Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Egy régi szöveg, amely Jézust alakváltóként írja le

Márciusban múlt egy éve, hogy egy olyan nemrégiben megfejtett egyiptomi szövegről szóló hír jelent meg a főcímekben, amely csaknem 1200 évre nyúlik vissza, és vitatható módon Jézust olyan emberként írja le, akinek alakváltó képessége volt.

Azonban, amilyen sebességgel világszerte utat tört magának ez a sztori a nagyobb hírportálokon, olyan gyorsan el is tűnt, és azóta alig kerül említésre. Vajon a szöveg körüli vizsgálat és kutatás miért merült a feledés homályába? Miért nem került sor jóformán semmilyen tudományos vitára ebben a témában?

 

A kopt nyelven íródott ősi szöveget Jeruzsálemi Szent Cirill nevében vetették papírra, aki egy kiváló, 4. századi teológus volt. A szöveg néhány olyan apokrif cselekménybeli fordulattal írja le Jézus keresztre feszítésének egy részét, amelyeket azelőtt sohasem láttak. Ez a holland Utrechti Egyetemen dolgozó Roelof Van den Broek által elvégzett fordításnak köszönhetően tárult fel, melyet a ’Pseudo-Cyril of Jerusalem On the Life and the Passion of Christ: A Coptic Apocryphon’ című könyvben jelentetett meg.

 

http://cdn.ancient-origins.net/

 

Az ősi szöveg elmagyarázza, hogy Júdás egy csókot használt speciálisan arra, hogy elárulja Jézust. A kanonikus Biblia szerint, Júdás apostol pénzért cserébe árulta el Jézust oly módon, hogy egy olyan csókkal azonosította be őt, amely Jézus letartóztatásához vezetett.  Ez az apokrif elbeszélés arra is kitér, hogy Júdás azért használt egy különleges csókot, mert Jézusnak alakváltó képessége volt.

 

Ezután a zsidók ezt mondták Júdásnak: Miként tartóztathatjuk majd le őt (Jézust), ha nincs egy egyszeri alakja, hanem megjelenését változtatja. Olykor pirospozsgás, olykor fehér, néha vörös, néha meg búza színű, némelykor olyan fakó, mint egy aszkéta, némelykor fiatal, máskor meg öreg…

 

Ez arra ösztönözte Júdást, hogy a beazonosításhoz a csókot használja fel eszközként. Júdás egy olyan leírást adott a letartóztatóknak Jézusról, amivé át tudta változtatni az alakját. Jézusnak a megcsókolása által az emberek pontosan tudták, hogy kicsoda ő.

 

Júdás csókjának az értelmezése messzire vezet. Van den Broek szerint Júdás csókjának a magyarázata Órigenésznél, egy i.sz. 185-254 között élt teológusnál lelhető fel. Contra Celsum című munkájában az ókori író azt állítja, hogy „azok számára, akik látták őt (Jézust), nem hozzájuk hasonló alakban jelent meg”.

 

http://cdn2-b.examiner.com/

 

Van den Broek gondosan lejegyezte, hogy ő nem arra utalt, hogy Jézus valójában alakváltó volt, hanem csupán arra, hogy néhány ember az őskeresztény időkben azt hihette róla, hogy az volt.

 

A szöveg azon 55 kopt kézirat egyike, amelyekre 1910-ben bukkantak trágya után ásó falusiak az egyiptomi Al Hamuli közelében lévő sivatag lerombolt Mihály Arkangyal Kolostorának területén. Úgy tűnik, hogy a szerzetesek egy kőből készült kádba temették el a kolostor kéziratait a tízedik évszázadban. A kolostor a 10. század elején befejezte a működését, majd a szöveget 1910 tavaszán fedezték fel újra. 1911 decemberében J.P. Morgan, amerikai bankár, vásárolta meg az írást más szövegekkel egyetemben. A kollekciója és az említett szöveg jelenleg a New York Cityben található Morgan Könyvtár és Múzeumban van elhelyezve.

 

Míg a bejelentés időszakából származó főcímek meglehetősen szenzációhajhászok voltak és a szöveget a kereszténységet megrázkódtató információként írták le, addig a publikáló tudós semmi ilyesmit nem állított. Az is világos, hogy a szöveg nem egy félrevezetés, hanem eredeti darab, ami egy tekintélyes akadémiai sajtó által elismert tudós révén látott napvilágot. Hát, akkor miért nem sarkall egy ilyen magával ragadó szöveg további kutatásra, kiértékelésre vagy tudósok közötti vitára?

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

 

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..