Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy NASA könyv feltárja, hogy miként járulhat hozzá a régészet a földönkívüli kommunikáció megértéséhez

A hivatalos NASA Történelmi Sorozat részeként az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal egy olyan könyvet adott ki, amely azt vizsgálja, hogyan képes a régészet és az antropológia hozzájárulni a jelenkori SETI kutatáshoz (földönkívüli intelligenciák utáni kutatás). A szerzők a rég letűnt civilizációk nyelvei és jelképrendszerei közötti analógiákat vonultatják fel, valamint olyan üzeneteket fejtenek meg, melyek akár egy „másik világból” is eredhetnek.

 

Maja vésetek egy stukkón, Museo de sitio in Palenque, Mexico
Wiki Commons

 

Az archeológia, az antropológia és a csillagközi kommunikáció című könyv, melyet Douglas A. Vakoch, a SETI Intézet Csillagközi Üzeneteket Összeállító részlegének igazgatója szerkesztett, olyan különféle szerzők által készített fejezetek gyűjteménye, akik a földönkívüli értelemről szóló legfrissebb kutatásokat tárják fel.

 

A nyitó bevezetésben Vakoch annak a keresésére indul, hogy vajon a régészet miként működhet közre ebben a kutatásban: „Mivel olyan kölcsönös megfeleltetések után nyomozunk, amelyek csillagközi léptékekben kapcsolódnak össze, ezért a régészet néhány érdekfeszítő párhuzamot szolgáltathat, feltéve, hogy művelőit – mint például a sikeres SETI tudósokat – nem éri az a vád, miszerint potenciálisan töredékes bizonyítékokból raknak össze hajdan volt civilizációkat.”

 

Denn Finney antropológus és Jerry Bentley történész összevetette egymással az ókori szövegek megfejtését, valamint azt vizsgálta, hogy hogyan lehetnénk képesek megérteni és esetleg kommunikálni egy földön kívüli civilizációval, különösen a matematika és a csillagászat „univerzális nyelvén”. Például, amikor a tudósok elkezdték az ősi maja hieroglifek megfejtését, a legelős sikereiket a maják által használt alapvető számrendszer felismerése jelentette, valamint a naptárrendszereik megismerése, amelyek a Hold és a Nap látható mozgásán alapultak.

 

„Ahogy a matematika és a tudomány biztosította a kommunikáció alapjainak lerakását, jósolta meg előre több SETI tudós azt, hogy nem lesz ez másként a csillagközi kommunikációval sem.” – írta Vakoch.

 

Maja hieroglifek. A maja vésetek kezdeti értelmezéseihez a matematikai és a csillagászati elvek felismerés révén jutottunk el.

 

A könyv utolsó fejezetében, amely „A földönkívüli értelemmel való kommunikációra szolgáló üzenetalkotás korlátai” címet visel, William H. Edmondson, az angliai Birminghami Egyetem tudományos főmunkatársa egy másik analógiát is felállít, amelyben azt javasolja, hogy az ősi sziklaművészet egy olyan jelképes kommunikációfajtának a példája lehet, amit a földönkívüli civilizációk használtak, következésképpen a sziklaművészet tanulmányozása segíthet egy földön kívüli intelligenciától származó esetleges kommunikáció megértésében.

 

„Hasznos dolog felülvizsgálni az emberi lét néhány párhuzamát, amelyek manapság problémákat vetnek fel a számunkra” – írta Edmondson. – „Ezek egyike a sziklaművészet, amely több évezreddel ezelőtt sziklába vésett mintákból és formákból áll.” Az efféle ősi kőfaragásokkal számos országban találkozhatunk.

 

Edmondson fenntartja, hogy annak az elképzelésnek a felvetése, mely szerint az ősi jeleket idegenek alkották, hasznosnak bizonyul annak a módszernek az átdolgozása szempontjából, mely alapján a többi világból érkező jeleket kutatjuk, továbbá és a tekintetben is, hogy hogyan léphetünk velük kapcsolatba.

 

„Szűkszavúan szólhatunk, ha egyáltalán beszélhetünk arról, hogy mit fejeznek ki ezek a minták, hogy miért sziklába vájták őket, és hogy kik készítették azokat.” – írja. – „Minden bizonnyal földönkívüli lények hozhatták létre azokat.”

 

http://www.ancient-origins.net

 

Azonban, nem minden tudós egyformán derűlátó a tekintetben, hogy vajon ezen területekről származó tudás felhasználható-e bármiféle világűrből érkező kommunikáció megértésére. Kathyrn Denning archeológus és antropológus, az „Olvasni tanulás: csillagközi üzenetek megfejtése régészeti és embertani nézőpontokból” című cikkében óvatosságra int, amikor kiválasztjuk, hogy mely modelleket alkalmazzuk a csillagközi kommunikáció megértésére.

Denning rámutat arra, hogy miközben az információelmélet lehetővé teszi egy kommunikációs rendszer komplexitásának mennyiségi mérését, addig nem foglalkozik annak meghatározásával, hogy mit jelent maga a kommunikáció. Továbbá rámutat a másfajta emberek által alkotott titkosírás-megfejtések közötti téves hasonlóságra, és a földönkívüliektől származó olyan üzenetértelmezésre, amely esetben nem feltételezhetünk közös nyelvet.

 

Mindazonáltal, Voynach ragaszkodik ahhoz, hogy ezek a kérdések létfontosságúak a tekintetben, hogy felkészülhessünk egy olyan esetleges jövőre, amikor majd a földön kívülről érkezik a kapcsolatfelvétel:

 

„Ezek a tudósok néhány roppant kihívással küzdenek, amelyekkel majd az emberiségnek akkor kell szembenéznie, amikor egy másik világból sugárzó, információban bővelkedő jelet fog észlelni. Miközben közelebb jutunk a jelenkori régészet és antropológia középponti kérdéseihez, sokkal jobban felkészülhetünk egy földönkívüli civilizációval való kapcsolatfelvételre, feltéve, hogy ez a nap elérkezik valaha.”

 

Látva a média-híradásokból álló őrületet, mely szerint a NASA bejelentette, hogy az ősi sziklaművészet földönkívüli eredetű, ami a könyv mondanivalójának durva félremagyarázása, a NASA bevonta a könyvet a honlapjáról és sajtóközleményt adott ki.

 

A könyv továbbra is ingyen letölthető innen: https://web.archive.org/web/20140521134441/http://www.nasa.gov/sites/default/files/files/Archaeology_Anthropology_and_Interstellar_Communication_TAGGED.pdf

 

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..