold végig! S a válasz: a makacsság, az elvárás, a meg nem értés, a féltékenység, a hatalomvágy stb. S ezek mind-mind kinek a fegyverei? Igen, az egóé.

 

Ha már felismerted, mi az, amit az ego nyújtott neked, s ha rájössz, hogy abból sosem lett szép, kellemes, szívet melengető érzés, akkor tudod, mi ellen kell tenned. Ha ismered ellenséged tulajdonságait, már jó úton jársz! Hisz a háborúban is, aki ismeri ellenfele összes munícióját és stratégiáit, könnyen át tudja verni és megnyerni a háborút. De hogy nálad milyen eszközök vannak, és hogy a te belső ellenséged milyen erőkkel bír, azt csak te magad mérheted fel. Helyetted nem játszhatja le senki a csatát! Te vagy az egyetlen, aki harcba szállhat, s aki megnyerheti ezt a csatát! Igen, csata, mert ez a háború életed végig tart.

 

Végül nem állítom azt, hogy az egót végképp el kellene törölni, mert van jó tulajdonsága is. Mégpedig az, hogy kitartóvá tesz „Ha ő meg tudta csinálni, én is képes vagyok rá!” érzés szerintem belőle ered. De vissza kell fogni, hisz az ego nem elégszik meg ezzel a szereppel, neki több kell.

 

S hogy az ego legyőzéséhez adjak még egy kis biztatást:

 

 

Elengedés

Igen, azt kéne:

megtalálni Önmagam,

átölelni… s hagyni,

hogy átjárjon az igazi

Önvalóm.

 

Elengedni mindent,

mi ebben gátol;

kalitkákat kitárva

kiengedni a fájdalom

összes madarát,

miket én etetek

már éveken át.

 

De most elég volt!,

elengedlek titeket!:

Repüljetek amerre láttok,

S hagyjatok végre teret!

 

Hisz minek cipelni

más gondját-baját.

Ha valaki csúnyán néz,

már bezártunk egy kalitkát.

 

NEM!, NEM így kell!

Ne gyűjtsünk madarat!

A madár szállni szeret,

hát adjuk neki szárnyakat!

Bíztassuk, hogy repüljön el,

tanítsuk meg szállni,

S így esélyt adunk

magunknak is,

hogy lábra tudjuk állni!

Béres Andrea

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..